«Θεσμοθέτηση» ή «ωμή κοροϊδία» για την Προσχολική Αγωγή;

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔01/03/2018 - 10:06 | Author: Newsroom

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥΣε βάθος τριετίας, για κάποια παιδιά και όχι για όλα!!!  «θεσμοθέτηση» ή «ωμή κοροϊδία»… ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ  στις Στάσεις Εργασίας, κανένας να μην πάει στο Σχολείο!

Την Παρασκευή 2/3 όλοι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης στις 12:00

 

Νομοθέτηση χωρίς εξασφάλιση των αναγκαίων όρων!

Η κυβέρνηση με το νόμο που ψήφισε στη Βουλή δεν ικανοποιεί την κοινωνική ανάγκη και το αίτημα του κλάδου μας για Δίχρονη , αλλά το αφήνει στον αέρα, για υλοποίηση το απώτερο μέλλον, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες…

Ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται…

Αυτό δεν εμπόδισε τα πανηγύρια από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις (του Σύριζα και των «Ανεξάρτητων» του Συριζάρα)  που έχουν αναλάβει το ρόλο των κυβερνητικών παρατάξεων, με επιτυχή προσφορά σε επίπεδο ΑΔΕΔΥ και όχι μόνο (βλέπε: Καταψήφιση της Απεργίας Αποχής ενάντια στην Αξιολόγηση-στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, Άρνηση τους- στην ΑΔΕΔΥ- να προχωρήσουν σε Απεργία ενάντια στο «Πολυνομοσχέδιο», αλλά και στο Σωματείο μας, καλλιέργεια εφησυχασμού για τα πρόσφατα μέτρα- συγχωνεύσεις -30ωρο κ.α. που θα οδηγήσουν στην αξιολόγηση).

Αυτή τη φορά, το ρόλο αυτό, κλήθηκε να τον παίξει πρώτη, από τους «εντός εκτός και επί τα αυτά» της πολιτικής του Σύριζα στην εκπαίδευση, η «Ανεξάρτητη» Ενωτική Εκ-Κίνηση Εκπαιδευτικών με πρόσφατη ανακοίνωση της…

Αλήθεια, τι σημαίνει «υποχρεωτική» Προσχολική Αγωγή όταν δεν παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για ολιγομελή τμήματα, για μόνιμους παιδαγωγούς, για μόνιμο βοηθητικό προσωπικό, για αναγκαίες υποδομές για να σιτίζονται σωστά, με ευθύνη του κράτους και για τους αναγκαίους χώρους για να μπορούν να ξεκουράζονται καθώς η ανάπαυση των παιδιών είναι τόσο αναγκαία για την ανάπτυξη τους;

Με βάση τις συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου, επισημαίνουμε τα εξής ζητήματα:

  1. Δεν υλοποιείται – παρά τις νομοθετικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στο υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας της Προσχολικής Αγωγής – το παλλαϊκό αίτημα για Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική για όλα τα νήπια προνήπια σε όλα τα νηπιαγωγεία της χώρας, αλλά προωθείται μια αμφίβολη διαδικασία, η ολοκλήρωση της οποίας τοποθετείται στο απώτερο μέλλον.
  2. Η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή είναι πρώτα και κύρια μία παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα που αφορά την ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Δεν είναι και δε δεχόμαστε να είναι μία επιλεκτική παροχή «αλά καρτ», η οποία θα είναι υπόθεση των Περιφερειακών Διευθύνσεων.
  3. Η κυβέρνηση δεν παίρνει ούτε ένα μέτρο στην κατεύθυνση ανάπτυξης των υποδομών του δημόσιου Νηπιαγωγείου, στη στελέχωσή του με το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, δε δημιουργεί δηλαδή ούτε καν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να γίνει πραγματικά πράξη το αίτημα για Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή. Είναι και αυτό ένα ακόμα δείγμα της βαθιάς αντιλαϊκής κατεύθυνσης, που έχει η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που εξαρτά τη δημιουργία και λειτουργία των δομών της εκπαίδευσης από τους «δημοσιοοικονομικούς περιορισμούς», την περικοπή δαπανών και από την Παιδεία, για να πιαστούν τα ματωμένα πλεονάσματα.
  4. Κατά τη γνώμη μας οι μορφωτικές ανάγκες των παιδιών του λαού είναι το κύριο. Η ικανοποίησή τους απαιτεί σύγκρουση με αυτή την πολιτική. Δε δεχόμαστε μία λογική που λέει ότι «δεν έχω κτήρια», «δε δημιουργώ υποδομές», «δε χρηματοδοτώ τη δημόσια εκπαίδευση» αλλά  «εφαρμόζω τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή όπου τελικά η ίδια η ζωή λύνει το ζήτημα» (π.χ. μειωμένος αριθμός παιδιών λόγω υπογεννητικότητας), αλλά και όπου τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα ωθούν στην κατεύθυνση αυτή (π.χ. διπλασιασμός από 7 σε 14 του ελάχιστου αριθμού μαθητών για να δημιουργηθεί τμήμα νηπιαγωγείου, 30ωρο, προαιρετικότητα δηλαδή κλείσιμο ολοήμερων). Είναι γνωστό ότι δεν προβλέπονται – ούτε από τον τελευταίο κρατικό προϋπολογισμό – κονδύλια για την ανέγερση νέων σχολείων και Νηπιαγωγείων, όπως επίσης ότι τα κονδύλια για σχολικές υποδομές δεν είναι επιλέξιμα από τα ΕΣΠΑ!
  5. Η σταδιακή εφαρμογή του μέτρου χωρίς καμία πρόβλεψη για στήριξη από την κυβέρνηση (κονδύλια, προσωπικό, κτηριακό κ.ά.) θα εντείνει τις εκπαιδευτικές ανισότητες ανάμεσα σε Περιφέρειες και Δήμους. Είναι τελικά αμφίβολο, αν θα λύσει προβλήματα ή θα δημιουργεί νέα, ειδικά για οικογένειες που έχουν ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες, έχουν ανάγκη από δομή προσχολικής αγωγής ολοήμερης και διευρυμένης λειτουργίας.
  6. Ερωτηματικά προκαλεί το ότι δεν αναφέρεται πουθενά, αν στα «μεταβατικά» χρόνια και στους δήμους που θα έχουν ενταχθεί στις περιοχές της «Δίχρονης» θα είναι υποχρεωτική η εγγραφή όλων των παιδιών στο δημόσιο Νηπιαγωγείο ή θα υπάρχει δικαίωμα επιλογής των γονιών ανάμεσα στο δημόσιο Νηπιαγωγείο και σε παιδικό σταθμό.

 

Με βάση τις εξελίξεις δεν εφησυχάζουμε! Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για τις στοχεύσεις της αντιλαϊκής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που από τη μια τσακίζει τη ζωή μας και από την άλλη επιδιώκει να παρουσιάσει ότι δήθεν ικανοποιεί λαϊκά αιτήματα.

 

Στο παιχνίδι της κυβέρνησης εντάσσεται η ΚΕΔΕ αλλά και συνδικαλιστικές ηγεσίες στους ΟΤΑ, που αρνούνται αυτό το δικαίωμα. Είναι άλλωστε γνωστή η θέση της ΚΕΔΕ για πέρασμα της Προσχολικής Αγωγής στους Δήμους και η υπεράσπιση του καθεστώτος των voucher, των κουπονιών και των τροφείων και συμπορεύονται με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑΣΥΒΝ), που επιχειρεί να υποστηρίξει και «θεωρητικά» την άρνηση της υποχρεωτικότητας της Προσχολικής Αγωγής καλλιεργώντας αντιδραστικές απόψεις!

Τέλος, ας μας απαντήσουν για την πρόεδρο του ΠΑΣΥΒΝ (που είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ) που υποστηρίζει ότι είναι αντιπαιδαγωγική η υποχρεωτικότητα στην Προσχολική Αγωγή και αντιπαραβάλλει σε αυτήν την «καθολικότητα», να διαλέγει ο γονιός τη δομή που θα φοιτήσει υποχρεωτικά το προνήπιο ανάμεσα σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, «κλείνοντας το μάτι» και στις ιδιωτικές δομές, απαλλάσσοντας ουσιαστικά το κράτος από την ευθύνη του να εξασφαλίσει για όλα τα παιδιά υποχρεωτικά το δικαίωμά τους στην Προσχολική Αγωγή.

 

Διεκδικούμε εδώ και τώρα Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή

 για όλα τα νήπια – προνήπια στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο!

Εδώ και τώρα μέτρα ανάπτυξης των υποδομών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και χρηματοδότηση, που να καλύπτει τις ανάγκες. Καμία σκέψη για το πέρασμα των Νηπιαγωγείων στους Δήμους. Όλα τα παιδιά ως τεσσάρων ετών σε δημόσιους αποκλειστικά δωρεάν παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία.

ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ  στις Στάσεις Εργασίας, κανένας να μην πάει στο Σχολείο!

Την Παρασκευή 2/3 όλοι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης στις 12:00

Loading...
  • europalso

    ideascentral