«Μιλάμε για την ανασυγκρότηση των Γενικών Αρχείων του Κράτους με μία σύγχρονη οπτική όμως, δηλαδή με μία σωστή στελέχωση των υπηρεσιών, κυρίως με εξωστρεφή δραστηριότητα», δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, βουλευτής Ιωαννίνων, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9» για το σχέδιο νόμου «περί Γενικών Αρχείων του Κράτους», η διαβούλευση για το οποίο θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

«Πολλά πράγματα ουσιαστικά αφορούσαν ένα παλιότερο νομοθετικό πλαίσιο, ήταν εγκλωβισμένα μόνο για τους ανθρώπους που είχαν τις γνώσεις και τις δυνατότητες. Βεβαίως το τελευταίο χρονικό διάστημα η ηγεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) έχει κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια», είπε η κ. Τζούφη, εξηγώντας ότι «ο στόχος μας είναι ουσιαστικά η νέα γενιά να μπει μπροστά στην τόσο πολύ σημαντική παρακαταθήκη που υπάρχει, γιατί η σωστή σύνδεση με την ιστορία μας και το παρελθόν μπορεί να γίνει μέσα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, μπορεί πάρα πολύ να βοηθήσει στον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων που πρέπει να γίνουν», επομένως «προχωράμε στον εκσυγχρονισμό τους σε μια προσπάθεια να υπάρχει εξωστρεφής δραστηριότητα και νομίζω ότι είναι κάτι πολύ κρίσιμο και μπροστά στα 200 χρόνια, που θα έχουμε από την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους».

«Συστράτευση κατά του νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού»

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, στο διακύβευμα των προσεχών ευρωεκλογών η κ.Τζούφη, αφού αναφέρθηκε στις πρόσφατες πρωτοβουλίες στήριξης του κοινωνικού κράτους που προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση, επισήμανε ότι «για να μπορεί κανείς να παίρνει θετικά μέτρα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, πρέπει προφανώς να αλλάξουν και οι προτεραιότητες στο κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, να υπάρξει όπως είπε και ο πρωθυπουργός ένα καινούριο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη του 21ου αιώνα, βασισμένο σε πολιτικές ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης». «Επομένως», τόνισε, «στην πρώτη εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας και είναι οι ευρωεκλογές, είναι πάρα πολύ κρίσιμο τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν και γι’ αυτό μίλησε και για μια ευρύτερη πολιτική συστράτευση ο πρωθυπουργός σε πράγματα που μπορούμε να συμφωνήσουμε υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, για να σταματήσει το σκηνικό του νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού και της ανόδου του ακροδεξιού εθνικισμού και ρατσισμού».

Με αφορμή και την εκδήλωση, με τίτλο “Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη”, που συνδιοργάνωσαν χθες η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ελληνικό γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής η υφυπουργός παρατήρησε: «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο από όλες τις εκλογικές διαδικασίες -και τις πρόσφατες ακόμη στην Εσθονία- προκύπτει ότι τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, τα οποία εξακολουθούν να συντάσσονται με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τις οποίες εκφράζουν τα δεξιά κόμματα που τώρα πλέον έχουν μετακινηθεί προς τα ακροδεξιά, δεν επιβραβεύονται από τους πολίτες. Επομένως πιστεύω ότι μπροστά σε αυτή την πολύ μεγάλη μάχη των ευρωπαϊκών εκλογών θα πρυτανεύσουν άλλες σκέψεις -πιθανώς και μετά από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών- για συστράτευση, για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη, το οποίο το έχουμε πάρα πολύ ανάγκη , γιατί αλλιώς θα επικρατήσουν εκείνες οι σκληρές ακροδεξιές φωνές».

Κληθείσα να σχολιάσει την απουσία των επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού από τη χθεσινή εκδήλωση, σημείωσε: «Τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός σε αυτό, ότι θα ήταν πολύ καλύτερα να ήταν εκεί παρόντες με τις αντιρρήσεις τους και τις διαφορετικές τους απόψεις, είχαμε βέβαια και τους ευρωβουλευτές του Ποταμιού και τον Μίλτο Κύρκο που είπε ότι και ο κ. Γραμματικάκης θα ήταν εκεί […] Θεωρώ όμως ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει επιλέξει έναν άλλον δρόμο ή τουλάχιστον αρκετά ηγετικά του στελέχη αναγορεύουν ως στρατηγικό αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ μιλάνε για την ήττα του και με πιο ακραίους χαρακτηρισμούς».

«Δημιουργούμε έναν δυνατό χώρο εκπαίδευσης»

Ερωτηθείσα σχετικά με την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία Ευρωπαϊκών η κ.Τζούφη απάντησε: «Εμείς στην προσπάθεια να ενδυναμώσουμε τα δικά μας πανεπιστήμια ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σ’ αυτή τη διαδικασία έχουμε προχωρήσει μια σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία θα συνεχιστεί και με το επόμενο νομοσχέδιο της δημιουργίας ενός δυνατού ενιαίου χώρου τριτοβάθμιας […] Προσπαθούμε να συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία ενδυναμώνοντας τον ενιαίο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε […] αυτά τα ενισχυμένα νέα ιδρύματα να μπορούν πραγματικά να συμμετάσχουν σ αυτή τη διαδικασία που τη θεωρούμε πολύ κρίσιμη για την επόμενη μέρα -κυρίως της νέας γενιάς- και που θα δώσει και τη δυνατότητα να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι γέφυρες που προσπαθούν να χτιστούν, οι γέφυρες με το πνευματικό κεφάλαιο που έχει φύγει στο εξωτερικό, αλλά και με την επαναφορά του που την έχουμε πάρα πολύ ανάγκη».

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό είπε: «Υπάρχει μια δέσμη μέτρων με στόχο να υπάρξει κανονικότητα και στα σχολεία του εξωτερικού αλλά και από εκεί και πέρα να μιλούμε πιο στοχευμένα για τις ποιότητες της εκπαίδευσης και το περιεχόμενο των σπουδών που είναι κάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα. Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για να μιλήσουμε ποιον τύπο σχολείου χρειαζόμαστε ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν στο εξωτερικό και σε συνεννόηση βέβαια με τις εκεί ελληνικές κοινότητες και τους φορείς που υπάρχουν […] Χρειάζεται πολλή και συστηματική προσπάθεια. Έχουμε πράγματι πολλά τμήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, έχουμε και έδρες σε πανεπιστήμια του εξωτερικού χρειάζεται όμως πολλή περισσότερη προσπάθεια διότι τα χρόνια των μνημονίων υπήρχε περιστολή των δαπανών. Τώρα είχαμε μία δυνατότητα, βγαίνοντας από τα μνημονιακό πλαίσιο να μπορέσουμε να αυξήσουμε τους διαθέσιμους πόρους από τα 9 στα 17 εκατομμύρια ευρώ για να μπορούμε να επαναφέρουμε την ομαλότητα στα σχολεία της Διασποράς. Πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα».