Στο νησί των σφουγγαράδων, στην Κάλυμνο, μία ομάδα μαθητών από το 1ο ΓΕΛ Καλύμνου στο πλαίσιο του προγράμματος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων-Junior Achievement Greece κατασκευάζει τεχνητή οικολογική καύσιμη ύλη από ανακυκλώσιμα υλικά. Τον πυρήνα της ελιάς, το ανακυκλωμένο χαρτί και το φυτό Νάρθηκα. Η επιχείρηση «Ήφαιστος», όπως την έχουν ονομάσει, με σεβασμό στο περιβάλλον και με το μικρότερο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα παράγει τεχνητό ξύλο για καύση σε τζάκια, σόμπες και καυστήρες με υψηλή θερμαντική αξία και χαμηλό κόστος.

Για την επιχείρησή τους μίλησαν στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μαθητές που συμμετέχουν σε αυτήν καθώς κι η υπεύθυνη καθηγήτρια, Νότα Φράγκου.

«Είναι η 4η συνεχή χρονιά που παίρνω μέρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και μέσω αυτού προσπαθώ να διευρύνω τους πνευματικούς ορίζοντες των μαθητών μου έτσι ώστε να έχουν μία καλύτερη επαγγελματική και προσωπική ζωή, γιατί σε αυτό το πρόγραμμα βάζουν τις ιδέες τους, συνεργάζονται, δημιουργούν φαντασία, βάζουν τις έξυπνες ιδέες τους κι οι έξυπνες ιδέες τους γίνονται πράξεις», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη καθηγήτρια, Νότα Φράγκου, και προσθέτει ότι «μέσα από καταιγισμό ιδεών οι μαθητές προσπαθούν να ενημερώνονται και να ευαισθητοποιούνται σε διάφορα θέματα, στο τέλος επιλέγουν ένα θέμα που τους ενδιαφέρει και το κάνουν πράξη».

Η εταιρεία «Ήφαιστος» παράγει τεχνητό ξύλο για καύση, από το φυτό Νάρθηκας, που βρίσκεται στα ορεινά του νησιού, χαρτί ανακυκλωμένο, που τα προμηθεύονται από το σχολείο χωρίς κόστος, και ελαιοπυρήνες (κουκούτσι ελιάς) που η εταιρεία τα προμηθεύεται από το δημοτικό ελαιοτριβείο Kαλύμνου δωρεάν, καθώς και τα υπολείμματα της καύσης από το κουκούτσι ελιάς που δεν απορρίπτονται ως απόβλητα στο περιβάλλον. Όλα αυτά αναμιγνύονται με νερό, πρεσάρονται και μετά ξηραίνονται για να παραχθούν τα «ηφαιστειάκια».

Η καινοτομία του προϊόντος βασίζεται στο φυτό νάρθηκας που εμπεριέχει στο βλαστό την εντεριώνη με αποτέλεσμα να σιγο-καίγεται το τεχνητό ξύλο παραγωγής και να έχει πολλαπλάσια ώρα καύσης χωρίς να μειώνεται η απόδοσή του, με αποτέλεσμα να ποσότητα καύσιμης ύλης να είναι λιγότερη.

«Το προϊόν μας αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας χωρίς χημικά πρόσθετα κι οι καινοτόμες μας λύσεις έχουν σκοπό να βελτιώσουμε τις περιβαλλοντικές μας επιδόσεις έτσι ώστε να συμβάλλουμε σε μία οικονομία ανακύκλωσης με αποδοτικότερη χρήση των φυσικών μας πόρων» λέει η Καλλιόπη, μαθήτρια της Α’ Λυκείου στο 1ο ΓΕΛ Καλύμνου και διευθύνουσα σύμβουλος στην εικονική επιχείρηση.

Από την πλευρά της, η Νομική, οικονομική διευθύντρια της εταιρείας, επισημαίνει ότι «σκοπός είναι να περάσουμε ένα μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος από τη στιγμή που τα λιγοστά δάση στην Κάλυμνο κόβονται το χειμώνα για ξυλεία, εμείς προσπαθούμε να τα προστατεύσουμε, με ένα πολύ οικολογικό τρόπο αλλά ταυτόχρονα κι οικονομικό. Οι μέρες που περνάμε είναι δύσκολες, έτσι σκεφτόμαστε τους κάτοικους του νησιού μας και φυσικά όλης της Ελλάδας και προσπαθούμε να τους προσφέρουμε μία καλύτερη λύση».

Όσον αφορά τις γνώσεις που αποκομίζουν μέσα από αυτό το πρόγραμμα η Νομική σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «μέσα από αυτή την επιχείρηση γνωρίσαμε πώς μπορούμε να στήσουμε στο μέλλον μία επιχείρηση, τι δυσκολίες θα συναντήσουμε, πόση προσπάθεια χρειάζεται αυτό που πάμε να κάνουμε».

Με τη σειρά της η Φωτεινή, που ασχολείται με την ιστοσελίδα του «Ήφαιστου», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «μέσω του προγράμματος γνωρίζουμε καλύτερα το ομαδικό πνεύμα, να συνεργαζόμαστε με τους άλλους να έχουμε υπομονή, να προσπαθούμε για ένα καλύτερο και πιο δυνατό αποτέλεσμα. Αποκτήσαμε την αυτοπεποίθηση, την υπευθυνότητα και γενικότερα τη συνέπεια και πολλές άλλες αρετές που θα φανούν χρήσιμες για τη ζωή μας».

Σημαντική συμβολή στην υλοποίηση και στο στήσιμο αυτής της επιχείρησης, όπως επισημαίνουν τόσο οι μαθήτριες όσο και η υπεύθυνη καθηγήτρια, είχε η διευθύντρια της Τράπεζας Πειραιώς στην Κάλυμνο, Μαρία Τρικοίλη, που συμμετέχει ως εθελόντρια καθώς επίσης και οι συνεργαζόμενοι καθηγητές, Γιάννης Πολυκανδριώτης και Στάθης Κλήμης.

«Τα παιδιά που βρίσκονται στην ομάδα έχουν πάρα πολλή όρεξη, πάρα πολύ πάθος, τους ενδιαφέρει αυτό το πρόγραμμα, μιλούν και στους συμμαθητές τους τόσο για αυτό όσο και για το πόσο έχουν εξελιχθεί μέσω αυτού», επισημαίνει η κ. Φράγκου και προσθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το πρόγραμμα απαιτεί δουλειά κι από τον εκπαιδευτικό κι από τους μαθητές. Στο σχολείο μας δεν έχουμε εργαστήριο, τα έχουμε φτιάξει όλα μόνοι μας, δείχνοντας έτσι ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο και να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας που καταστρέφεται από την αυθαιρεσία των ανθρώπων επάνω του».

Επιπλέον η κ. Φράγκου υπογραμμίζει ότι αυτό που την χαροποιεί είναι «να βλέπει τους μαθητές της να αποκομίζουν γνώσεις κι εμπειρίες, να μαθαίνουν πράγματα και να προχωρούν στη ζωή τους, να μπορέσουν να ανοίξουν λίγο τα φτερά τους, να δουν τον κόσμο διαφορετικά, να βάλουν ένα παραπάνω πετραδάκι στην Παιδεία τους, όχι στην εκπαίδευσή τους, αλλά στην Παιδεία τους με την ευρύτερη έννοια, διότι η Παιδεία λείπει από πάρα πολλούς ανθρώπους στη σημερινή εποχή».

Από την πλευρά της η Αναστασία που συμμετέχει στη διοίκηση και στο συντονισμό της επιχείρησης σημειώνει ότι «όποιες δυσκολίες κι αν συναντάμε μέσω του διαλόγου καταφέρνουμε και τις αντιμετωπίζουμε. Για παράδειγμα δεν είχαμε εργαστήρια, χρησιμοποιήσαμε διάφορους τρόπους για να κατασκευάσουμε τα εργαλεία μας και τελικά με τη βοήθεια και των καθηγητών μας τα καταφέραμε».

Η εταιρεία «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», το εγχείρημα αυτό των μαθητριών, των καθηγητών και των εθελοντών του 1ου ΓΕΛ Καλύμνου προσπαθεί να δηλώσει δυναμικά «ζεσταθείτε οικονομικά- ζεσταθείτε οικολογικά…»