Τώρα ψάχνουν πιστώσεις ΕΣΠΑ Φταίνε οι συνταξιοδοτήσεις ή και κάτι άλλο ;

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔16/07/2014 - 11:33 | Author: Newsroom

Του Ζαχαρία Καψαλάκη

Αν και βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου και σε 45 ημέρες οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να βρίσκονται στα σχολεία τους το Υπουργείο Παιδείας – πάντα χωρίς προγραμματισμό – έχει αρχίσει να ψάχνει 25.000 πιστώσεις ΕΣΠΑ προκειμένου να καταφέρουν να ξεκινήσουν τα μαθήματα το Σεπτέμβρη.

Αυτό αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το “tovima.gr” και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, αν τελικά ανοίξουν ή όχι τα σχολεία στις 11 του Σεπτέμβρη. Και τούτο γιατί τα χρήματα που αναζητούνται είναι από το ΕΣΠΑ και το ΕΣΠΑ ως Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, έχει χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί πολύ νωρίτερα, ώστε ο προϋπολογισμός να ίναι ισοσκελισμένος.

Γράφει μεταξύ των άλλων το “tovima.gr”: «Ψάχνουν λεφτά στο υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων σε εκπαιδευτικούς καθώς εφέτος οι ανάγκες είναι αυξημένες, οι συνταξιοδοτήσεις περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά και οι διορισμοί με το… σταγονόμετρο.

Όπως είπε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος στο προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα, εφέτος θα υπάρχουν στα σχολεία αυξημένες ανάγκες αναπληρωτών, από τις οποίες οι 2.000 θέσεις θα καλυφθούν με τις προβλέψεις του τακτικού προϋπολογισμού, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις θα καλυφθούν μέσω κοινοτικών κονδυλίων. «Στόχος είναι ένα μεγάλο μέρος να προσληφθεί από την έναρξη της νέας χρονιάς» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Παιδείας.

Τα κονδύλια ωστόσο δεν έχουν εξασφαλιστεί ακόμη, οπότε η ηγεσία του υπουργείου αναζητεί τρόπους για να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες των σχολείων, καθώς μπορεί να απαιτηθεί η πρόσληψη μέχρι και 25.000 αναπληρωτών για τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας».

Ανέτοιμο το Υπουργείο…

Εν τω μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΙΘ κ. Αθανάσιος Κυριαζής μίλησε στη ΝΕΡΙΤ και ρίχνοντας τις ευθύνες των κενών στις συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών, αλλά δηλώνοντας ανέτοιμοι να το αντιμετωπίσουν : «Είναι ένα ζήτημα που έχει προκύψει λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων των εκπαιδευτικών και ο αριθμός των αναπληρωτών που «κόπηκαν». Όντως ο αριθμός των αναπληρωτών που έχουμε δεν επαρκεί και προσπαθούμε με διαφόρους τρόπους να βρούμε μία λύση στο πρόβλημα. Πιστεύω τις επόμενες εβδομάδες να το έχουμε τακτοποιήσει. Ήδη έχουμε επαφές και με τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών και Μεταρρύθμισης) για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το θέμα. Γίνονται πάντως όλες οι προσπάθειες για να μην έχουμε κενά και με βασική ενέργεια την αύξηση του αριθμού των αναπληρωτών».

Βεβαία πουθενά δε λέει την αλήθεια, ότι δηλαδή τα κενά είναι απόρροια του μη διορισμού εκπαιδευτικών χρόνια τώρα και ότι το πρόβλημα συνεχώς θα διογκώνεται αν δεν γίνουν μόνιμοι διορισμοί!

e-mesara.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral