Τα δίνει όλα και «τελειώνει» τους Ελληνες η κυβέρνηση: Μείωση αφορολόγητου, νέοι φόροι, μαχαίρι στους μισθούς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔23/01/2017 - 07:33 | Author: Newsroom

Με «περίγραμμα» νέων μέτρων, αντί αναλυτικής λίστας, επιχειρεί να κλείσει την διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας όμως δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και νέα μέτρα και μετά το 2019.

Η τελική αντιπρόταση της Αθήνας στις αξιώσεις Βερολίνου και ΔΝΤ θα έχει αποσταλεί στους θεσμούς το αργότερο έως την Τετάρτη, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά όπως παραδέχτηκε χθες ο υπουργός Οικονομίας κύριος Δημήτρης Παπαδημητρίου, εξετάζεται και η μείωση του αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

Το πακέτο Τσακαλώτου τελεί υπό διαμόρφωση αλλά προβλέπεται πως θα κρύβει νέους φόρους (πχ στα αυτοκίνητα), «πάγωμα» ή μειώσεις ειδικών μισθολογίων ή ακόμα και περικοπές στις συντάξεις.

«Το αφορολόγητο και άλλα, διαπραγματεύονται. Οπως ξέρετε, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα. Αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε, αυτό δεν το ξέρω, αλλά θα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου χθες από τα Τρίκαλα, αν και ως τώρα το υπουργείο Οικονομικών όχι απλώς δεν επιβεβαίωνε τις σχετικές πληροφορίες, αλλά τις απέρριπτε κατηγορηματικά. Με γραπτή δήλωση λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο κ.Παπαδημητρίου διευκρινίζει το αυτονόητο πάντως, ότι επί του παρόντος δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση από την κυβέρνηση για το αφορολόγητο.

Πλεονάσματα 3,5% μέχρι νεωτέρας

Από την άλλη ο κύριος Τσακαλώτος επισήμως μιλά πια για παράταση του «κόφτη» δαπανών (κατά 80% αφορά μισθούς και συντάξεις) αλλά και διατήρηση του στόχου για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, πέραν και του 2019. Επιμένει πάντως στην πρότασή του, το 1% από τα πλεονάσματα αυτά να πηγαίνει για μειώσεις φόρων, κάτι που δεν μειώνει όμως την πίεση για πλεονάσματα 6 δισ. ευρώ το χρόνο και άνω.

Και ενώ ο κύριος Τσακαλώτος θέλει να αποφύγει την νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων προκαταβολικά από τώρα, καθορίζοντας μόνον τις «περιοχές» όπου αυτά θα επιβληθούν, πηγές του ΔΝΤ λένε πως δεν θα αρκεστούν σε «περίγραμμα» μέτρων αλλά απαιτούν αναλυτική λίστα με συγκεκριμένα μέτρα.

Υποχωρήσεις

Μετά από ένα δίμηνο πλήρους απραξίας, οι συνομιλίες εκκινούν και πάλι, με το σενάριο της ελληνικής πλευράς να προβλέπει μείωση του αφορολογήτου στα 7.500-8.000 ευρώ, από τα 8636 ευρώ που ισχύει σήμερα. Ούτε αυτές οι προτάσεις φαίνεται να ικανοποιούν τους δανειστές, όπως έδειξε η πρώτη βολιδοσκόπηση της Κομισιόν για λογαριασμό της Αθήνας, καθώς το ΔΝΤ φέρεται να ζητά μεγαλύτερη μείωση, ενδεδομένως και στα 3.500 ευρώ! ‘Ετσι θα φάνταζε ως επιτυχία ίσως, ενδεχόμενη μείωση στα 5.000 ευρώ που ήταν η αρχική απαίτηση του Ταμείου –και όπου ενδεχομένως «να κάτσει η μπίλια» τελικά.

Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ότι θα κληθούν να πληρώσουν φόρους ακόμη και χαμηλόμισθοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ αλλά και συνταξιούχοι ή αγρότες με μηνιαίες αποδοχές 600 ευρώ και κάτω.

Στο τραπέζι μπαίνουν ακόμη και σχέδια για:

– Αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 14% ή 15%, το οποίο απορρίπτει επίσης το ΔΝΤ θεωρώντας πως πρέπει να είναι μεγαλύτερη, γιατί εκτιμά πως κάθε μονάδα αύξησης του ΦΠΑ δεν αποφέρει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ στο δημόσιο -παρότι όμως συμπαρασύρει προς τα πάνω τα τιμολόγια ρεύματος και ύδρευσης, καθώς και τις τιμές των τροφίμων.
– Μείωση ή κατάργηση επιδομάτων όπως πχ το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ή και αρκετών ακόμα προνοιακών επιδομάτων που θα ενσωματωθούν τελικώς στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
– «Πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων για ένστολους κλπ ή και μειώσεις για ορισμένες κατηγορίες νεότερων υπαλλήλων.
– Νέοι φόροι όπως ενδεχομένως η επιβολή τέλους ακινησίας (συζητείται για 30 ευρώ το χρόνο) σε ιδιοκτήτες ΙΧ που έχουν παραδώσει τις πινακίδες για πάνω από 12 ή 24 μήνες, με την αιτιολογία ότι θα καλύπτει το διαχειριστικό κόστος που συνεπάγεται για το δημόσιο η αποθήκευση και διαχείριση δεκάδων χιλιάδων πινακίδων που δεν χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια.

«Ψυχρή» υποδοχή

Δεδομένη θεωρείται η πίεση που θα αντιμετωπίσει στο Eurogroup της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σε χθεσινή συνέντευξή του ανέφερε μεν πως «κανείς δεν κατηγορεί την ελληνική πλευρά» για τις καθυστερήσεις, από την άλλη όμως ακόμα και ο Επίτροπος Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του σε ελληνική εφημερίδα, έλεγε χθες πως «αν η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της», τότε και οι εταίροι θα προσφέρουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral