Βάσεις 2016: Πώς διαμορφώνονται

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔21/08/2016 - 00:16 | Author: Newsroom

Σχεδόν καμία, σχέση οι βάσεις 2016 με αυτές του 2015.

Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από όλους τους εκπαιδευτικούς αναλυτές ως η χρονιά των εκπλήξεων όσον αφορά τη διαμόρφωση των , καθώς το νέο σύστημα εξετάσεων, που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες, δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμο σε μεγάλο βαθμό με το περσινό. Υπάρχουν λιγότερα μαθήματα, ενώ έχει αλλάξει και η κατανομή των σχολών στα 5 επιστημονικά πεδία.

Οι βάσεις 2016 αναμένεται να ανακοινωθούν το νωρίτερο τη Παρασκευή 26 Αυγούστου.

Βάσεις 2016: Τα αποτελέσματα των πανελληνίων και οι επιλογές
Με την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων, πάντως, φαίνεται ότι θα υπάρξει σημαντική πτώση των βάσεων σε Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικές και Οικονομικές Σχολές, καθίζηση στις βάσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων, αισθητή άνοδος στις Ιατρικές Σχολές και στα Παραϊατρικά Τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων, και ισορροπία με μικρές τάσεις ανόδου στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, δηλαδή Νομικής και Ψυχολογίας.

Βάσεις 2016: Οι βάσεις στα δημοφιλέστερα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Οπως προκύπτει από τις επιδόσεις των υποψηφίων, καταγράφεται μια αύξηση των αριστούχων στα 8 από τα 14 μαθήματα και μείωση σε 6.

Τα υψηλότερα ποσοστά αριστούχων εντοπίζονται στο μάθημα της Χημείας (Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών) με 35,34%, ακολουθεί το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Ο.Π. Οικονομίας και Πληροφορικής) με 32,34% και έπεται το μάθημα της Φυσικής (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) με 27,88%.

Στον αντίποδα, σε 9 από τα 14 μαθήματα έχει αυξηθεί το ποσοστό των υποψηφίων που δεν κατάφερε να πιάσει τη βαθμολογική βάση. Πιο συγκεκριμένα, πανωλεθρία καταγράφηκε στην Ιστορία Γ.Π., όπου το 82,64% έγραψε κάτω από τη βάση, στα Μαθηματικά (Ο.Π. Οικονομίας και Πληροφορικής) όπου το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε το 77,89%, και στα Μαθηματικά Γ.Π. (66,19%).

Η εικόνα των ανά επιστημονικό πεδίο

Η πορεία των βάσεων στα 5 επιστημονικά πεδία, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων ανά ομάδα προσανατολισμού, διαμορφώνεται ως εξής:

1ο επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές)

Σε υψηλά ποσοστά (πάνω από 18.000 μόρια) αναμένεται να μείνει η η Νομική στα κεντρικά Ιδρύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες οι βάσεις εισαγωγής θα παρουσιάσουν μικρές αυξομοιώσεις σε σχέση με πέρυσι.

2ο επιστημονικό Πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών)

Στις περισσότερες σχολές αναμένεται πτώση, ωστόσο οι Πολυτεχνικές Σχολές αναμένεται να διατηρήσουν τον πήχη πάνω από τα 17.000 μόρια.

3ο επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας)

Το μάθημα της Βιολογίας δικαίωσε τους αριστούχους και λογικά θα εκτοξεύσει τις βάσεις επαναφέροντας την Ιατρική Αθήνας αλλά και Θεσσαλονίκης στα 19.000 μόρια. Άνοδος μέχρι και 300 μόρια θα υπάρξει και σε πολλές από τις υπόλοιπες σχολές (Βιολογίας, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής)

4ο επιστημονικό Πεδίο (Παιδαγωγικές Σχολές)

Οι πρώτες εκτιμήσεις σημειώνουν ότι θα υπάρξει πτώση στις Παιδαγωγικές Σχολές, ενώ στα περιφερειακά τμήματα θα μπουν υποψήφιοι (και) με μέσο όρο κάτω του 10 ενώ

5ο επιστημονικό Πεδίο (Σχολές Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορική)

Πτώση αναμένεται να υπάρξει και στις βάσεις του πέμπτου πεδίου ακόμη και σε περιζήτητα τμήματα. Μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχτούν ορισμένα ΤΕΙ που κυμαίνονται κοντά ή και κάτω από τη βάση με την εκτιμώμενη πτώση να φτάνει ακόμα και τα 800 μόρια.

Loading...
  • europalso

    ideascentral