Τέλος στις Υποτροφές από το ΙΚΥ για 3.000 αριστούχους

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔04/11/2015 - 14:19 | Author: Newsroom

Τέλος στις Υποτροφές από το ΙΚΥ για 3.000 αριστούχους

Τέλος – για τη φετινή χρονιά – στις υποτροφίες που έδινε σε όσους διακρίθηκαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και στους φοιτητές που είχαν υψηλές επιδόσεις το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Στο πλαίσιο της περιστολή κονδυλίων δεν εγκρίθηκαν, λόγω μνημονιακών περιορισμών οι ανάλογές πιστώσεις τον προϋπολογισμό του ΙΚΥ.

Οι υποτροφίες αυτές στηρίζουν χιλιάδες νέους κάθε χρόνο, αποτελούν ένα κίνητρο για την αριστεία των νέων μαθητών και των φοιτητών αλλά ένας λόγο ύψιστης υπερηφάνειας για εκείνους που τις κατακτούν, όπως χαρακτηριστικά λένε οι ίδιο οι υπότροφοι, Τώρα το ΙΚΥ, όπως δηλώνει στο «ΕΘΝΟΣ» η πρόεδρος του, Έφη Μπασδρα, θα κάνει μια προσπάθεια να βρει μια λύση ώστε να ωφεληθούν κάποιοι νέοι.

Δεν υπάρχουν χρήματα

«Για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν έχει καμία ευθύνη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Δεν υπάρχουν χρήματα αυτήν τη στιγμή, αλλά ελπίζουμε ότι με κάποιον τρόπο θα βρούμε μια λύση ώστε να στηρίξουμε τα παιδιά που το χρειάζονται. Η χώρας μας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα αυτή τη στιγμή, αλλά πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε να βγούμε από το τούνελ, λέει η κ. Μπάσδρα, τονίζοντας ότι κάθε χρόνο ωφελούνται από τις υποτροφίες αυτές περίπου 2.500 – 3.000 νέοι.

Το θέμα αυτό έφτασε μέχρι τη Βουλή ύστερα από σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Καράογλου και στον οποίο απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία υπογράμμισε τα εξής: «Στο προϋπολογισμό του ΙΚΥ για το έτος 2015 δεν εγράφησαν πιστώσεις για την προκήρυξη Προγραμμάτων Υποτροφιών και βραβείων σε φοιτητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που διακρίθηκαν στις εξετάσεις εισαγωγής στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η μη εγγραφή σχετικών πιστώσεων οφείλεται στο ότι το κόστος των ανωτέρω προγραμμάτων υπερβαίνει τα 13.000.000 ευρώ, ενώ η εγκεκριμένη επιχορήγηση του Ιδρύματος για το έτος 2015 ανέρχεται σε 2.156.446 ευρώ για το σύνολο των λειτουργιών του ΙΚΥ».

Η ζήτηση για τις υποτροφίες του ΙΚΥ είναι τεράστια από τους νέους και κυρίως του φοιτητές και το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο λόγω της οικονομικής κρίσης, αφού τα μεταπτυχιακά προγράμματα έχουν δίδακτρα και τα παιδία δεν μπορούν να τα βάλουν πέρα χωρίς αυτήν τη βοήθεια.

Από το 1951 έως και σήμερα το ΙΚΥ, ως Εθνικός Φορέας Υποτροφιών, χορηγεί υποτροφίες και συμβάλλει στην ενδυνάμωση της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας. Αξιολογώντας τις ανάγκες κάθε εποχής, μελετά προσεκτικά, σχεδιάζει, προκηρύσσεις και υλοποιεί προγράμματα υποτροφιών, με στόχο την επιβράβευση και τη ενίσχυση Ελλήνων φοιτητών και αποφοίτων της Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης αλλά και υπηκόων ξένων κρατών, κατόχων πανεπιστημιακών τίτλων. Σε προπτυχιακό επίπεδο, το ΙΚΥ χορηγεί υποτροφίες στους πρωτεύσαντες μαθητές των ΕΠΑΛ, στους εισαχθέντες στα ελληνικά Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και σε όσους πρωτεύουν κατά τη διάρκεια σπουδών τους.

ΕΘΝΟΣ

Loading...
  • europalso

    ideascentral