ΑΣΕΠ 2017: Εκτός ΑΣΕΠ οι προσλήψεις εποχικών με προγράμματα ΟΑΕΔ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔07/03/2017 - 23:38 | Author: Newsroom

, με εθνικούς πόρους και χωρίς διαδικασία  προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Οπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η συγκεκριμένη τροπολογία που κατατέθηκε την Δευτέρα στη Βουλή προβλέπει προσλήψεις ανέργων στο Δημόσιο, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ και με χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Με την τροπολογία αυτή  να σχεδιάζει και να υλοποιεί ειδικά προγράμματα απασχόλησης και για τις κατηγορίες ανέργων που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τα οποία απευθύνονταν κυρίως σε μακροχρόνια ανέργους και ήταν συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ).

Η νέα διάταξη ανοίγει στην ουσία την… πίσω πόρτα των προσλήψεων στο Δημόσιο, και μάλιστα για να παρακαμφθεί το ΑΣΕΠ χαρακτηρίζονται «ειδικά προγράμματα απασχόλησης ανέργων», που δεν θα είναι όπως οι θέσεις κοινωφελούς εργασίας, αλλά κανονικές προσλήψεις ορισμένου χρόνου με διάρκεια τους 12 μήνες.

Πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας υπέβαλε πρόταση στην τρόικα για 300.000 προσλήψεις στο Δημόσιο μέσα στην επόμενη τριετία, με την ιδέα να χρηματοδοτηθούν με δάνειο 3 δισ. από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Διαβάστε επίσης:   Προσλήψεις 2017: 300.000 νέες θέσεις εργασίας σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα

Χθες, όμως, κατέθεσε τροπολογία για προσλήψεις με κρατική χρηματοδότηση και χωρίς διαδικασίες .

Ο μέχρι τώρα είχε τη δυνατότητα να καταρτίζει προγράμματα στην κοινωφελή εργασία για τα οποία είχε εξασφαλιστεί κοινοτική χρηματοδότηση μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας (ΕΣΠΑ).

Οι πόροι του όμως για την «κοινωφελή» εξαντλήθηκαν και δεν προβλέπεται από καμία πηγή πρόσθετη χρηματοδότηση, παρά μόνον αν μεταφερθούν πόροι από άλλα προγράμματα, για να «πέσουν» κοινοτικά λεφτά στις προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας.

 

Η κυβέρνηση, βλέποντας ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα χρειαστούν μήνες γιατί θα πρέπει να πάρει νέα έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ανακατανείμει πιστώσεις εντός του ΕΣΠΑ, επέλεξε να παρακάμψει κάθε ενδιάμεση διαδικασία και να φέρει τροπολογία που να επιτρέπει να γίνονται προσλήψεις στο Δημόσιο με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ και με εθνικούς πόρους.

Το όχημα για τις προσλήψεις αυτές είναι ο , που για το σκοπό αυτό διευρύνει τα προγράμματα απασχόλησης στο Δημόσιο και σε ανέργους που έμεναν εκτός κοινωφελούς εργασίας.

Πατήστε εδώ για να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα ΑΣΕΠ

Loading...
  • europalso

    europalso

    ideascentral