Κομισιόν: Θετικές προβλέψεις για την Ελλάδα – Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει τέταρτο πρόγραμμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔13/07/2018 - 21:00 | Author: Newsroom

Θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία προβλέπει η θερινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρεται στην εξέλιξη των βασικών μεγεθών της οικονομίας της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η ελληνική οικονομία ξεκίνησε δυναμικά το πρώτο τρίμηνο του 2018 σημειώνει η Κομισιόν στις καλοκαιρινές της προβλέψεις για την ελληνική οικονομία στις οποίες επαναλαμβάνει την εκτίμησή της για άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,9% φέτος και 2,3% το 2019.

Όπως αναφέρει, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις.

Θυμίζει ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν πραγματική αύξηση του ΑΕΠ 0,8% σε τριμηνιαία βάση και 2,3% σε ετήσια, σε ό,τι αφορά την οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους, κάτι που «επιβεβαιώνει ότι το φρενάρισμα στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2017 ήταν προσωρινό και ότι η Ελλάδα ανακάμπτει».

Το πρώτο τρίμηνο, συνεχίζει, η ανάπτυξη στηρίχθηκε από τις καθαρές εξαγωγές που συνέβαλαν κατά 1,4 μονάδες βάσης (τριμηνιαία βάση) στην ανάπτυξη, γεγονός που προέκυψε τόσο από την αύξηση των εξαγωγών, όσο και από τη μείωση των εισαγωγών. Η ιδιωτική κατανάλωση σημείωσε αύξηση για πρώτη φορά από το 2016, αλλά η συμβολή της ακυρώθηκε από τη μείωση της δημόσιας κατανάλωσης, με αποτέλεσμα η συμβολή αυτών των δύο να είναι ουσιαστικά ουδέτερη (0,1%). Υπήρξε σημαντική μείωση στις επενδύσεις, ωστόσο αυτό αναμενόταν καθώς το τρίμηνο σύγκρισης (α’ 2017) υπήρξε μεγάλη εφάπαξ αύξηση.

Η πρόβλεψη για το σύνολο της χρονιάς είναι όπως προαναφέρθηκε 1,9% και για το 2019 2,3%, με κύριο οδηγό τις επενδύσεις που αυξάνουν χάρη στο βελτιωμένο επιχειρηματικό κλίμα και τις βελτιωμένες άμεσες ξένες επενδύσεις. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει υποτονική, ενώ η συμμετοχή των καθαρών εξαγωγών να είναι πιο μέτρια στο υπόλοιπο της χρονιάς, καθώς οι αυξανόμενες επενδύσεις θα προκαλέσουν επιπλέον ζήτηση για εισαγωγές.

Η αγορά εργασίας αναμένεται να συνεχίσει να βελτιώνεται. Η ανεργία έπεσε στο 20,1% τον Μάρτιο, υποχωρώντας κατά 0,7 μονάδες βάσης από τα τέλη του 2017, ενώ η απασχόληση βελτιώθηκε κατά σχεδόν 2% τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς. Η τάση αναμένεται να συνεχιστεί στη διάρκεια της χρονιάς. Ο πληθωρισμός έφτασε το 0,8% τον Μάιο, με μέσο όρο 0,4% τους πρώτους πέντε μήνες της χρονιάς, οδηγούμενος κυρίως από τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει τέταρτο πρόγραμμα

Εν τω μεταξύ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, o αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι «το θέμα είναι να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στην οδό της επιτυχίας της», προσθέτοντας ότι στη συνεδρίαση θα εξηγήσει το πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης για τη χώρα.

«Πρέπει να πω άλλη μια φορά πως δεν πρόκειται για τέταρτο πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε: «δεν ζητούμε κανένα επιπλέον μέτρο, καμιά επιπλέον προσπάθεια, αλλά θέλουμε να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στον δρόμο της για να κάνουμε αυτή την έξοδο αληθινή επιτυχία και να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές με αξιοπιστία και δύναμη. Είμαστε στον δρόμο της επιτυχίας, η 20η Αυγούστου θα είναι πολύ σημαντική».

«Είναι η ίδια επιτήρηση», εξήγησε, «που ασκούμε σε κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα, με αποχρώσεις καθώς η χώρα γνώρισε προφανώς μια κρίση που ήταν πιο μακρά, πιο δύσκολη, διότι το επίπεδο του χρέους της παραμένει πολύ υψηλό, όμως το θέμα είναι να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στην οδό της επιτυχίας της». Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι η Ελλάδα «πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει αξιόπιστες δημοσιονομικές πολιτικές, αλλά πρέπει τώρα να πετάξει με τα δικά της φτερά, να περπατήσει με τα δικά της πόδια και έγκειται στους Έλληνες να καθορίσουν την αναπτυξιακή πολιτική τους την οποία επιθυμούν για τον λαό τους».

 

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral