Ακριβότερη η εξαγορά πλασματικών ετών για τη σύνταξη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔14/06/2017 - 17:11 | Author: Newsroom

Ακριβότερα έγιναν τα για όσους ασφαλισμένους επιθυμούν να εξαγοράσουν χρόνια ασφάλισης προκειμένου να κλειδώσουν ταχύτερα το τους δικαίωμα.

Η χρήση των πλασματικών ετών συμφέρει πλέον τους ασφαλισμένους είτε για να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης αναδρομικά με διατάξεις και όρια ηλικίας του 2011 και του 2012, είτε για να συμπληρώσουν εντός του τρέχοντος έτους την πλήρη 40ετία και με ταυτόχρονη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας να συνταξιοδοτηθούν.

Ειδικά για τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα η χρήση των πλασματικών ετών θα πρέπει να συνδυάζει θεμελίωση και προσαύξηση της σύνταξης. Στο Δημόσιο προβλέπεται η δυνατότητα αναγνώρισης έως και 12 πλασματικών ετών, ενώ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι 7 χρόνια.

Τα πλασματικά χρόνια που εξαγοράζονται εντός του 2017 υπολογίζονται με νέο τρόπο ως εξής:

  • Μισθωτοί ιδιωτικού τομέα πληρώνουν για κάθε μήνα το σύνολο της εισφοράς εργοδότη και εργαζόμενου για κύρια σύνταξη, δηλαδή 20% του τελευταίου μεικτού μισθού.
  • Δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν για κάθε μήνα το 10% των συντάξιμων αποδοχών τους το μήνα της αίτησης.
  • Η αλλαγή από 1/1/2017 του τρόπου υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες-αυτοπασχολούμενους αλλάζει το πλαίσιο εξαγορών, καθώς πλέον το κόστος των πλασματικών θα υπολογίζεται με τις μηνιαίες εισφορές που θα καταβάλλουν.

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral