Απάντηση Κομισιόν σε Παπαδημούλη για τις μειονότητες στην Αλβανία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔20/03/2017 - 15:41 | Author: Newsroom

«Δεν έχουν διασφαλιστεί ακόμα τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες καταγραφής ακίνητης περιουσίας και αποζημιώσεων των μειονοτήτων», απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με την προστασία των μειονοτήτων και των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στην Αλβανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία ιδιωτών, τοπικών κοινοτήτων και μειονοτήτων στην Αλβανία από αδιαφανείς αποφάσεις». Στην απάντηση που έστειλε η Επιτροπή, διά του επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και ιδιαίτερα την προστασία τοπικών κοινοτήτων και μειονοτήτων και των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων τους, επισημαίνεται ότι η Αλβανία είναι υπό τη στενή παρακολούθηση της Κομισιόν και αξιολογεί τις ελλείψεις που προκύπτουν στο πλαίσιο της Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.

Ειδικότερα, σχετικά με το ζήτημα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, η Επιτροπή στην πρόσφατη έκθεσή προόδου για την Αλβανία παραδέχεται ότι «τα δικαιώματα ιδιοκτησίας δεν έχουν διασφαλιστεί και οι διαδικασίες καταγραφής ακίνητης περιουσίας, επιστροφής και αποζημιώσεων πρέπει να ολοκληρωθούν». Eπιπλέον, ο κ. Χαν υπογραμμίζει το γεγονός ότι η διαδικασία κατάρτισης νόμου για την προστασία των μειονοτήτων είναι υπό την επίβλεψη και την τεχνική εμπειρογνωσία της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαδημούλης, με αφορμή τα προβλήματα και τις παραλείψεις που είχαν αποτυπωθεί στην πρόσφατη έκθεση προόδου της Κομισιόν (2016), είχε καταθέσει ερώτηση στην Επιτροπή σχετικά με την έλλειψη ουσιαστικής προόδου στα ζητήματα ελευθερίας έκφρασης, τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και την πάταξη της διαφθοράς.

Ο κ. Παπαδημούλης είχε ρωτήσει την Κομισιόν, μεταξύ άλλων, σχετικά με τις «πρωτοβουλίες που θα αναλάβει, προκειμένου να καταπολεμηθεί το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά στα ΜΜΕ» ενώ είχε ζητήσει να προστατευτούν μειονότητες, τοπικές κοινότητες και ιδιώτες «από αδιαφανείς αποφάσεις και καθυστερήσεις σχετικά με τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα».

Loading...
  • europalso

    ideascentral