Πόρισμα Τράπεζας της Ελλάδος για Τράπεζα Αττικής με 16 ονόματα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔23/09/2016 - 08:27 | Author: Newsroom

Παραδόθηκε, στη Βουλή το πόρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος, για την Τράπεζα Αττικής.

Όπως ανακοίνωσε η ΤτΕ, το πόρισμα παραδόθηκε σήμερα στον κ. Σωκράτη Φάμελλο, πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών ΜΜΕ από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Το πόρισμα αφορά την χρηματοδότηση επιχειρηματιών και όχι κομμάτωντην περίοδο Ιανουαρίου 2015 – Μαρτίου 2016.

Περιλαμβάνει επίσης ευρήματα για τον τρόπο αύξησης κεφαλαίου που “ζημίωσαν” την Τράπεζα.

Το πόρισμα αναφέρεται σε 16 συγκεκριμένα ονόματα, στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου, για λάθος τιμολόγηση κινδύνου. Ειδικότερα, δε , για υποτιμολόγηση. Δόθηκαν δηλαδή, δάνεια με επιτόκια κατώτερα των επιτοκίων της αγοράς εκείνης της περιόδου. Για αρκετά από αυτά υπάρχουν επαρκή καλύμματα και εγγυήσεις. Οχι όμως για όλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο γίνονται αναφορές για τη δανειοδότηση του Χρήστου Καλογρίτσα, που είναι ένας εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ζητούσε επίμονα, από τις 31 Αυγούστου, από το προεδρείο της Επιτροπής, να απαιτήσει από την ΤτΕ το σχετικό πόρισμα, υποστηρίζοντας ότι αφορά στο ερευνητικό αντικείμενο της Εξεταστικής επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Σωκράτης Φάμελλος έστειλε το σχετικό αίτημα την περασμένη Τρίτη και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας διαβίβασε σήμερα το πόρισμα.

Tι περιέχει το πόρισμα

Συγκεκριμένα, το πόρισμα θίγει τρεις βασικούς τομείς που πρέπει να επιληφθούν στην Τράπεζα Αττικής, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα:

1. την αποκατάσταση της εταιρικής διακυβέρνησης

2. την ανάγκη εκσυγχρονισμού πληροφορικής και μηχανοργάνωσης (IT)

3. και, τον τρόπο γενικής τιμολόγησης κινδύνου .

Το Μάιο του 2015 η Τράπεζα έχασε ένα μεγάλο κομμάτι των καταθέσεων του ΤΣΜΕΔΕ το οποίο «έφυγε» από τις καταθέσεις για να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου. Μειώθηκαν οι καταθέσεις δημοσίων οργανισμών και στο πρώτο τρίμηνο του έτους χάθηκαν 140 εκατ ευρώ. Περίπου 200 εκατ ευρώ «χάθηκαν» με την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης…..

Το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης λύθηκε μόλις προχθές με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, που πληρεί 100% τα κριτήρια του Νόμου και διοικείται από τραπεζικά στελέχη. Το ΤΣΜΕΔΕ , αν και μέτοχος κατά 57%, δεν συμμετέχει πλέον στο ΔΣ της Τράπεζας.

Τι απαντά η Τράπεζα

Το πόρισμα απαιτεί συνολική προσαρμογή. Η διοίκηση της Τράπεζας κατέστησε σαφές ότι αυτό αποτελεί ήδη προτεραιότητά της και θα κάνει ότι απαιτείται.

Τα ηγετικά στελέχη διευκρίνισαν πάντως ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία των μηχανισμών της Τράπεζας για μείωση των μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων. Τα περισσότερα δάνεια είναι εντός των εγκεκριμένων ορίων και έχουν εγγραφεί σημαντικές προβλέψεις.

Βεβαίως, σημειώνουν, κάποια δάνεια, θα έπρεπε να έχουν τιμολογηθεί διαφορετικά. Ομως, η Τράπεζα Αττικής δεν είχε πίνακα αξιολόγησης κινδύνου με συγκεκριμένη κατάταξη (ratings) και αξιολογούσε την κάθε περίπτωση δανείου με μεμονωμένη αξιολόγηση.

Στις 30 Ιουνίου η συνολική δανειακή έκθεση της Τράπεζας (NPE’s) ήταν στο 58%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε επίπεδο κατά 4-5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το μέσο όρο των υπολοίπων τραπεζών.

Τα διοικητικά στελέχη της Τράπεζας διευκρινίζουν ότι δεν είναι όλα τα δάνεια χωρίς ασφαλή καλύμματα. Τα καλύμματα που έχουν ληφθεί αφορούν όλες τις θεμιτές τραπεζικές πρακτικές, όπως προσημειώσεις ακινήτων, μετοχές, απαιτήσεις από έργα, συμβάσεις έργων και υποσχετικές. Εγγυητικές με απόλυτο μετρητό κάλυμμα και με όλους τους κανόνες.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τα δάνεια προς τον κ. Καλογρίτσα, πηγές της Τράπεζας ανέφεραν στο περιθώριο της προχθεσινής συνέλευσης, ότι τα δάνεια του επιχειρηματία είναι καλυμμένα, αν και το δάνειό του παρουσιάζει μεγάλο χρηματοδοτικό άνοιγμα για την Τράπεζα “στα όρια της…εξάντλησης”…..

“Στο εξής θα πρέπει να ξαναδούμε τον τρόπο αποπληρωμής των δανείων και αν αλλάξουμε τους όρους διαχείρισης και καθυστερήσεων των δανείων, μέσα από τις ίδιες τις συμβάσεις”. Ενδεικτικά, με τη φράση αυτή, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής, κ. Θεοδ. Πανταλάκης, θα επιχειρήσει να γυρίσει σελίδα στην Τράπεζα….

Το πόρισμα παρεδόθη στη Βουλή μετά από σχετικό αίτημα του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής, κ. Σωκράτη Φάμελλο προς την Τράπεζα της Ελλάδος. Η εν λόγω Επιτροπή διερευνά θαλασσοδάνεια τραπεζών σε κανάλια και κόμματα.

Το κείμενο φυλάσσεται σε ειδική αίθουσα του Κοινοβουλίου και τα μέλη της Εξεταστικής θα έχουν πρόσβαση σε αυτό μόνο για μελέτη.

Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι, επειδή το πόρισμα έχει συνταχθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον SSM, ένα μέρος του πορίσματος είναι στα αγγλικά και παραδόθηκε αμετάφραστο στη Βουλή.

Loading...
  • europalso

    ideascentral