Διοίκηση επιχειρήσεων και οργανισμών, φυσικοθεραπεία, κοινωνιολογία και χορός. Αυτά είναι τα αντικείμενα των νέων και που θα δημιουργηθούν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενισχύοντας την ακαδημαϊκή παρουσία του. Παράλληλα, αποτελούν τομείς με σημαντική ζήτηση.

Ειδικότερα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει αποφασίσει και προτείνει αρμοδίως στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου τη δημιουργία τριών νέων τμημάτων. Το πρώτο θα έχει αντικείμενο τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών και θα στελεχωθεί από τους διδάσκοντες στον σημερινό τομέα Οικονομικής των Επιχειρήσεων και Χρηματοοικονομικής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών.

Οπως ανέφερε, χθες, στην «Κ» ο αναπληρωτής πρύτανης του ΕΚΠΑ Νικόλαος Μυλωνάς, ο τομέας διαθέτει 8 καθηγητές που είναι ο ελάχιστος αριθμός διδασκόντων για να αναβαθμιστεί σε τμήμα. Ο κ. Μυλωνάς, που ανήκει στον τομέα, πρόσθεσε ότι «η διοίκηση επιχειρήσεων είναι κρίσιμος κλάδος για την ανάπτυξη της χώρας, όπως και η διοίκηση των δημόσιων οργανισμών. Το οφείλει να έχει σχετικά τμήματα».

Το νέο τμήμα θα έχει έδρα στο Μέγαρο Θεωρητικών Επιστημών, όπως ονομάζεται το εμβληματικό κτίριο της Νομικής Σχολής στην οδό Σόλωνος, όπου στεγάζεται σήμερα το τμήμα Οικονομικών Επιστημών.

Εκεί, επίσης, θα ιδρυθεί το δεύτερο νέο τμήμα, της Κοινωνιολογίας, συμπληρώνοντας το ακαδημαϊκό προφίλ της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Οπως εξήγησε στην «Κ» ο κοσμήτορας της Σχολής κ. Μιχάλης Σπουρδαλάκης, στο αίτημα ήδη έχει συμφωνήσει η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ.

Το νέο τμήμα θα δημιουργηθεί εκ του μηδενός, δηλαδή χωρίς αυτονόμηση υπάρχοντος τομέα, και άρα πρέπει να γίνουν προσλήψεις πανεπιστημιακών.

Η τρίτη πρόταση για νέο τμήμα έρχεται από τη μονοτμηματική Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Σύμφωνα με τον κοσμήτορα της Σχολής κ. Νικόλαο Γελαδά, προτείνεται η ίδρυση νέου τμήματος Φυσικοθεραπείας και αλλαγή του ονόματος της σχολής σε Κινησιολογίας με δύο πλέον τμήματα (Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Φυσικοθεραπείας).

Από την ίδια σχολή προτείνεται η οργάνωση διατμηματικού προγράμματος σπουδών με αντικείμενο τον χορό. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να διδάσκουν καθηγητές από τα τμήματα Θεατρικών και Μουσικών Σπουδών. Χορό θα διδάσκουν πανεπιστημιακοί του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ενώ θα ζητηθεί πρόσληψη και διδασκόντων πάνω στον κλασικό χορό.

Το υπουργείο παρουσιάζεται θετικό στις προτάσεις, με δεδομένο άλλωστε την πρόθεσή του να αυξήσει τις θέσεις στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές σπουδές. Τα νέα τμήματα, ξεκινώντας από το Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, αναμένεται να δεχθούν τους πρώτους φοιτητές από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.