ΔΝΤ: Πρώτα η συμφωνία Ελλάδας – Ευρωπαίων και μετά η απόφαση του Ταμείου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔27/01/2017 - 09:59 | Author: Newsroom

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδος, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ.

Μιλώντας στη χθεσινή προγραμματισμένη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους επανέλαβε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συμμετέχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, ο κ. Μάρεϊ απέφυγε να προσδιορίσει τον χρόνο κατά τον οποίο το ΔΝΤ θα λάβει την οριστική του απόφαση για τη χρηματοδοτική του συμμετοχή ή μη, στο ελληνικό πρόγραμμα και αρκέστηκε να εκφράσει την ελπίδα ότι τούτο θα γίνει το συντομότερο δυνατό, ενώ αποσυνέδεσε την απόφαση αυτή από τις επερχόμενες εκλογές σε συγκεκριμένες χώρες της Ε.Ε..

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι η Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημόσιου Χρέους, καθώς και τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του άρθρου 4, θα παρουσιαστούν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου.

Επανέλαβε ότι στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου, το οποίο είναι αρμόδιο για να αποφασίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει «να βγαίνουν τα νούμερα του προγράμματος».

Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι θέση του Ταμείου παραμένει ότι με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018, όπως εκτιμά το Ταμείο, θα διαμορφωθεί στο 1,5%.

Υποστήριξε για ακόμη μία φορά ότι το ΔΝΤ δεν επιθυμεί πρόσθετη λιτότητα για την Ελλάδα, ωστόσο εκτιμά ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα:

Ερ.: Για ημερομηνία συνεδρίασης του ΔΝΤ για την Ελλάδα και για σχόλιο για τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.

Απ.: Επειδή στο Γιούρογκρουπ συνεχίζεται η συνεδρίαση δεν θα σχολιάσω. Αλλά σήμερα θα πω μερικά βασικά στοιχεία. Το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να συζητήσει το άρθρο 4 και την έκθεση αξιολόγησης στις 6 Φεβρουαρίου. Αναμένουμε να ακολουθήσει σύντομα δημοσίευση αυτών των εκθέσεων μετά τη συνεδρίαση.

Ερ.: Σύμφωνα με δημοσιεύματα το DSA (ανάλυση βιωσιμότητας χρέους) περιγράφει πάλι το ελληνικό χρέος ως μη βιώσιμο. Πώς θα προχωρήσετε τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι λένε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχουν ήδη περιγραφεί και ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές;

Απ.: Το έχουμε ξεκαθαρίσει. Το μήνυμά μας για την Ελλάδα δεν θα αλλάξει σήμερα. Όπως ξέρετε την προηγούμενη εβδομάδα βγάλαμε ανακοίνωση μετά τη συνάντηση της Λαγκάρντ με το Σόιμπλε, όσον αφορά τη βιωσιμότητα του προγράμματος. Στα ίδια παραμένουμε.

Ερ.: Άλλοι εταίροι δεν συμφωνούν στο τι είναι απαραίτητο όσον αφορά στόχους και μέτρα για το χρέος.

Απ.: Παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι με τους Έλληνες και την Επιτροπή όσον αφορά το πρόγραμμα του ESM και την αξιολόγηση. Αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση: Πρώτον πρέπει να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας για τις απαιτήσεις για να κλείσει η αξιολόγηση. Δεύτερον, το έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτό που μας ανησυχεί για μια ενδεχόμενη συμμετοχή μας σε επόμενο πρόγραμμα είναι να βγαίνουν οι αριθμοί, πριν το παρουσιάσουμε στο Διοικ. Συμβούλιο του Ταμείου. Επαναλαμβάνω ότι κατά την άποψη μας η Ελλάδα δεν χρειάζεται επιπλέον μέτρα τώρα και μπορούμε να συνεχίσουμε με ένα πρόγραμμα που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, το οποίο συμφωνεί με τις παρούσες πολιτικές και την αντίστοιχη ελάφρυνση χρέους. Όμως, αν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της αποφασίσουν ένα υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα για μια προσωρινή περίοδο, θα πρέπει να επανεξετάσουμε τις πολιτικές που θα υποστήριζαν έναν τέτοιο στόχο. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε προτείνει στο παρελθόν και που πρέπει να γίνουν θα ήταν απαραίτητες για να υποστηρίξουν έναν υψηλότερο στόχο και να επιτρέψουν μεγαλύτερη ισότητα στην διανομή του βάρους της προσαρμογής της Ελλάδας. Όμως, κάθε είδους μεταρρυθμίσεις που θα υποστήριζαν έναν πιο φιλόδοξο δημοσιονομικό στόχο θα πρέπει να εφαρμοστούν μόνο όταν κλείσει το κενό του ΑΕΠ.

ΕΡ.: Μου φαίνεται ότι είσαστε σε διαφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και με τους Ευρωπαίους. Αν η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει να μην πάρει επιπλέον μετρά λιτότητας και αν οι Ευρωπαίοι δεν αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το ζήτημα του χρέους, τι θα κάνετε;

Απ.: Δεν θα κάνω υποθέσεις μέχρι να τελειώσει η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ερ.: Η συμμετοχή του Ταμείου σε επόμενο πρόγραμμα εξαρτάται από τη δεύτερη αξιολόγηση; Αισθάνεστε πίεση από τους Ευρωπαίους να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας;

Απ.: Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ξεκαθαρίσουν όλα. Όπως έχουμε ξαναπεί συμμετέχουμε πλήρως στη διαδικασία και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ερ.: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τη δημοσίευση της έκθεσης του ΔΝΤ; Μπορεί το Ταμείο να λάβει μια απόφαση πριν από τις εκλογές στη Γαλλία;

Απ.: Η δημιουργία ενός προγράμματος είναι πολύπλοκη διαδικασία και δεν μπορώ να δώσω εγγυήσεις για το χρονοδιάγραμμα. Δεν μπορώ να κάνω υποθέσεις για τον ρόλο που μπορεί να έχει ο παράγοντας των εκλογών σε διαφορά ευρωπαϊκά κράτη. Εργαζόμαστε με τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους για να έρθουμε σε συμφωνία. Ελπίζουμε να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Ερ.: Από την πλευρά του ΔΝΤ, θεωρείτε ότι πρέπει να περιμένετε τον ορισμό νέου Αμερικανού εκτελεστικού διευθυντή πριν πάρετε την απόφαση;

Απ.: Το Συμβούλιο είναι πλήρως λειτουργικό. Δεν γνωρίζω την ύπαρξη τέτοιου θέματος.

Ερ.: Τα γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι σύμφωνα με δήλωση Σόιμπλε, προετοιμάζονται εναλλακτικά σχέδια χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ. Πώς το σχολιάζετε;

Απ.: Δεν έχω κάτι να πω εκτός από τη δήλωση Λαγκάρντ-Σόιμπλε στο Νταβός.

Ερ.: Υπάρχουν δημοσιεύματα ότι η κα Λαγκαρντ και ο κ. Σόιμπλε συμφωνήσαν στο Νταβός τη συμμετοχή του Ταμείου. Το αρνείστε;

Απ.: Αυτό που ειπώθηκε στο Νταβός είναι ότι παραμένουμε και συμμετέχουμε στη διαδικασία.

Ερ.: Θα μπορούσε μια αποστολή του ΔΝΤ να επιστρέψει στην Ελλάδα πριν από τη συζήτηση της 6ης Φεβρουάριου;

Απ.: Είμαστε ευέλικτοι όσον αφορά τις αποστολές.

Ερ.: Η Ρεπουμπλικανική κυβέρνηση έχει υπάρξει επικριτική σχετικά με την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα. Είναι αυτό παράγοντας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων;

Απ.: Απ’ όσο γνωρίζω δεν είναι.

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral