Τι γίνεται με τις προσλήψεις στα ΑΕΙ

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔13/11/2015 - 19:21 | Author: Newsroom

Πολλά είναι τα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την έλλειψη προσωπικού. Ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Μπουκώρος σε γραπτή του ερώτηση θίγει μεταξύ των άλλων το γεγονός της έλλειψης καθηγητών στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όπως αναφέρει οι φοιτητές του Τμήματος βρίσκονται σε ένα «κυκεώνα», καθώς δεν δύνανται να δηλώσουν και να παρακολουθήσουν μαθήματα υποχρεωτικά για την απόκτηση του πτυχίου τους, εξαιτίας του πλαφόν που έχει τεθεί προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα των σπουδών, λόγω της έλλειψης καθηγητών.

Σχετικά με τις προσλήψεις στα ΑΕΙ απάντησε γραπτώς η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας η οποία και ενημερώνει ότι το Υπουργείο, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες των νεοσύστατων Τμημάτων σε διδακτικό προσωπικό, αιτήθηκε με έγγραφο προς το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης των έγκριση 50 προσλήψεων καθηγητών/μελών ΔΕΠ για τα Πανεπιστήμια της χώρας… Επισημαίνεται ότι η κατανομή θέσεων και πιστώσεων και, κατά συνέπεια και οι διορισμοί, γίνονται ανά Πανεπιστήμιο και όχι ανά Τμήμα ή Σχολή.

Σχετικά με την πρόσληψη έκτακτου διδακτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού στα Πανεπιστήμια της χώρας για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, το ΥΠΠΕΘ έχει αποστείλει έγγραφο προς το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και το ΓΛΚ για έκδοση εγκριτικής απόφασης της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006 για διακόσιες είκοσι μια θέσεις – πιστώσεις.

Η κα Αναγνωστοπούλου ενημερώνει ότι οι προς έγκριση πιστώσεις προορίζονται για την κίνηση διαδικασιών πρόσληψης διδακτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού (διδασκόντων του ΠΔ 407/80 και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών του ΠΔ 163/2002) στα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ , ΑΣΠΑΙΤΕ.

Επίσης η αναπληρώτρια υπουργός για ακόμη μια φορά αναφέρει ότι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αναγνωρίζοντας τις δυσλειτουργίες που προκύπτουν από τους μειωμένους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ και λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων, επεξεργάζεται λύσεις για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους των ΑΕΙ, όπως η ένταξη των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης στο καθεστώς μειωμένου τιμολογίου μεγάλων πελατών της ΔΕΗ, ενώ παράλληλα διερευνώνται οι δυνατότητες απλοποίησης των διαδικασιών υλοποίησης του τακτικού προϋπολογισμού, του ΠΔΕ και της αξιοποίησης των Ταμειακών Διαθέσιμων, με στόχο την έγκαιρη απορρόφηση κονδυλίων αλλά και τη δυνατότητα εξόφλησης υποχρεώσεων και δαπανών προηγούμενων οικονομικών ετών των Ιδρυμάτων.

Βασίλης Καλόγηρος

www.neopolis.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral