Τι θα γίνει με τα σχολικά γεύματα στα σχολεία;

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔03/01/2018 - 15:37 | Author: Newsroom

Η κυβέρνηση απαιτεί από τους δασκάλους να συμμετέχουν σε σχολικές επιτροπές οι οποίες όχι μόνο θα παραλαμβάνουν το φαγητό αλλά θα ελέγχουν τη θερμοκρασία του και θα βεβαιώνουν ότι είναι καλό δοκιμάζοντάς το. Θέματα υγιεινής και υποβάθμισης του ρόλου των δασκάλων θέτουν οι συνδικαλιστές οι οποίοι προτρέπουν τους συνάδελφους τους να μη συμμετάσχουν στις συγκεκριμένες επιτροπές .

Σε κάθε σχολική μονάδα που συμμετέχει στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη η σύσταση τριμελούς Επιτροπής Παραλαβής των . Παραλαμβάνει καθημερινά τα σχολικά γεύματα φροντίζοντας για τον ποσοτικό αριθμό πακέτων και ποιοτικό ελεγχό τους. Το προσωπικό που μεταφέρει και παραδίδει τα γεύματα θα διαθέτει κατάλληλα θερμόμετρα ώστε κατά την παραλαβή και παρουσία της Επιτροπής Παραλαβής να μετρά τις θερμοκρασίες των θερμοθαλάμων και των ψυκτικών θαλάμων, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Παράλληλα η Επιτροπή Παραλαβής θα ελέγχει και τις συνθήκες μεταφοράς των προς παράδοση τροφίμων. Ιδιαίτερη προσοχή εφιστάται στον ελεγχο των μακροσκοπικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των γευμάτων τα οποία πρέπει να είναι χωρίς ενδείξεις χρησιμοποίησης μειονεκτικών πρώτων υλών απαλλαγμένα από ξένες ύλες και το χρώμα η υφή η οσμή και η γεύση τους να είναι χαρακτηριστικά του είδους και των συστατικών τους Γεύματα τα οποία παρουσιάζουν σημάδια σήψης ευρωτίασης μούχλας ή άλλης αλλοίωσης πρέπει να αποκλείονται από την κατανάλωση.

Η αντίδραση των εκπαιδευτικών ήταν οξύτατη και ακολούθησε ένα μπαράζ ανακοινώσεων

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να πάρουν αποφάσεις όπου θα αρνούνται να συγκροτήσουν τις Επιτροπές Παραλαβής.

Η παράδοση των γευμάτων θα είναι στην ευθύνη του αναδόχου στον οποίο το υπουργείο ανέθεσε το έργο και εξυπακούεται ότι έχει φροντίσει ώστε να διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και τις αναγκαίες πιστοποιήσεις απάντησε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας Μάλιστα σύμφωνα με τη νομική σύμβουλο της Ομοσπονδίας Μαρία Μαγδαληνή Τσίπρα η Υπουργική Απόφαση στερείται νομοθετικής εξουσιοδότησης .Η συγκρότηση Επιτροπών Παραλαβής από μη τεχνικούς υπαλλήλους όπως είναι οι δάσκαλοι και η ανάθεση σ αυτούς της πιστοποίησης της ποιότητας των γευμάτων χωρίς να έχουν τις τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται συνιστούν παραβίαση του Ν 441 2/201 6 περί δημοσίων συμβάσεων.

Μάλιστα η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει ότι προτίθεται να κινηθεί και με ένδικα μέσα υπόμνημα στον εισαγγελέα και μήνυση κατά παντός υπευθύνου με στόχο τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών. Μιλώντας στον Eλευθερο Tυπο ο πρόεδρος του Ζ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης  «ο Φίλιππος» Ηλίας Σμήλιος τόνισε ότι η συγκρότηση των συγκεκριμένων επιτροπών συνιστά παραβίαση της υφιστάμενης νομοθεσίας και η ανάληψη της συγκεκριμένης ευθύνης εκθέτει τους εκπαιδευτικούς σε κινδύνους ποινικής φύσεως στην περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα υγείας σε μαθητές/τριες από την κατανάλωση των γευμάτων.

Να σημειωθεί ότι τα γεύματα θα παρέχονται καθημερινά 1 3:1 5-1 3:45 εντός του σχολικού χώρου ενώ είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων δεν διαθέτει χώρο εστιατορίου Στα σχολεία μας δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό τραπεζοκόμοι καθαριστές/τριες που θα αναλάβει την απαραίτητη προετοιμασία και καθαριότητα των χώρων και την παροχή των γευμάτων.

Οι τεραστίων διαστάσεων περικοπές των δαπανών έχουν αφήσει άδεια τα σχολικά ταμεία και δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για προμήθεια των αναγκαίων υλικών και εξοπλισμού κατέληξε ο κ Σμήλιος.

Loading...
  • europalso

    ideascentral