Δηλώστε και γλιτώστε πρόστιμα από Ε9 και συγκεντρωτικές τιμολογίων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔30/01/2017 - 08:35 | Author: Newsroom

Παράθυρο να υποβάλουν δηλώσεις χωρίς να πληρώσουν κανένα πρόστιμο ακόμα και όσοι παρέλειψαν εδώ και χρόνια κάποια δήλωση Ε9 ή του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ανοίγει για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους η εγκύκλιος Πιτσιλή, με την οποία ενεργοποιείται η ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα.

Ωστόσο και το υπουργείο Οικονομικών «συλλαμβάνεται», με βάση τις οδηγίες που δίνει για τους νόμους που το ίδιο ψήφισε, να μη γνωρίζει καν -μετά από τόσες αλλαγές στη νομοθεσία- τι ισχύει και τι όχι σε κάποιες περιπτώσεις.

Φαινομενικά η ρύθμιση της «οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων» (ν.4446/2016) αφορά μόνο όσους έχουν μπλεξίματα με μαύρο χρήμα. Στην πραγματικότητα ωφελεί πολύ περισσότερο κόσμο που δεν έχει αποκρύψει φορολογητέα ύλη, αλλά υπέπεσε σε τυπικές παραβάσεις, χωρίς να γλιτώσει φόρους. Λόγω του κυκεώνα των παρατάσεων, αλλαγών και ανατροπών στη φορολογική νομοθεσία, είναι πάμπολλοι οι φορολογούμενοι και οι λογιστές που άθελά τους, από άγνοια ή λόγω του φόρτου των υποχρεώσεων, παρέλειψαν να δηλώσουν κάποιο ακίνητο ή μια μεταβολή στο Ε9 (π.χ. ένα αγροτεμάχιο που δεν φορολογείται με ΕΝΦΙΑ) ή ενδεχομένως την κατάσταση πελατών – προμηθευτών κάποιας χρονιάς, παραβάσεις δηλαδή που δεν έχουν να κάνουν με προσπάθεια αποφυγής φόρου.

Εως τις 31 Μαΐου, λοιπόν, διορθώσεις όπως αυτές θα μπορούν να γίνονται δωρεάν στις εφορίες, έστω και αν οι υπόχρεοι δεν εμπλέκονται σε ελέγχους για μαύρο χρήμα, γλιτώνοντας τα πρόστιμα καθυστέρησης που επισύρει η εκπρόθεσμη διόρθωση των λαθών αυτών και ξεκινούν από 100 ευρώ ανά δήλωση, ενώ φτάνουν και στα 250 ή 500 ευρώ, ανάλογα με το αν ο υπόχρεος τηρεί απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία. Αρκεί να κινηθούν έξυπνα και έγκαιρα, επικαλούμενοι την εγκύκλιο (ΠΟΛ 1009/18.1.2017) για να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους στην Εφορία.

Ασάφειες και αντιφάσεις

Παρά ταύτα, φορολογούμενοι και λογιστές οφείλουν να επιδείξουν προσοχή. Η εγκύκλιος Πιτσιλή προβλέπει ότι εφόσον από τις διορθώσεις στα λάθη και τις παραλείψεις τους δεν προκύπτει οφειλή φόρου, οι υπόχρεοι δεν θα επιβαρύνονται με τα τυπικά πρόστιμα.

Loading...
  • europalso

    ideascentral