Μειώνονται τα έσοδα, αυξάνονται κόκκινα δάνεια και ληξιπρόθεσμα χρέη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔17/03/2017 - 07:59 | Author: Newsroom

Με τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση να αναβάλλεται από Eurogroup σε Eurogroup και το οικονομικό επιτελείο να προσπαθεί να βρει λύση στο αδιέξοδο που φαίνεται να υπάρχει σε μέτρα και αντίμετρα και το εργασιακό, η πραγματική οικονομία κινείται με την όπισθεν.

Μετά την ύφεση του δ’ τριμήνου του 2016, την αύξηση των κόκκινων δανείων κατά 800 εκατ. ευρώ και τις τράπεζες να δανείζονται ξανά από τον ELA, κόπωση εμφανίζεται και στα δημόσια έσοδα.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν κακό ποδαρικό για το 2017.

Τον Ιανουάριο ξεκινήσαμε με 92 δισ. ευρώ παλιό ληξιπρόθεσμο χρέος που δημιουργήθηκε ως το τέλος του 2016, στο οποίο προστέθηκαν άλλα 1,6 δισ. ευρώ από νέες οφειλές.

Από τα ίδια στοιχεία, περίπου 600 εκατ. βεβαιωμένων φόρων δεν έχουν πληρωθεί, ενώ ο αριθμός των οφειλετών του δημοσίου αυξήθηκε από τον Δεκέμβριο στον Ιανουάριο κατά 27.000 άτομα και ο αριθμός των οφειλών που κινδυνεύουν με αναγκαστικά μέτρα (κατάσχεση λογαριασμών ακίνητης περιουσίας) φτάνουν τα 1.672.500 άτομα.

Στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου η εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνει υπέρβαση του στόχου για τα έσοδα, καθώς φτάνει τα 409 εκατ. ευρώ, αλλά δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, αφού μέσα στο πρώτο δίμηνο του χρόνου εισπράχθηκαν και περίπου 750 εκατ. ευρώ από το μέρισμα που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας στο υπουργείο Οικονομικών.

Είναι βέβαιο ότι τα τελικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα δείχνουν ξανά υστέρηση των φορολογικών εσόδων.

Ένα ακόμη «χτύπημα» είναι και η τακτική της άτυπης στάσης πληρωμών, στην οποία έχει συνηθίσει το υπουργείο Οικονομικών τα τελευταία χρόνια.

Τους πρώτους δύο μήνες του χρόνου, το δημόσιο έχει μεταχρονολογήσει δαπάνες ύψους 900 εκατ. ευρώ κρατώντας δυνάμεις για τα ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 1,4 δισ. ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει τον Απρίλιο.

Με την παραδοχή, χθες, του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή, ότι πλέον δεν θα πρέπει να περιμένουμε τίποτα από το Eurogroup της Δευτέρας και ότι μπορεί να έχουμε λύση μέχρι και τις 7 Απριλίου, όταν έχουμε την επόμενη σύνοδο υπουργών Οικονομικών στη Βαλέτα της Μάλτας, είναι βέβαιο πλέον ότι τα αρνητικά αποτελέσματα θα συνεχίσουν για όλο το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Το κακό είναι ότι οι διαφωνίες σε θέματα όπως το εργασιακό δεν είναι θέμα εκτιμήσεων ή αριθμών αλλά θέματα αντίληψης.

Οι γνωστές δηλώσεις περί πολιτικής λύσης, όποτε υπάρχουν τέτοιους είδους διαφωνίες, οδηγούν σε νέες καθυστερήσεις και εσπευσμένες λύσεις με μεγάλες υποχωρήσεις όταν φτάσει ο «κόμπος στο χτένι».

Η λύση της αναβολής που προέκρινε μέχρι και χθες το υπουργείο Εργασίας αποκλείστηκε από κοινοτικούς ή αξιωματούχους, οι οποίοι διαμήνυσαν χθες ότι χωρίς εργασιακό δεν υπάρχει συμφωνία.

Τα θέματα των μέτρων και των αντίμετρων και ειδικά οι νέες μειώσεις στις συντάξεις φαίνεται ότι έχουν ακόμη πολύ δρόμο.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη που θα γίνει μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής των ομάδων των δανειστών θα οριστικοποιήσει την κατάσταση εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Με βάση, όμως, τα μέχρι στιγμής δεδομένα, επιτυχία θα θεωρηθεί να δοθεί μια νέα ημερομηνία για την επιστροφή.

enikonomia

Loading...
  • europalso

    ideascentral