Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ξεκίνησαν τη Δευτέρα 9 Ιουλίου οι εργασίες του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας» στην Πινακοθήκη Σύρου, έναν χώρο υψηλής αισθητικής.

Την έναρξη των εργασιών του προγράμματος –που διαρκεί έως και τις 15 Ιουλίου 2018 στη Σύρο– κήρυξε ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος συνεχάρη τους έμψυχους συντελεστές του προγράμματος για την πρωτοποριακή αυτή δράση και εξεφώνησε ομιλία στους φοιτητές και τους καθηγητές με τίτλο «Από την επαλήθευση στην επιλάθευση – Το χρονικό της επιστημολογικής εξέλιξης από τους Προσωκρατικούς έως την εποχή μας».

Στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας παρέστησαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης, ο νυν αναπληρωτής πρύτανη και νεοεκλεγείς πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, η αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Ζωή Γαβριηλίδου, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννης Στεφανίδης, ο γενικός διευθυντής του CHS – GR του Harvard Ιωάννης Πετρόπουλος, εκπρόσωποι αρχών από την τοπική και περιφερειακή διοίκηση, δικαστικές και στρατιωτικές αρχές και δεκάδες μέλη ΔΕΠ από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια.

Τον Πρόεδρο καλωσόρισε η ακαδημαϊκή διευθύντρια του προγράμματος, Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, επίκουρη καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι «το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο “Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ” βιώνει μια υψηλή στιγμή με τη γενναιόδωρη ανταπόκριση της Αυτού Εξοχότητος του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναλαμβάνει την ευθύνη της συνέχισης της δράσης με σοβαρότητα και συστηματικότητα».

Με αφορμή την έναρξη του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, ο Γάλλος πρέσβης, Christophe Chantepy, σε μήνυμά του αναφέρθηκε στις θεματικές του προγράμματος, τονίζοντας ότι «προσεγγίζεται τo ζήτημα του νοήματος, της γλωσσικής ασάφειας, του λάθους καθώς και εκείνο των κοινωνικών και επίκαιρων συνεπειών αυτών των θεματικών», προσθέτοντας ότι «η συμβολή αυτών των θεμάτων στη νεωτερικότητα είναι βεβαίως αδιαμφισβήτητη». Το πρόγραμμα τίμησε με την παρουσία του, ως εκπρόσωπος του Γάλλου πρέσβη, ο ακόλουθος Εκπαιδευτικής Συνεργασίας της γαλλικής πρεσβείας, Philippe Mogentale.

Το πρόγραμμα οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών με τη στήριξη του Centre Culturel Hellénique του Παρισιού, σε συνεργασία με το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου, και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πραγματοποιείται σε συνέργεια με τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.

Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου «Στο λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού – Οι συμβολισμοί της Σκεπτομένης Αθηνάς» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg. Το βιβλίο παρουσίασαν στο εμβληματικό δημοτικό θέατρο της Ερμούπολης «Απόλλων» οι Γεώργιος Δ. Καψάλης, πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄, Ιωάννης Πετρόπουλος, καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, διευθυντής Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Νικόλας Πρεβελάκης, λέκτορας Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Γιάννης Μαμάης, υπεύθυνος εκδόσεων Gutenberg. Την παρουσίαση συντόνισε η Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Μαραγκός, δήμαρχος Σύρου και ο νυν αναπληρωτής πρύτανη και νεοεκλεγείς πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο «Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία – Η προσφορά και η δυναμική της παρέκκλισης». Σε αυτό διδάσκουν κορυφαίοι καθηγητές Γλωσσολογίας αλλά και άλλων συναφών γνωστικών αντικειμένων από την Ελλάδα, την Αμερική και τη Βραζιλία, καθώς και διακεκριμένοι δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης πλούσιες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ, το Κανάλι της Βουλής και η πανκυκλαδική εφημερίδα «Κοινή Γνώμη». Καλύπτεται επίσης από ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς και ΜΜΕ της ομογένειας.

Το πρόγραμμα παρακολουθούν 65 φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσά τους και η Βίκυ Μαρινέλη, Senior Project Officer στο υπουργείο Παιδείας της Βικτώριας στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.