Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις 2016 φέτος συνιστούν μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, λόγω της ασυμβατότητας του παλαιού συστήματος εισαγωγής με το νέο, σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή Σ. Στρατηγάκη.

Διαβάστε :

Τις στα 100 -και πλέον- δημοφιλέστερα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ παρουσιάζει η “”.

Οι τελικές στην Τριτοβάθμια θα ανακοινωθούν το νωρίτερο στις 22 Αυγούστου. Πλέον δικαίωμα τροποποίησης των μηχανογραφικών δελτίων δεν έχει κανείς υποψήφιος, ενώ όσοι δεν δήλωσαν εγκαίρως έχουν αποκλειστεί από την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια.

“Φέτος οι για τις συνιστούν μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, λόγω της ασυμβατότητας του παλαιού συστήματος εισαγωγής με το νέο”, όπως είπε στην “Α” ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης. Φέτος ήταν, εξάλλου, η πρώτη χρονιά που οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε 4+1 μαθήματα (με το ένα επιπλέον να αποτελεί προαιρετική επιλογή, αν ήθελαν να ανοίξουν επιπλέον επιστημονικό πεδίο), ενώ δεν μέτρησε και ο προφορικός βαθμός των υποψηφίων. Ακόμη ήταν διαφορετική η κατανομή των σχολών στα επιστημονικά πεδία.

Το νέο σύστημα φάνηκε να ευνόησε τους υποψηφίους που επέλεξαν ιατρικές σχολές και παραϊατρικά επαγγέλματα, αφού στο τρίτο πεδίο των Επιστημών Υγείας και Ζωής σημειώθηκαν οι καλύτερες των επιδόσεων. Χαρακτηριστικά, η Ιατρική Αθήνας «εκτοξεύεται» στα 19.150 μόρια, ενώ της Θεσσαλονίκης στα 19.100. Στις 19.00 ανεβαίνει και η Ιατρική της Πάτρας, ενώ άνοδο της τάξεως των 500 μορίων παρουσιάζουν οι φαρμακευτικές.

Στο πρώτο πεδίο, η Νομική του ΕΚΠΑ υποχωρεί στα 18.100 και της Θεσσαλονίκης πέφτει στα 17.950. Η Αγγλική Φιλολογία της Αθήνας πέφτει στις 19.000, ενώ και οι αστυνομικές σχολές καταγράφουν μικρή πτώση.

Μικρή άνοδο καταγράφουν στις εκτιμήσεις οι πολυτεχνικές σχολές και τα τμήματα Ναυτικών – Ναυπηγικών Σπουδών, της τάξεως των 100 ως 200 μορίων, ενώ στο 5ο πεδίο των οικονομικών σχολών τα αντίστοιχα τμήματα υποχωρούν έως και 700 μόρια, το ίδιο και τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων με προσανατολισμό στον τουρισμό. Περί τα 500-600 μόρια υποχωρούν μάρκετινγκ, ναυτιλιακά και χρηματοοικονομικά.

Ο διαχωρισμός των παιδαγωγικών στο 4ο επιστημονικό πεδίο, αντίθετα, απαιτούσε εξέταση στο επιπλέον μάθημα των Μαθηματικών ή της Ιστορίας, και οι επιδόσεις που σημειώθηκαν ήταν ιδιαίτερα χαμηλές. Σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση οι βάσεις υποχωρούν έως και τα 9.900 μόρια. Το Παιδαγωγικό του ΕΚΠΑ υποχωρεί στις 15.000 μόρια.

Στους πίνακες που ακολουθούν, διάφορα τμήματα με μεγάλη ζήτηση συνοδεύονται από τις βάσεις στα αντίστοιχα τμήματα της περιφέρειας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι που έχουν δηλώσει αυτό που επιθυμούν να σπουδάσουν σε περισσότερες πόλεις.

alt

* Η επιμέλεια στατιστικών στοιχείων είναι του Στρ. Στρατηγάκη

Στράτος Στρατηγάκης στην “Α” για τις εκτιμήσεις των

Φέτος δεν μετράει ο προφορικός βαθμός, συν το ότι 6 ή 7 μαθήματα έγιναν 4 ή 5. Αν ένας υποψήφιος έγραφε σε έξι μαθήματα 17άρια, τότε θα δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα αν αφαιρούσαμε δύο μαθήματα. Τώρα όμως δεν γνωρίζουμε τι θα σημάνει η αφαίρεση δύο μαθημάτων, αφού κανείς μαθητής δεν γράφει 4 ίδιους βαθμούς.

Επιπλέον έχει αλλάξει η κατανομή σχολών στα επιστημονικά πεδία. Έτσι με το νέο σύστημα Παιδαγωγικά μπορούν να τα δηλώσουν μόνο όσοι εξετάστηκαν σε επιπλέον μάθημα, δηλαδή μόνο 8.044 υποψήφιοι, αντί θεωρητικά 80.000 με το παλαιό σύστημα.

Η διαφορετική κατανομή οδηγεί και σε διαφορετικές επιλογές των υποψηφίων. Μέχρι πέρυσι όσοι υποψήφιοι επέλεγαν τις ιατρικές σχολές και έβλεπαν ότι δεν μπορούσαν να τις «πιάσουν» μετά δήλωναν τις πολυτεχνικές σχολές, αφού είχαν εξεταστεί υποχρεωτικά και στα Μαθηματικά. Φέτος αυτό δεν ίσχυσε για τη μεγάλη τους πλειονότητα.

Αξίζει να προσθέσουμε ότι φέτος ανακοινώθηκε η κατανομή των υποψηφίων στη βαθμολογική κλίμακα σύμφωνα με τα μόρια, που εμπεριέχουν και τον υπολογισμό των συντελεστών των βασικών μαθημάτων, σε αντίθεση με τον Γενικό Βαθμό Πρόσβασης που ανακοινωνόταν μέχρι πέρυσι. Έτσι η μελέτη για τη διαμόρφωση των βάσεων στηρίζεται σε σύγκριση ανόμοιων αριθμών, με αποτέλεσμα να αναμένουμε μεγάλες αποκλίσεις από τις πραγματικές βάσεις που θα ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.

Διαβάστε :