Bloomberg: Αυτό είναι το αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔28/04/2018 - 19:25 | Author: Newsroom

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έριξαν μία ματιά στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη στη συνάντηση τους στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, την Παρασκευή, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε το προσχέδιο της στρατηγικής για «ολιστική ανάπτυξη» σε μακροπρόθεσμα ορίζοντα.

Αυτό περιλαμβάνει την αποκατάσταση των «συλλογικών διαπραγματεύσεων» στην αγορά εργασίας, μία «σταδιακή αύξηση στον κατώτατο μισθό» και τη δημιουργία μίας «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας», σύμφωνα με αντίγραφο της παρουσίασης που έχει το Bloomberg.

Η συγκρότηση μιας στρατηγικής για την ανάπτυξη είναι μεταξύ των όρων που συνδέονται με την τελική εξέταση του προγράμματος διάσωσης της χώρας, καθώς οι πιστωτές αναμένουν από την χώρα με το μεγαλύτερο χρέος της Ευρώπης να βγει από τα δεινά της, περιορίζοντας την ανάγκη για πρόσθετες παραχωρήσεις σχετικά με τους όρους αποπληρωμής των δανείων διάσωσης.

Με το ποσοστό ανεργίας ακόμη άνω του 20%, η προτεινόμενη σύσφιξη των κανόνων για την αγορά εργασίας και οι μισθολογικές αυξήσεις μπορεί να είναι αντίθετα με την καθιερωμένη οικονομική σοφία, την ώρα που οι πιστωτές διαφωνούν με τη δημιουργία μίας κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας, λόγω φόβων ευνοιοκρατίας, γράφει το πρακτορείο.

Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας ήταν μέχρις στιγμής πιο αδύναμη από ότι αναμενόταν, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,4% πέρυσι έναντι προβλέψεων της Κομισιόν για ανάπτυξη 2,7%. Η χώρα έχει επίσης διολισθήσει και στους δείκτες ανταγωνιστικότητας, ενώ ο πληθυσμός της γερνάει και συρρικνώνεται και οι τράπεζες της έχουν τον υψηλότερο λόγο «κόκκινων» δανείων στην Ευρώπη.

Στο αναπτυξιακό της σχέδιο, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υπόσχεται να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «κλειδιά», οι οποίες έχουν καθυστερήσει για χρόνια, μεταξύ των οποίων η δημιουργία του κτηματολογίου και η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Τα υπόλοιπα σημεία της παρουσίασης είναι αναφορές και δεσμεύσεις, όπως η δέσμευση «περαιτέρω μείωσης των διοικητικών βαρών» και «ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων στο R&D».

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η ανάπτυξη που πέτυχε η Ελλάδα το 2014 διακόπηκε μετά την εκλογή της κυβέρνησης Τσίπρα και τη σύγκρουση με τους πιστωτές, ενώ οι συναλλαγές με τις τράπεζες υπόκεινται ακόμα σε κεφαλαιακούς περιορισμούς.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν να κρατήσουν την Ελλάδα υπό στενή παρακολούθηση μετά την λήξη του προγράμματος διάσωσης, θέτοντας ως προϋπόθεση μιας ελάφρυνσης χρέους να μην ακυρωθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, υπογράμμισε την Παρασκευή, πως όσο πιο «ισχυρή» είναι η παρακολούθηση της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα, τόσο το «καλύτερο θα είναι».

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

“Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το Eurogroup, υπογραμμίστηκε ότι όλα θα τελειώσουν 21 Ιουνίου που είναι αυτό που θέλαμε, ότι θα έρθουν οι Θεσμοί 14 Μαΐου στην Αθήνα για να λήξει μέχρι το Eurogroup του Μαΐου η τεχνική συμφωνία. Υπογραμμίστηκε ότι θα έχουμε μια ενισχυμένη παρακολούθηση που ουδεμία σχέση με την πιστοληπτική γραμμή, πόσο μάλλον με αξιολογήσεις που έχουν και προαπαιτούμενα και εκταμιεύσεις” τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

“Δεν υπάρχει πρόγραμμα άρα δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα, άρα δεν θα υπάρχουν αξιολογήσεις. Άρα καμία σχέση η παρακολούθηση με την αξιολόγηση. Ήταν πολύ ευχαριστημένοι οι Θεσμοί με την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσιάσαμε έγινε αρκετή κουβέντα για αυτό και πήραμε πολλούς επαίνους ότι κάνουμε κάτι που θα έχει αξιοπιστία όχι μόνο στις αγορές αλλά και στην ελληνική κοινωνία με το μείγμα των μέτρων και των παρεμβάσεων που θα κάνουμε. Τέλος, η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί και αυτή μέχρι τις 21 Ιουνίου” πρόσθεσε.

Πρόεδρος Εurogroup: Τον Ιούνιο οι τελικές αποφάσεις – Τι είπε για χρέος, εποπτεία και μεταρρυθμίσεις

Το Eurogroup στη Σόφια εξέτασε το πρόγραμμα αναπτυξιακής στρατηγικής της Ελλάδας, το νομικό πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας και την ολοκλήρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του eurogroup Μάριο Τσεντένο, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, το eurogroup είχε μια παραγωγική συζήτηση και καλωσόρισε τα καλά νέα στο δημοσιονομικό πεδίο, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα για δεύτερη χρονιά κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα πέραν των στόχων και δει πάνω από 4%.

Ανακοίνωσε δε ότι οι θεσμοί που εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου με στόχο να καταλήξει σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, πριν από το eurogroup του ίδιου μήνα σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού.

Ο Μ.Τσεντένο σημείωσε ότι οι ελληνικές αρχές παραμένουν δεσμευμένες στην εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων και τόνισε με έμφαση ότι η “ιδιοκτησία του προγράμματος” αποτελεί το κλειδί για το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας. Σημείωσε δε ότι ο Έλληνας υπουργός οικονομικών παρουσίασε στο Συμβούλιο το ελληνικό πρόγραμμα για την αναπτυξιακή στρατηγική.

Ο Πρόεδρος του eurogroup ανακοίνωσε στον Τύπο ότι το eurogroup συζήτησε και το νομικό πλαίσιο για την επιτήρηση της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα (ενισχυμένη εποπτεία), και το πώς η ΕΕ θα βοηθήσει την Ελλάδα να εκτελέσει τις μεταρρυθμίσεις στο μέλλον. Ανακοίνωσε δε ότι εξετάστηκε και η μέθοδος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα εκτελεστεί μετά το τέλος του προγράμματος και υπό τον όρο της επιτυχούς ολοκλήρωσής του.

Τέλος έδειξε τον Ιούνιο για τις τελικές αποφάσεις στη βάση της ολοκλήρωσης των σχετικών συζητήσεων.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Προέδρου, σχολίασε ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία δεν θα πρέπει να μοιάζει με πρόγραμμα. Καλωσόρισε δε την παρουσίαση του ελληνικού σχεδίου αναπτυξιακής στρατηγικής, που όπως είπε πρέπει να είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, σχεδιασμένο από τους Έλληνες για τους Έλληνες. Δήλωσε τέλος ότι έγινε συζήτηση για το χρέος αλλά χωρίς να μπουν οι υπουργοί σε λεπτομέρειες. Σε γενικές γραμμές ο Επίτροπος ανακοίνωσε ότι το eurogroup έκανε πρόοδο και προχώρησε σε όλα τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, εγκαίρως για τις σχετικές τελικές αποφάσεις τον Ιούνιο.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, από την πλευρά του συμπλήρωσε ότι αποκόμισε 3 μηνύματα από τη συζήτηση εκ μέρους και υπό την κατανόηση της ΕΚΤ:

• ότι προτεραιότητα είναι τώρα να τελειώσει η 4 αξιολόγηση και πως όταν πάνε στην Αθήνα τα κλιμάκια θα πρέπει όλα τα μέρη να βιαστούν καθώς απομένει ακόμα όγκος δουλειάς, ενώ έδωσε έμφαση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το πλαίσιο αφερεγγυότητας για τα νοικοκυριά και τους πλειστηριασμούς.

• δεύτερον ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα είναι μεν δουλειά της Ελληνικής κυβέρνησης, αλλά προειδοποίησε ότι στην καθαρή έξοδο οι αρχές “θα μιλάνε πια με τις αγορές και όχι με την τρόικα” κάτι που όπως είπε είναι “διαφορετικό και ως εκ τούτου χρειάζεται χτίσιμο εμπιστοσύνης”.

• και τρίτον ότι χρειάζονται ισχυρά εμπροσθοβαρή, αυτόματα και χωρίς όσο το δυνατόν χωρίς όρους μέτρα για το χρέος.

Ο Κλάους Ρέγκλιγκ, τόνισε τέλος ότι ο στόχος όλων των προγραμμάτων είναι η ανάπτυξη

προέβλεψε έντονες συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες και τόνισε ότι η επόμενη εκταμίευση θα είναι μεγάλη περιλαμβανομένου και του λεγόμενου cash buffer.

Loading...
  • europalso

    ideascentral