Λιαργκόβας: Πάμε σε τέταρτο μνημόνιο ή χρεοκοπία αν δεν κλείσει η αξιολόγηση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔30/01/2017 - 17:12 | Author: Newsroom

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, επικεφαλής των οικονομικών εμπειρογνωμόνων του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ο οποίος έκανε λόγο για τέταρτο μνημόνιο ή χρεοκοπία.

Μιλώντας στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου ανέφερε:

«Ο στόχος είναι το 2018 να απαλλαγούμε από το μνημόνιο και να βγούμε στις αγορές. Για να γίνει αυτό όμως απαιτούνται μερικά βήματα και ένα εξ αυτών είναι να μπούμε στο μέτρο της ποσοτικής χαλάρωσης. Πρώτα όμως πρέπει να ολοκληρωθούν όλα τα βήματα της αξιολόγησης.

Στο βαθμό που δεν ολοκληρώνονται οι αξιολογήσεις τόσο πιο πολύ καθυστερεί και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και εν συνεχεία θα καθυστερήσει και η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές το 2017, η οποία πρέπει να γίνει ομαλά. Γιατί δεν μπορούμε να πάμε το 2018 κατευθείαν στις αγορές».

Όπως τόνισε η τελευταία ευκαιρία είναι να κλείσει η αξιολόγηση τον Μάρτιο. «Εάν χάσουμε τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάρτιο για την ποσοτική χαλάρωση, μετά πάμε στο β’ εξάμηνο του 2017. Δηλαδή, χάνουμε όλο το πρώτο εξάμηνο. Αν γίνει αυτό, μετά θα είναι εξαιρετικά αργά έως αδύνατο να βγούμε στις αγορές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λιαργκόβας.

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Θα φτάσουμε στον Ιούλιο του 2018 έως τότε μας καλύπτουν οι δανειστές στις ανάγκες αλλά αν δεν έχουμε φροντίσει να βγούμε στις αγορές είτε θα ζητήσουμε πάλι βοήθεια από τους πιστωτές, δηλαδή τέταρτο μνημόνιο ή θα πάμε σε χρεωκοπία.

Μπορεί να παραταθεί το ήδη υπάρχον μνημόνιο αλλά θα ζητηθούν και νέα μέτρα. Έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ πολύ κακών λύσεων. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι ικανά να καταστήσουν το χρέος βιώσιμο».

newsbeast

Loading...
  • europalso

    ideascentral