Το βίντεο της παρουσίασης μουσειοσκευής του «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στο Υπουργείο Παιδείας

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔23/10/2017 - 12:53 | Author: Newsroom

Το βίντεο της παρουσίασης μουσειοσκευής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στο Υπουργείο Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» παρουσίασαν το έργο στην εκπαιδευτική κοινότητα της Αττικής τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017στην αίθουσα «Ζακλίν ντε Ρομιγί» του ΥΠΠΕΘ (Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι). Ακολούθησε βιωματικό εργαστήριο αξιοποίησης της μουσειοσκευής για εκπαιδευτικούς στην ίδια αίθουσα. Πρόθεση του Ιδρύματος στη συνέχεια είναι να διακινηθεί το υλικό με δυναμικούς ρυθμούς στα σχολεία όλης της χώρας.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την εκπαιδευτική κοινότητα ολοκλήρωσε και προτίθεται να διακινήσει (μέσω δανεισμού) σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ένα πολυδιάστατο και ταυτόχρονα καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό.

Η μουσειοσκευή του Ιδρύματος με τίτλο «Μετά φιλικωτάτων αισθημάτων. Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» είναι ένα σύνολο κινητού δανειστικού υλικού που πηγάζει από τις θεματικές της μουσειακής συλλογής της Οικίας-Μουσείου Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων. Με εποπτικό (αντίγραφα αντικειμένων και ιστορικών πηγών, χρονογραμμή/ιστοριογραμμή, επιτραπέζιο παιχνίδι) και έντυπο υλικό (οδηγό εκπαιδευτικού με προτεινόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα) «ταξιδεύει» το μουσείο στο σχολείο. Στοχεύει στη διευκόλυνση μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών των οποίων η πρόσβαση στο συγκεκριμένο μουσείο είναι δύσκολη, αλλά και στην προετοιμασία μαθητών/τριών για επικείμενη επίσκεψη.

Το υλικό της μουσειοσκευής απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Στ΄ τάξης Δημοτικού, Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου. Για την καλύτερη εφαρμογή του έργου προβλέπεται η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που θα παραλάβουν το υλικό, πριν το εφαρμόσουν στην τάξη, έτσι ώστε να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίησή του με την εφαρμογή σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων.

Η ομάδα σχεδιασμού της μουσειοσκευής απαρτίζεται από τους Χαρά Ανδρεάδου, Σχολική Σύμβουλο Α/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Μαρία Δρακάκη, Σχολική Σύμβουλο Α/θμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Κωνσταντίνο Μανωλάκη, Εκπαιδευτικό και Ρία Μαρκουλάκη, Μουσειοπαιδαγωγό του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», οι οποίοι θα έχουν και την ευθύνη της εμψύχωσης των εργαστηρίων για τους εκπαιδευτικούς.

 

2017 10 17 15 09 26

Loading...
  • europalso

    europalso

    ideascentral