Κρίσημο Eurogroup για υποδόση, δεύτερη αξιολόγηση και χρέος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔10/10/2016 - 08:20 | Author: Newsroom

Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται η απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ, καθώς υπάρχει η «Έκθεση συμμόρφωσης» από τους εκπροσώπους των θεσμών ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα ορόσημα της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες.

Την ίδια στιγμή όμως τα σενάρια για «σπάσιμο» της υποδόσης σε 2 τμήματα, ανησυχούν το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης που αρχής γενομένης από σήμερα θα αποδυθεί σε αγώνα δρόμου, όχι μόνο για την εκταμίευση της υποδόσης, αλλά κυρίως για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το «άνοιγμα» της συζήτησης για το χρέος.

Το επόμενο μεγάλο ορόσημο για την Ελλάδα είναι το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου, όπου αν όλα έχουν πάει καλά και έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους και να ληφθούν αποφάσεις, όπως είναι ο διακαής πόθος της Κυβέρνησης.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επανέλθουν στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση. Όπως ανέφερε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, τόσο στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όσο και στις 18 Οκτωβρίου, θα συζητηθούν οι τρόποι για το πώς θα συνεχιστεί παράλληλα με την διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κομμάτι του ελληνικού χρέους.

Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου, εκκρεμεί η κατάθεση στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2016- 2020, λόγω της επιμονής της κυβέρνησης-την οποία συμμερίζονται η αντιπολίτευση και η Τράπεζα της Ελλάδος- να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά από το 2019. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2017- 2021 θα κατατεθεί τον Απρίλιο 2017.

Όλα αυτά υπό το βάρος της σκιάς… που ρίχνει στο ελληνικό ζήτημα η αντιπαράθεση ανάμεσα στην ΕΕ και κυρίως τη Γερμανία με το ΔΝΤ για το κατά πόσο το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και είναι αναγκαία ή όχι η ελάφρυνση του.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κυβέρνησης, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα, εάν δεν οριοθετηθούν τα μέτρα για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο τμήμα του χρέους τον Δεκέμβριο και μετατεθούν για το ερχόμενο καλοκαίρι.

Στην περίπτωση αυτή, δημιουργείται αβεβαιότητα και θα πληγούν οι επενδύσεις, ενώ δεν θα συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι υπάρχουν χώρες, όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία, που επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και αυτό είναι θετικό.

Διότι, υποχρεώνει τους θεσμούς, όπως το Eurogroup, να πιέζουν στην κατεύθυνση της εξειδίκευσης των μέτρων, ώστε να μπορέσει το Ταμείο να κάνει το DSA και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι στις επαφές των Ελλήνων υπουργών δεν συζητήθηκε το θέμα της επαναγοράς και του reprofiling του παλαιού χρέους από τον ESM, προκειμένου μετά να μετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα με μικρότερα ποσά.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η γενική αίσθηση που αποκόμισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από τις επαφές του στην Ουάσιγκτον είναι ότι πλέον υπάρχουν πιο πολλοί «παίκτες» που θέλουν τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και λύση στο ελληνικό χρέος, από αυτούς που την αποφεύγουν.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει κάθε συμφέρον να ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να μην υπάρξει καμία δικαιολογία για καθυστέρηση σχετικά με το ζήτημα του χρέους. Όπως δε ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έως τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να υπάρχει ένα ελεγχόμενο περιθώριο καθυστερήσεων».

antenna

Loading...
  • europalso

    ideascentral