Ένα πολύβουο μελίσσι φοιτητών έκανε το τριήμερο 15-17 Φεβρουαρίου 2019 ξεχωριστό για την πανεπιστημιούπολη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος έπρεπε μέσα σε 48 ώρες και στο πλαίσιο του διεθνούς φοιτητικού διαγωνισμού “Invent for the planet”, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ, να επιλέξουν, να εξελίξουν και να παρουσιάσουν μια ιδέα που θα μπορούσε εν δυνάμει να αποτελέσει λύση σε παγκόσμιο πρόβλημα.

“O ενθουσιασμός από τους φοιτητές ήταν μεγάλος, γόνιμες οι ιδέες και από εδώ και πέρα θα δούμε ποιες από αυτές τις ιδέες θα μπορούσαν να έχουν και μια εφαρμογή στη πράξη, να κάνουν τη διαφορά στη ζωή μας”, τόνισε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, o συντονιστής του προθερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας “OK!Thess”, Σίμος Μπενσασσών, εις εκ των κριτών-εκτιμητών των ιδεών που παρουσιάστηκαν και ειδικός σε ζητήματα νεοφυούς επιχειρηματικότητας (σ.σ start-up μέθοδος εταιρικής ανάπτυξης).

Ο διεθνής φοιτητικός διαγωνισμός “Invent for the planet” είναι ένας διαγωνισμός του οποίου η διεξαγωγή έλαβε χώρα στο ΑΠΘ με 70 “ΑΠίΘανους”, όπως χαρακτηρίστηκαν από την Πρυτανεία, φοιτητές και φοιτήτριες του ελληνικού εκπαιδευτικού ιδρύματος να εργάζονται, ενώ παράλληλα το ίδιο συμβαίνει σε 30 πανεπιστήμια απ όλο τον κόσμο και διεξάγεται υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου του Texas A&M των ΗΠΑ. «Έχουμε φοιτητές που έχουν προσχωρήσει μια ιδέα και τους βοηθάμε να “προχωρήσουν” την ιδέα στην αγορά, ενώ μπορούμε να πούμε πως η πλειοψηφία αυτών που έχουν βρει χρηματοδότηση και προχωράνε προς την αγορά έχουν “γεννηθεί” στο ΑΠΘ» τόνισε ο κ.Μπενσασσών που μάλιστα εξήγησε πως οι τρεις ομάδες που διακρίθηκαν “είχαν κάτι χειροπιαστό να δείξουν ακόμη και ως μοντέλο (σ.σ της ιδέας τους)”.

Μέσα σε 48 ώρες φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ, δημιούργησαν ομάδες, συνεργάστηκαν για να βρουν καινοτόμες προσεγγίσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις, έλαβαν τεχνολογική και επιχειρηματική καθοδήγηση από καθηγητές του ΑΠΘ και στελέχη της αγοράς, δημιούργησαν ηλεκτρονικά αλλά και φυσικά πρωτότυπα της λύσης τους στα εργαστήρια του ΑΠΘ που ήταν ανοικτά καθόλη τη διάρκεια του διαγωνισμού και στο τέλος δημιούργησαν παρουσιάσεις που είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε επιτροπή κριτών που είχαν αναλάβει να παράσχουν χρήσιμες συμβουλές για τη βελτίωσή τους.

Στη δε τελική φάση του διαγωνισμού δημιουργήθηκαν οκτώ (8) ομάδες που επέλεξαν να προτείνουν λύσεις για έξι (6) παγκόσμιες προκλήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού. Στο “στόχαστρο” βρέθηκαν τα παγκόσμια ζητήματα της προσωποποιημένης μάθησης, της πρόσβασης σε καθαρό νερό, των ψευδών ειδήσεων (fake news), υπήρχαν όμως και φοιτητικές ομάδες που αποφάσισαν να επιλέξουν τον “εξοπλισμό για ιατρικό προσωπικό σε απομακρυσμένες περιοχές, τη αποτελεσματική αεροπορική διασύνδεση του κόσμου ή τη βελτίωση της δομής των αεροσκαφών” όπως εξήγησε ο συντονιστής της προσπάθειας, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Νικόλαος Μιχαηλίδης.

Οι τρεις ιδέες που ξεχώρισαν και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν

Η πρώτη θέση τελικά κατακτήθηκε από την ομάδα HAILdom, που ανέπτυξε ένα τροχήλατο μηχανισμό για την κάλυψη των φτερών και των ευαίσθητων σημείων ενός αεροπλάνου με ειδικό “πανί” σε περίπτωση χαλαζόπτωσης, όταν αυτό είναι σταθμευμένο στο αεροδρόμιο, «κάτι που, χαριτολογώντας, αποκαλέσαμε “μπουφάν αεροσκάφους” και κάνει μια δουλειά που σήμερα γίνεται χειροκίνητα», όπως χαρακτηριστικά είπε ο συντονιστής του προθερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας OK!Thess. Τα μέλη της ομάδας παρουσίασαν μάλιστα και πρωτότυπο της ιδέας τους, ανέλυσαν το υλικό από το οποίο θα μπορούσε να φτιαχτεί και εξήγησαν πως οι εκδόσεις που σχεδιάζουν θα είναι συμβατές με πολλές οικογένειες αεροσκαφών, ειδικά κατασκευασμένες (custom made) ακόμη και για μεγάλα αεροσκάφη ,όπως Boeing 747 ή Airbus A380, όπως εξήγησαν στην επιτροπή που τους έκρινε.

Η λύση που πρότειναν οι Έλληνες φοιτητές της HAILdom και με την οποία κατέκτησαν τη πρώτη θέση ξεχωρίζει σε σχέση με ό,τι υπάρχει στην αγορά με την “πολύ γρήγορη εφαρμογή της σε σχέση με τις υφιστάμενες μεθόδους”, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη σημαντική μείωση των ζημιών που προκαλούνται στα αεροπλάνα λόγω χαλαζόπτωσης όταν αυτά είναι σταθμευμένα είτε για μεγάλο διάστημα αναμένοντας την επόμενη πτήση, είτε για μερικές ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί μια εμφάνιση χαλαζιού. Το βραβείο στην ομάδα απένειμε ο αντιπρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ, καθηγητής Νικόλαος Χρ. Βαρσακέλης.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα “Aqua Sil.Ca”, που επέλεξε έναν τομέα με ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον λόγω και της γεωμορφολογίας της χώρας. Οι φοιτητές ανέπτυξαν ένα φορητό φίλτρο νερού για τον αναπτυσσόμενο κόσμο που αποτελείται από αναλώσιμα μέρη, δομικά στοιχεία διαθέσιμα σε αφθονία χωρίς κόστος στη φύση όπως η άμμος κ.α., στοιχεία που δεν έχουν υψηλό κόστος και δεν είναι εξειδικευμένης παραγωγής και “χωρίς να χρειάζεται καμία πηγή ενέργειας εκτός από τον ήλιο” όπως είπε ο κ.Μπενσασσών. Στόχος των φοιτητών και των φοιτητριών είναι μια οικογένεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο να έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό και άρα να προστατεύεται η υγεία των μελών. Το συγκεκριμένο βραβείο παρέλαβαν τα μέλη της ομάδας από τα χέρια του προέδρου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκου Λουφάκη.

Τη δε τρίτη θέση κατέλαβε η ομάδα με την ονομασία Δiagnosis, που επέλεξε να αναπτύξει ένα σύστημα για την αποτελεσματική επικοινωνία των γιατρών που βρίσκονται σε απομακρυσμένα ή δυσπρόσιτα μέρη του αναπτυσσόμενου ή και του ανεπτυγμένου κόσμου με τα πλησιέστερα νοσοκομεία ή ιατρικά κέντρα, σύστημα που “θα μπορεί να κάνει μια ανάλυση αίματος επί τόπου, σε μια απομακρυσμένη περιοχή” και άρα να οδηγήσει στην καλύτερη και έγκαιρη διάγνωση των ασθενών. Το βραβείο στους συμμετέχοντες της Δiagnosis απένειμε ο ίδιος ο συντονιστής του προθερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας OK!Thess, Σίμος Μπενσασσών, που έκρινε πως στον διαγωνισμό γενικότερα υπήρχε από όλους τους νεαρούς και τις νεαρές φοιτητές και φοιτήτριες “πάρα πολύ μεγάλος ενθουσιασμός, πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στα παιδιά”.

Η συνεργασία είναι μια παράμετρος “πάρα πολύ σημαντική γιατί σήμερα κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς στενή συνεργασία, δεν είμαστε άλλωστε στην εποχή του 19ου αιώνα όταν ένα άτομο μπορούσε να έχει μια καθολική εικόνα ενός προϊόντος”, όπως προσέθεσε ο κ.Μπενσασσών ερωτηθείς για το σύνολο των συμμετοχών και τη δυνατότητα των εκκολαπτόμενων Ελλήνων επιστημόνων να διεκδικήσουν στο μέλλον επιτυχίες στην επαγγελματική τους διαδρομή. Ο συντονιστής του προθερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη εξληγησε πως στο επόμενο διάστημα το OK!Thess θα στηρίξει στο επόμενο διάστημα και τις τρεις ομάδες που πρώτευσαν, αφού στις HAILdom, Aqua Sil.Ca και Δiagnosis θα δοθεί η δυνατότητα “να περάσουν στη πρώτη φάση αξιολόγησης για να μπουν στη συγκεκριμένη προθερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας, όπου θα τους δοθούν μερικά βασικά στοιχεία” ενώ από εκεί και πέρα θα πρέπει να συναγωνιστούν άλλους που προσπαθούν να εισέλθουν αφού όπως ανέφερε, “πρέπει να υπάρχουν απόλυτα κριτήρια”.

Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό γενικότερα, οι πέντε καλύτερες ομάδες απ όλο τον κόσμο και τους επί μέρους διαγωνισμούς θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν στον τελικό που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Texas Α&Μ των ΗΠΑ.