Σκωπτικά σχόλια, ως φαίνεται, για μεθοδεύσεις εν όψει των επόμενων πρυτανικών εκλογών στα πανεπιστήμια –η αρχή γίνεται από τρία ΑΕΙ– θα αντιμετωπίσει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στη Σύνοδο Πρυτάνεων, η οποία ξεκινά σήμερα στα Καλάβρυτα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, όταν και θα παραστεί ο υπουργός.

Απόστολος Λακασάς

Οι επικρίσεις επί της ουσίας κάνουν λόγο για προώθηση «ημετέρων» υποψηφίων στις προσεχείς πρυτανικές εκλογές εκ μέρους του υπουργείου, το οποίο για τον σκοπό αυτό «παίζει» με τις προθεσμίες και αποφασίζει με… παράδοξα κριτήρια.

Η εγκύκλιος

Ειδικότερα, στην ερμηνευτική εγκύκλιο που έστειλε το υπουργείο για τις εκλογές των οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ, ορίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

•Η διάρκεια της θητείας του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων υπολογίζεται σε ημερολογιακά και όχι σε ακαδημαϊκά έτη και για τον λόγο αυτό η ημερομηνία έναρξης και λήξης της θητείας ορίζεται στη σχετική προκήρυξη.

•Δεν λαμβάνονται υπόψη οι θητείες στα αξιώματα πρύτανη και του αντιπρύτανη, καθώς και στα αξιώματα του αναπληρωτή πρύτανη ή προέδρου ΤΕΙ, που διανύθηκαν προ της έναρξης ισχύος του ν. 4485/2017. Ωστόσο, οι υπηρετούντες κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4485/2017 πρυτάνεις δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για το αξίωμα του πρύτανη κατά την πρώτη εκλογική διαδικασία.

Εκλογές έχουν προκηρυχθεί στα πανεπιστήμια Πειραιώς και Πελοποννήσου και στο Πολυτεχνείο Κρήτης για μετά τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους στις 31/8 και άρα υποψηφιότητα μπορούν να θέσουν πανεπιστημιακοί που δεν συνταξιοδοτήθηκαν έως τότε.

Εως τώρα η τετραετής θητεία ολοκληρωνόταν με τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους, στις 31 Αυγούστου. Με την απόφαση του υπουργείου για υπολογισμό της θητείας με βάση το ημερολογιακό έτος, εάν σε ένα ΑΕΙ η θητεία του πρύτανη άρχισε τον Νοέμβριο του 2013 πρέπει να λήξει τον Νοέμβριο του 2017. Ομως, πανεπιστημιακοί αναφέρουν ότι με τον τρόπο αυτό αποκλείονται πρυτάνεις που δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί ακόμη αλλά θα πάρουν σύνταξη έως τον Οκτώβριο 2017 και επικρίνουν το υπουργείο για «φωτογραφικό αποκλεισμό υποψηφίων».

Ερωτήματα επίσης υπάρχουν για τη δεύτερη απόφαση του υπουργείου, να επιτρέπει σε πανεπιστημιακούς που ήταν υποψήφιοι παλαιότερα να θέσουν και τώρα υποψηφιότητα, αλλά να αποκλείει τους νυν πρυτάνεις που εξελέγησαν με τον νόμο Διαμαντοπούλου. Από την πλευρά τους, πάντως, στελέχη του υπουργείου που μίλησαν στην «Κ» διέψευσαν τις αιτιάσεις αυτές και ανέφεραν με νόημα ότι ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου θα δώσει διευκρινίσεις στη Σύνοδο Πρυτάνεων σε όσους τις ζητήσουν.