Βουλή : Μείωση των ωρών στο Γυμνάσιο

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔24/06/2016 - 10:57 | Author: Newsroom

Μείωση ωρών στο Γυμνάσιο

Τον προβληματισμό του για την ανακοίνωση από τον Υπουργό Παιδείας της μείωσης ωρών μαθημάτων των τάξεων του Γυμνασίου εκφράζει ο Συντονιστής της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων ΝΔ, Βουλευτής Επικρατείας, Καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο υπογράφων Βουλευτής σημειώνει ότι αυτή η περικοπή 3 ωρών μαθήματος από κάθε τάξη του Γυμνασίου οφείλεται μάλλον σε μη παιδαγωγικούς λόγους και ρωτά τον Υπουργό Παιδείας, αιτούμενος την κατάθεση των σχετικών εγγράφων:

  • Αν κλήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους πριν ληφθεί η απόφαση μεταβολής του ωρολογίου σχολικού προγράμματος του Γυμνασίου
  • Κατόπιν ποιας μελέτης αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας τη μεταβολή του ωρολογίου σχολικού προγράμματος του Γυμνασίου.

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κύριο Νίκο Φίλη

Θέμα: Μείωση ωρών στο Γυμνάσιο

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2016

Με την υπ΄ αρ. 6090/415/10-6-2016 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που καταθέσαμε με θέμα: Μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο, αναφερθήκαμε στην αντίθεσή μας σε ενδεχόμενη μείωση των ωρών του μαθήματος των Αρχαίων από το Γυμνάσιο. Η Υπουργική Απόφαση 93381/Δ2/7-6-2016 που εξέδωσε ο Υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης επιβεβαίωσε, δυστυχώς, την περικοπή των ωρών του μαθήματος των Αρχαίων και όχι μόνο, αφού το ανακοινωθέν ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων του Ημερησίου Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2016-2017 είναι κατά πολύ αλλαγμένο σε σχέση με αυτό του σχολικού έτους 2015-2016.

Συγκεκριμένα, στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Ημερησίου Γυμνασίου έχουν αφαιρεθεί 3 διδακτικές ώρες μαθημάτων από την Α’ ,από την Β΄ και από την Γ’ Γυμνασίου αντίστοιχα. Έτσι, στην Α’ Γυμνασίου κόβεται μία ώρα από τα μαθήματα της Βιολογίας, της Γεωγραφίας, των Βιωματικών δράσεων-Συνθετικών εργασιών-Project και των Αρχαίων Ελληνικών και προστίθεται μία ώρα Γλωσσική Διδασκαλία. Στη Β’ Γυμνασίου αφαιρείται μια ώρα Οικιακής Οικονομίας, μια ώρα Βιωματικών δράσεων-Συνθετικών εργασιών-Project και μια ώρα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, ενώ στη Γ’ Γυμνασίου παραλείπονται μια ώρα Αρχαίων Ελληνικών και δυο ώρες Βιωματικών δράσεων-Συνθετικών εργασιών- Project.

Σε μάλλον μη παιδαγωγικούς λόγους φαίνεται να οφείλεται η απόφαση μείωσης των ωρών των μαθημάτων αυτών, που έγινε αιφνιδιαστικά και χωρίς συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να θιγεί η διδασκαλία κανενός μαθήματος, παρά μόνο για παιδαγωγικούς λόγους, όπως θα προκύπτει από σχετική εμπεριστατωμένη μελέτη.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Κλήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους πριν ληφθεί η απόφαση μεταβολής του ωρολογίου σχολικού προγράμματος του Γυμνασίου; Αν ναι, παρακαλούμε για την κατάθεση όλων των σχετικών υπομνημάτων.

2) Κατόπιν ποιας μελέτης αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας τη μεταβολή του ωρολογίου σχολικού προγράμματος του Γυμνασίου; Αν υπήρξε σχετική μελέτη, παρακαλούμε για την κατάθεσή της.

Ο ερωτών Βουλευτής Θεόδωρος Π. Φορτσάκης Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

Loading...
  • europalso

    ideascentral