Τη σχολή επαγγελματικής κατάρτισης ατόμων με αναπηρία του , επισκέφθηκε σήμερα η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, στο πλαίσιο επίσκεψης μαθητών από πέντε χώρες, που συμμετέχουν σε πρόγραμμα του Erasmus+ με τίτλο «The Change Starts with us».

«Βρισκόμαστε σήμερα στη σχολή επαγγελματικής κατάρτισης ενηλίκων με αναπηρία του Γαλατσίου για να εγκαινιάσουμε την επίσκεψη των προσκεκλημένων μας από διάφορες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, το οποίο έχει ως σκοπό την καταπολέμηση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου από άτομα με αναπηρία», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καραμεσίνη και πρόσθεσε: «Είναι ένα διακρατικό πρόγραμμα στο οποίο έχουμε αρκετούς εταίρους από τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Αγγλία. Έχουμε 35 επισκέπτες μαθητές και εκπαιδευτικούς κι όλοι μαζί εργάζονται γι’ αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο διερευνά τα προβλήματα που έχουν τα άτομα με αναπηρία, προβλήματα που τους οδηγούν στην πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου». Και καταλήγοντας σημείωσε: «Είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η πρωτοβουλία διότι ανταλλάσσονται καλές πρακτικές με τους εταίρους μας με τη βοήθεια και των εκπαιδευτικών αλλά και των ίδιων των μαθητών».

Από την πλευρά της, η εκπαιδευτικός, Αγαθή Πανδή, υπογράμμισε ότι «το πρόγραμμα βοηθά τους συμμετέχοντες να καταλάβουν πώς αισθάνεται ένα άτομο με αναπηρία μέσα σε συνθήκες καθημερινότητας. Οι στόχοι του προγράμματος είναι η ενθάρρυνση των ατόμων με αναπηρία να βρουν διέξοδο κι εντός του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος κι εκτός αυτού. Ενθαρρύνοντας έτσι τα άτομα και δίνοντάς τους εργαλεία για να μπορούν να ζήσουν καλύτερα μέσα στις τοπικές κοινωνίες, να δημιουργήσουν συνθήκες έτσι ώστε να εντάσσονται με μεγαλύτερη ευκολία στο εκπαιδευτικό περιβάλλον».

Η σχολή επαγγελματικής κατάρτισης ατόμων ενήλικων με αναπηρία του ΟΑΕΔ λειτουργεί από το 1990 προσφέροντας υπηρεσίες εκπαίδευσης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Τα προγράμματα κατάρτισης στοχεύουν στην επαγγελματική εξειδίκευση ανέργων ατόμων με ειδικές ανάγκες σε ειδικότητες που συνάδουν με την ιδιαιτερότητά τους, ώστε οι απόφοιτοι/ες να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ή να αυτοαπασχοληθούν όταν βγουν στην αγορά εργασίας. Η φοίτηση διαρκεί δύο σχολικά έτη (1.800 ώρες εκπαίδευσης) και παρέχονται ιατρική κι ασφαλιστική κάλυψη ΙΚΑ και επιδότηση της τάξης των 6 ευρώ ανά ώρα παρακολούθησης.

Τα προγράμματα κατάρτισης απευθύνονται σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω των 50% και ηλικίας 18-58 ετών, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, εθνικότητας, υποστηρίζοντας έμπρακτα τη διαπολιτισμική κοινωνία και με παθήσεις όπως ψυχικές, σωματικές αναπηρίες, κινητικά προβλήματα, οργανικές ανεπάρκειες κ.λπ.

Το προσωπικό της σχολής, τα τελευταία 4 χρόνια, συνεργάζεται με την 4μελή διεπιστημονική επιτροπή του Αιγινήτειου Νοσοκομείου για την αξιολόγηση -συμβουλευτική υποστήριξη των ατόμων με ψυχική αναπηρία, καθώς και του προσωπικού της Σχολής.