Η απειλή των νέων μέτρων στοιχειώνει από χθες τη διαπραγμάτευση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔25/10/2016 - 08:21 | Author: Newsroom

Η απειλή των νέων μέτρων στοιχειώνει από χθες τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-δανειστών, καθώς οι επικεφαλής του κουαρτέτου, με «πρώτο βιολί» την εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντέλια Βελκουλέσκου, έδειξαν ότι αμφισβητούν τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς για το κλείσιμο του φετινού προϋπολογισμού και τις προβλέψεις για το 2017.

Ταυτόχρονα, η N. Βελκουλέσκου επιδεικνύει εμμονή στην καθιέρωση «υποκατώτατου» μισθού και στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Πρόβλημα για τον αρμόδιο Υπουργό, Γιώργο Κατρούγκαλο είναι ότι και η Επιτροπή Σοφών είχε ταχθεί υπέρ ενός «υποκατώτατου» μισθού, που θα αντιστοιχεί στο 90% του κατώτατου (σήμερα 586 ευρώ μεικτά) για τον πρώτο χρόνο εργασιακής εμπειρίας και στο 95% για τον δεύτερο χρόνο (δηλαδή, 527 και 556 ευρώ μικτά αντιστοίχως).

Κατά τη χθεσινή δίωρη συνάντησή τους με τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή Υπουργό, Γιώργο Χουλιαράκη οι υψηλόβαθμοι τεχνοκράτες των πιστωτών ζήτησαν πρόσθετα στοιχεία για τις δημοσιονομικές προβλέψεις και τα μέσα επίτευξης των στόχων του 2017. Ήδη το ΔΝΤ «ακονίζει τα μαχαίρια του» για περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ορίου, παρόλο που κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επαναλάμβαναν χθες: «Για εμάς το θέμα του αφορολογήτου έχει κλείσει».

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν βρει δύο «πατήματα», για να στριμώξουν την ελληνική πλευρά:

1.Την πρόσφατη αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών του 2015 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία «κόντυνε» το πρωτογενές πλεόνασμα της περσινής χρονιάς από το 0,7% στο 0,2% του ΑΕΠ. Κυβέρνηση και κουαρτέτο καλούνται τώρα να προσδιορίσουν την επίπτωση της διαφοράς αυτής (carry over effect) στον φετινό προϋπολογισμό.

2.Τη δυστοκία στην εξεύρεση 460.000.000 ευρώ από τα 760.000.000 ευρώ που συνολικά απαιτούνται το 2017 για να χρηματοδοτηθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών υποστήριξαν χθες ότι δεν υπάρχουν περιθώρια περικοπών στα προνοιακά επιδόματα, πιέζοντας έτσι για περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση ή αύξηση φορολογικών βαρών. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η υπεραπόδοση στα έσοδα, το μικρό περιθώριο μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ, από 1,8% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, και η ανακατεύθυνση 300.000.000 ευρώ που προορίζονται στο προσχέδιο για παιδεία, υγεία, πρόνοια θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν το Κοινωνικό Εισόδημα. Το θέμα θα συζητηθεί ξανά στον δεύτερο γύρο της τρέχουσας αξιολόγησης, τον Νοέμβριο.

«Κίτρινη κάρτα» για τη μη υλοποίηση της μνημονιακής υποχρέωσης να εξοικονομηθούν 400.000.000 ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες έδειξε χθες το κουαρτέτο των δανειστών στο πρωινό τετ-α-τετ του με τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή Υπουργό, Γιώργο Χουλιαράκη.

Οι πιστωτές θεωρούν, κατά ένα μέρος, συγκυριακή την υπεραπόδοση ύψους 1 δισ. ευρώ στα έσοδα του Σεπτεμβρίου και επιμένουν να μπει «μαχαίρι» στις αμυντικές δαπάνες. Μάλιστα, χθες φάνηκε ότι για το θέμα υποβόσκει κόντρα μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και υπουργείου Εθνικής Αμυνας, καθώς υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σχολίασε αιχμηρά: «Ενώ περιμέναμε φέτος εξοικονόμηση 400.000.000, δεν πήραμε τίποτα».

Αμυντικές δαπάνες

Πρόσθετος πονοκέφαλος για τα δύο υπουργεία είναι η αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων και το «πάγωμα» των ωριμάνσεών τους από την 1η Ιανουαρίου 2017. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να προτείνει έως τις 29 Σεπτεμβρίου ισοδύναμα μέτρα που θα αντικαθιστούσαν το «πάγωμα», αλλά η προσπάθεια έπεσε στο κενό.

Το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί πλέον να κάνει «μασάζ» στους πιστωτές, ώστε το «πάγωμα» των ωριμάνσεων να μην προχωρήσει, με το επιχείρημα ότι από την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να εφαρμοστεί, ούτως ή άλλως, νέο μισθολογικό καθεστώς για αστυνομικούς, στρατιωτικούς, γιατρούς, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς κ.λπ.

Συνεπώς, το όποιο «πάγωμα» των ωριμάνσεων ή η αναζήτηση αξιόπιστων ισοδύναμων μέτρων είναι λογικό να προχωρήσουν μετά τις αλλαγές που θα γίνουν στο γενικότερο καθεστώς των ειδικών μισθολογίων. Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο θεωρείται πολύ πιθανό να χρειαστεί η παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων.

Loading...
  • europalso

    ideascentral