Επιβαρύνσεις τουλάχιστον 1.000 ευρώ για μίσθωση ή πώληση ακινήτου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔13/09/2016 - 09:24 | Author: Newsroom

Σε τουλάχιστον 1.000 ευρώ κατά μέσον όρο ανέρχονται οι επιβαρύνσεις που θα πρέπει να υποστούν πλέον υποχρεωτικά όλοι οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να μισθώσουν ή να πουλήσουν το ακίνητό τους, χωρίς μάλιστα στο παραπάνω ποσό να υπολογίζονται οι φόροι που συνοδεύουν την κατοχή ακινήτου στην Ελλάδα.

Αυτό προκύπτει από την προσθήκη τριών επιπλέον εγγράφων και πιστοποιητικών που θα πρέπει να συνοδεύουν κάθε ακίνητο, ιδίως σε εκείνο που αποτελεί αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής, καθώς με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, εισάγονται η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, το πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας και η βεβαίωση καταβολής ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται από τους δήμους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ).

Αυτά έρχονται να προστεθούν στο ενεργειακό πιστοποιητικό, το οποίο εκδίδεται πλέον υποχρεωτικά σε κάθε συναλλαγή (πώληση ή μίσθωση) ακινήτου ανά την επικράτεια αλλά και στην υποχρέωση προσκόμισης εγγράφου πλήρους αποπληρωμής ΕΝΦΙΑ, όπως επίσης και πιστοποιητικού ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ακινήτων, τα παραπάνω έγγραφα προσθέτουν τουλάχιστον 1.000 ευρώ επιπλέον κόστους για τους ιδιοκτήτες, χωρίς να υπολογίζεται η μεγάλη γραφειοκρατία που δημιουργούν κατά τις συναλλαγές ακινήτων, σε μια περίοδο κατά την οποία στόχος της πολιτείας θα έπρεπε να είναι η δημιουργία κινήτρων για την τόνωση των αγοραπωλησιών και όχι το αντίθετο.

Το ακόμη χειρότερο, σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι η περιοδικότητα που εφαρμόζεται, καθώς το μεν ενεργειακό πιστοποιητικό έχει δεκαετή ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να επαναλαμβάνεται όλη η δικαδικασία από την αρχή, η σε Ταυτότητα Κτιρίου απαιτεί συνεχή τον επανέλεγχό της, που στη περίπτωση των κατοικιών, αυτό θα πρέπει να γίνεται κάθε 7 χρόνια.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς φορέων του κλάδου η έκδοσή της θα απαιτήσει περί τα 300-400 ευρώ ως αμοιβή για τον μηχανικό που θα αναλάβει το σχετικό έργο…

enikonomia

Loading...


  • europalso   ideascentral