«Αν υποχωρούσε η Γερμανία το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να λυθεί άμεσα»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔13/05/2017 - 13:00 | Author: Newsroom

Καμία αλλαγή δεν υπήρξε στην πολιτική του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα. Το Ταμείο ζητά από τους Ευρωπαίους να τοποθετηθούν με συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να λάβουν για να διευθετηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους πριν δεσμευθεί ότι θα συμμετέχει στο Πρόγραμμα με νέα δανεικά.

Παρά το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν σημάδια «παραχωρήσεων» και «υποχωρήσεων», ώστε να επιτευχθεί ο απαιτούμενος συμβιβασμός, εν τούτοις οι διαπραγματεύσεις δεν προχώρησαν αρκετά και μάλιστα σε σημείο που να είναι ορατή η συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Απομένουν πολλά να γίνουν από την πλευρά των Ευρωπαίων, τονίστηκε χαρακτηριστικά, αλλά θα μπορούσε να κλείσει το θέμα άμεσα, ακόμα και αύριο, αν υποχωρούσε η .

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, διεξάγονται εντατικές συνομιλίες σε όλα τα επίπεδα, όπως συνέβη και σήμερα στη σύνοδο των G7 όταν οι αποτελούντες το λεγόμενο Washington Group συζήτησαν το θέμα του χρέους στο Μπάρι.

Είναι φανερό από τις δηλώσεις της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και άλλων παραγόντων, ότι οι συζητήσεις προχωρούν μεν αλλά χωρίς μεγάλη διάθεση για γενναίες παραχωρήσεις μεταξύ των δανειστών. Το Ταμείο έχει κάνει και αυτό τις δικές του υποχωρήσεις.

«H θέση μας για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ και σημείωσε:

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους. Δεν έχει ακόμη προκύψει αρκετή σαφήνεια πάνω στο όλο θέμα, και έχουμε την ελπίδα ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα συνεχίσουν να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση».

Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα της ότι «πραγματικά οι Ευρωπαίοι να φανούν πολύ πιο συγκεκριμένοι σε ό,τι αφορά τους όρους της ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που είναι απαραίτητο».

Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν κάπως ελπιδοφόρα τα όσα άκουσε η κ. Λαγκάρντ στο Μπάρι, αλλά όχι τόσο σημαντικά όσο για να σπάσουν άμεσα το αδιέξοδο. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά, είναι η αίσθηση που υπάρχει. Οι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αισθάνονται ότι το εμπόδιο είναι βασικά η Γερμανία, αλλά πίσω της κρύβονται και άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Εάν δείξουν διάθεση για συνεργασία, η συμφωνία για το χρέος θα είναι γεγονός, τονίζουν πηγές εκτός στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Το Ταμείο έχει θέσει τους όρους του για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, και έχει κάνει υποχωρήσεις για να μειωθούν οι διαφορές του από τους υπόλοιπους δανειστές.

Αξιωματούχος του ΔΝΤ, που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, παραδέχθηκε ότι γίνονται οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους για το ελληνικό χρέος.

Στο Ταμείο ζητούν να καταγραφούν λεπτομερειακά τα μέτρα και όχι με ενότητες. Απαιτούν να γνωρίζουν όλες τις κινήσεις που είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι Ευρωπαίοι και σε ποια επίπεδα. Και επίσης τονίζουν ότι οι προηγούμενες προτάσεις των Ευρωπαίων ήταν κατώτερες των υποχρεώσεων που έχει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τόμσεν τονίζει σε όλους τους συνομιλητές του, ότι η έκθεση βιωσιμότητας «δεν βγαίνει» με όποιο τρόπο και να αναλύσει κανείς τα μέχρι στιγμής προτεινόμενα μέτρα. Απαιτούνται και άλλα πιο γενναία μέτρα, τονίζουν οι αξιωματούχοι του Ταμείου.

Loading...
  • europalso

    ideascentral