Ανασκευάζει μετά την προκλητική γκάφα ο Ταγιάνι: Αναγνωρίζουμε μόνο την ΠΓΔΜ!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔26/01/2017 - 18:23 | Author: Newsroom

«Σχετικά με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο και τα ΜΜΕ για την προ έτους επίσκεψη του κυρίου Ταγιάνι στα Σκόπια, ο νεο-εκλεγείς Πρόεδρος του ΕΚ επιβεβαιώνει την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σώμα αναγνωρίζει ως μόνη ονομασία της χώρας τη διεθνώς αναγνωρισμένη «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (ΠΓΔΜ-FYROM)» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Νωρίτερα προκλήθηκε σάλος στην Αθήνα από προηγούμενες δηλώσεις που είχαν γίνει το 2014, δηλαδή πριν την εκλογή του κ. Ταγιάνι, στις οποίες και αποκαλούσε την ΠΓΔΜ «Μακεδονία» και ισχυριζόταν πως ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος Β’ ήταν πρόγονοι των Σλαβομακεδόνων.

Νωρίτερα, επιστολή διαμαρτυρίας προς τον κ.Ταγιάνι, γι’ αυτό το θέμα, απέστειλε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην επιστολή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής θυμίζει στον Ιταλό συνάδελφό του ότι «η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν αναγνωρίσει επισήμως την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με αυτό το όνομα (FYROM), καθώς η χρήση αποκλειστικά και μόνο αυτού του ονόματος είναι σε πλήρη συμφωνία με το ψήφισμα 817 της 7ης Απριλίου 1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Επιπλέον τον παραπέμπει στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας, οι οποίες είναι «επί του παρόντος σε εξέλιξη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ως το μόνο αμοιβαία αποδεκτό και συμφωνηθέν διεθνές πλαίσιο για τη διαδικασία αυτή».

Τούτων δοθέντων, συνεχίζει στην επιστολή του, «οποιαδήποτε χρήση κάποιου άλλου ονόματος δεν έχει καμία νομική βάση και θέτει υπό αμφισβήτηση τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου, αναμένουμε από όλους, συμπεριλαμβανομένου Υμών, ο οποίος αντιπροσωπεύετε τον Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να σέβονται τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ. Μόνο με αυτόν τον τρόπο και αποφεύγοντας δηλώσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν καμία απολύτως ιστορική βάση αλλά μπορούν και να προκαλέσουν αντιπαραγωγική σύγχυση, θα στηρίξετε τις κοινές προσπάθειες για μία βιώσιμη λύση και θα ενισχύσετε τις καλές σχέσεις γειτονίας των δυο χωρών».

Στο «διά ταύτα» της επιστολήςσημειώνεται: «Όλοι θέλουμε να δούμε την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να υιοθετεί και να εφαρμόζει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως αναφέρονται και στην Ετήσια Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2016, ιδίως όσον αφορά την υλοποίηση του κράτους δικαίου, των δικαστικών μεταρρυθμίσεων, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και την εκλογική μεταρρύθμιση, οικοδομώντας πολιτική σταθερότητας και ενισχύοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας. Οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση, η οποία θα σέβεται τις επίσημες αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ, θα πρέπει να ενθαρρύνεται και προσωπικά είμαι στη διάθεσή σας για να συνεργαστούμε μαζί για τον σκοπό αυτό. Ανυπομονώ να λάβω απάντηση από εσάς πάνω σε αυτό το σημαντικό θέμα».

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral