Δριμύ «κατηγορώ» του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήρας, ενάντια στην οικονομική εκμετάλλευση των εκπαιδευτικών στον τομέα της στέγασης

Τη στάση των επαγγελματιών του τουρισμού καυτηριάζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήρας, καθώς, παρά τις προσπάθειες του Δήμου Θήρας, οι επαγγελματίες αρνούνται τη συνεργασία για την παροχή οικονομικής στέγης σε εκπαιδευτικούς.

Συμφωνα με πληροφοριες της Το πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν δεκάδες εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, αναφορικά με την εύρεση στέγης σε νησιά με έντονη τουριστική δραστηριότητα και παροχές καταλυμάτων υψηλού κόστους, έχει οδηγήσει σχολικές μονάδες, δημόσιες υπηρεσίες και μονάδες υγείας σε υποστελέχωση, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται ολοένα και περισσότερο οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήρας, αναφέρει, ότι παρατηρεί με ιδιαίτερο προβληματισμό την κατάσταση που διαμορφώνεται στην υποστελέχωση των σχολικών μονάδων του νησιού. «Έχοντας ήδη διανύσει τα μέσα της σχολικής χρονιάς, πολλές μονάδες συνεχίζουν να υπολείπονται σε εκπαιδευτικούς βασικών ειδικοτήτων, υποβαθμίζοντας έτσι το διδακτικό έργο που προσφέρεται στη μαθητική κοινότητα».

Κάνοντας λόγο για αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες, ο Σύλλογος συνεχίζει, τονίζοντας, πως « η κατάσταση έρχεται να επιδεινωθεί και από το στεγαστικό πρόβλημα του νησιού. Η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης τόσο για τουριστικά καταλύματα όσο και για στέγαση εποχιακών υπαλλήλων, έχει δημιουργήσει μια ζοφερή κατάσταση για τους εκπαιδευτικούς που καλούνται να υπηρετήσουν το λειτούργημά τους στο νησί. Η έλλειψη χώρων στέγασης, τα υψηλά ενοίκια και η νοοτροπία της τουριστικής αξιοποίησής τους από την τοπική κοινότητα, έχουν ήδη αναγκάσει εκπαιδευτικούς να απορρίψουν την εργασία τους στο νησί, δημιουργώντας έτσι δυσαναπλήρωτα κενά στην στελέχωση των σχολικών μονάδων.

Ο Σύλλογος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας «για άμβλυνση του προβλήματος καθώς η επικείμενη κατάργηση του επιδόματος προβληματικών περιοχών στις Κυκλάδες, που μελέτα η κυβέρνηση, θα καταστήσει το νησί απαγορευτικό για την αξιοπρεπή διαβίωση των εκπαιδευτικών, με ό, τι αυτό συνεπάγεται στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων».

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ο Σύλλογος, ήδη από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ήρθε σε επαφή με τους αρμόδιους της Δημοτικής Αρχής, ώστε να υπάρξει συνεννόηση με επαγγελματίες του χώρου στέγασης, προκειμένου να βρεθούν χώροι, οι οποίοι θα ενοικιάζονται από εκπαιδευτικούς, για συγκεκριμένες ημερομηνίες και σε λογικές τιμές.

«Κάτι τέτοιο δυστυχώς κατέστη αδύνατο, καθώς παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Δημοτικής αρχής, δεν υπήρξε η ανάλογη ευαισθητοποίηση από τους επαγγελματίες. Έτσι λοιπόν, οι συνάδελφοί μας καλούνται να διαμένουν σε χώρους χωρίς θέρμανση και οικιακές συσκευές, πληρώνοντας παράλογα ενοίκια και καλούμενοι να φύγουν από το σπίτι τους πρώτου καν τελειώσει η σχολική χρονιά, ένεκα έναρξης της τουριστικής περιόδου», επισημαίνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών, τονίζοντας πως «καυτηριάζει την παρούσα κατάσταση και δηλώνει με την ανακοίνωση αυτή, πως θα προβεί ξανά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες κοινοποίησης του προβλήματος και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινότητας ώστε να αλλάξει το status quo που εξευτελίζει και μειώνει την αξιοπρέπεια των λειτουργών εκπαίδευσης στο νησί».

Τέλος, ο Σύλλογος διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις, πως «από εδώ και στο εξής, θα σταθούμε εμπράκτως στο πλάι των εκπαιδευτικών που υφίστανται εκμετάλλευση από τοπικούς επαγγελματίες και θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες και καταγγελίες προς αυτούς σε συνεργασία με το νομικό τμήμα της Ομοσπονδίας μας, ώστε να γίνει γνωστό πως τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν θα περνούν πλέον ατιμώρητες».