Ενα νομοσχέδιο, με σοβαρό θέμα, που όμως και αυτό εξελίσσεται σε «όχημα» για να περάσουν τροπολογίες υπουργών, ορισμένες εκ των οποίων έχουν με κυβερνητική ευθύνη μη υπολογισθέν κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, εισάγεται προς συζήτηση σήμερα και προς ψήφιση αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.

kathimerini.gr ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Ως την ώρα έναρξης της συνεδρίασης είχαν κατατεθεί εννέα υπουργικές τροπολογίες, μεταξύ των οποίων και εκείνη που (κατατέθηκε μόλις μία ώρα πριν από την έναρξη της συζήτησης και η οποία) αφορά την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ: όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, τα μέρη (δηλαδή το ελληνικό δημόσιο και η «Deutsche Telekom», συμφωνούν ότι «καμία τροποποίηση, διαφοροποίηση ή παραίτηση από την παρούσα Συμφωνία, ή από οποιαδήποτε διάταξη της παρούσας δεν θα ισχύει εκτός αν γίνεται εγγράφως και υπογράφεται προσηκόντως από ή για λογαριασμό εκάστου Μέρους. Προς άρση πάσης αμφιβολίας, τα Μέρη ρητά συμφωνούν ότι οποιαδήποτε τέτοια τροποποίηση, διαφοροποίηση ή παραίτηση δεν θα απαιτεί περαιτέρω ενέργειες αναφορικά με την κύρωση δυνάμει νόμου ή με άλλο τρόπο».
Κατά τα λοιπά, πρόκειται για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, υπό τον τίτλο «Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας», που συμπληρώθηκε με τη φράση «…και άλλες διατάξεις», ώστε να «χωρέσουν» και οι διάφορες τροπολογίες. Στις αρμόδιες Επιτροπές του Κοινοβουλίου υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, το καταψήφισαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ επιφυλάχθηκαν για να τοποθετηθούν σήμερα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Και ακοστολόγητες τροπολογίες
Η πρώτη, εκ των υπουργικών, τροπολογία αφορά την προμήθεια ταινιών φορολογίας καπνού άπαξ και απευθείας στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης περί προμηθειών του Δημοσίου». Η δεύτερη, προβλέπει την αύξηση κατά τριάντα συνολικά, του αριθμού των θέσεων δικαστικών λειτουργών της ποινικής και της διοικητικής δικαιοσύνης. Σύμφωνα με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την τροπολογία αυτή προκαλείται «ετήσια δαπάνη, από το οικονομικό έτος 2020 και εξής, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ περίπου, από την καταβολή μισθοδοσίας. Η εν λόγω δαπάνη περιορίζεται στο ποσό των 71,5 χιλ. ευρώ περίπου για καθένα εκ των οικονομικών ετών 2017 και 2018, και στο ποσό των 670 χιλ. ευρώ περίπου για το οικονομικό έτος 2019». Από «εδώ», ωστόσο, αρχίζουν τα ακοστολόγητα:
Στην τροπολογία που προβλέπει «παράταση αυτοδικαίως κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, μέχρι και τις 31-12-2017» συμβάσεων για την καθαριότητα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών, των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ, σημειώνεται από το ΓΛΚ: «Από το επισπεύδον Υπουργείο, δεν εστάλησαν στοιχεία για την εκτίμηση του ύψους αυτής».
Αλλη τροπολογία προβλέπει «δυνατότητα εξέλιξης του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ σε βαθμίδα ανώτερης κατηγορίας», σημειώνεται πως η δαπάνη που συνεπάγεται η ρύθμιση, «δεν έχει προσδιοριστεί από το επισπεύδον Υπουργείο».
Και σε εκείνη η οποία αφορά αύξηση του ποσοστού εισαγωγής διακριθέντων αθλητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το ίδιο: «Η δαπάνη δεν έχει προσδιοριστεί από το επισπεύδον Υπουργείο», σημειώνεται στην Εκθεση του ΓΛΚ.
Στην τροπολογία δε, η οποία αφορά την ολοκλήρωση των εργασιών που απαιτούνται στα Ελληνικά Ναυπηγεία, «για την πιστοποίηση και την επιχειρησιακή ένταξη» τεσσάρων υποβρυχίων, διαβάζουμε στην Εδική Εκθεση του ΓΛΚ: «Προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 15 εκ. ευρώ. Πέραν της ανωτέρω δαπάνης, ενδεχομένως να προκληθεί πρόσθετη επιβάρυνση των κρατικού προϋπολογισμού, σε περίπτωση υπέρβασης του ποσού των 15 εκατ. ευρώ, για την ολοκλήρωση ης κατασκευής των υποβρυχίων».
Μόνη «σωστή», δηλαδή επαρκώς κοστολογημένη από το επισπεύδον Υπουργείο είναι εκείνη η οποία εμπεριέχει ρυθμίσεις θεμάτων των Κέντρων Επιμόρφωσης Στελεχών του Εμπορικού Ναυτικού και της Σχολής Σωστικών Πυροσβεστικών Μέσων.
Τελευταία κατά χρονολογική σειρά υπουργική τροπολογία, αφορά την εξουσιοδότηση των υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, «να καθορίσουν τη διαδικασία συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στην ικανοποίηση των πιστωτών, σύμφωνα με τη διάταξη του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 11 του νόμου 3717/2008, ώστε να εξυπηρετηθεί με το βέλτιστο τρόπο ο σκοπός της διάταξης που είναι η δίκαιη αποκατάσταση των οφειλών των «σημερινών εργοδοτών» προς τους πιστωτές και παράλληλα να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον». Η ρύθμιση αφορά, σύμφωνα με το συγκεκριμένο νόμο, τις εταιρείες Ολυμπιακές Αερογραμμές, Ολυμπιακή Αεροπορία και Ολυμπιακή Αεροπλοΐα.
Παρέμβαση ΝΔ για κατασχέσεις
Μεταξύ των βουλευτικών τροπολογιών που κατατέθηκαν στο ίδιο νομοσχέδιο είναι και μία επτά βουλευτών της ΝΔ (Χρ.Σταϊκούρας, Ολγα Κεφαλογιάννη, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Χρ.Δίμας, Απ.Βεσυρόπουλος και Κ.Τζαβάρας) που ξεχωρίζει, καθώς μέσω αυτής ζητείται η αναστολή «μέχρι τις 31/12/2017 της κατάσχεσης ακινήτων φορολογουμένων ή φυσικών προσώπων που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: α) το συγκεκριμένο ακίνητο χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του, β) το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό του εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 13.900 ευρώ για άγαμο, και τα 23.600 για ζευγάρια, προσαυξημένο κατά 5.700 ευρώ για κάθε παιδί, γ) η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40 χιλ. ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και κατά 20 χιλ. ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία τέκνα».
Στην αιτιολογική Εκθεσή τους οι επτά της ΝΔ αναφέρουν πως με την κίνηση αυτή «η ΝΔ καλύπτει για άλλη μια φορά υπεύθυνα την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε».