Παρά τις αντιδράσεις των πανεπιστημίων, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατέθεσε χθες στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την ίδρυση του , το οποίο θα προκύψει από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς.

Ετσι, η Ελλάδα θα αποκτήσει το 20ό πανεπιστήμιό της, που θα λειτουργήσει από το 2018-19. Το υπουργείο χαρακτηρίζει το ν/σ «την πρώτη εμβληματική πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης», ωστόσο δέχεται κριτική πως κινείται με ψηφοθηρική στόχευση. Και αυτό διότι οι φοιτητές των ΤΕΙ θα αποκτήσουν πτυχίο πανεπιστημίου, ενώ οι διδάσκοντες στα δύο θα αναβαθμιστούν σε επίπεδο πανεπιστημιακών με μισθολογική αύξηση (έως 150 ευρώ, επιπλέον). Την ίδια στιγμή, η τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση υποβαθμίζεται σε διετείς δομές κατάρτισης. Με τροπολογία στο ν/σ θα ρυθμιστεί το θέμα των μετεγγραφών αδελφών στην ίδια πόλη. Ειδικότερα, προβλέπονται τα ακόλουθα σύμφωνα με την Καθημερινή:

• Δημιουργούνται συνολικά πέντε σχολές και 26 τμήματα τετραετούς φοίτησης. Σήμερα, μαζί με τις εισαγωγικές κατευθύνσεις, υπάρχουν 42 τμήματα.

• Οι φοιτητές των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά εντάσσονται στα αντίστοιχα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από το 2018-19.

• Θα γίνει αντιστοίχιση των μαθημάτων των τμημάτων των απορροφώμενων ΤΕΙ με μαθήματα των τμημάτων του νέου πανεπιστημίου και θα καθοριστούν τα μαθήματα που υπολείπονται να εξεταστεί κάθε φοιτητής, ώστε να λάβει πτυχίο από το Παν. Δυτικής Αττικής. Βεβαίως, οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν να πάρουν πτυχίο από το ΤΕΙ τους, με δήλωση έως 30/9/2018, που δεν θα μπορεί να ανακληθεί.

• Οσοι φοιτητές κατά την έναρξη του 2018-19 έχουν υπερβεί τη διάρκεια των 4+2 ετών σπουδών δεν θα μπορούν να λάβουν πτυχίο πανεπιστημίου.

• Σήμερα οι φοιτητές των ΕΠΑΛ διεκδικούν το 20% των θέσεων εισακτέων στα ΤΕΙ και το 1% των θέσεων στα πανεπιστήμια. Κατά το τρέχον έτος 2017-18, στο ΤΕΙ Αθηνών ορίστηκαν 3.075 θέσεις και στο ΤΕΙ Πειραιώς 1.300 θέσεις. Επειδή τα δύο ΤΕΙ μετατρέπονται σε πανεπιστήμιο, και άρα οι θέσεις τους χάνονται για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ, αυξάνεται από 1% σε 5% το ποσοστό εισαγωγής των αποφοίτων των ΕΠΑΛ.

• Τα διπλώματα μεταπτυχιακών σπουδών των δύο ΤΕΙ θα απονεμηθούν ως διπλώματα μεταπτυχιακών πανεπιστημίου.

• Οι διδάσκοντες στα δύο ΤΕΙ θα αποκτήσουν τον τίτλο του καθηγητή του Δυτικής Αττικής κατ’ αντιστοιχίαν των θέσεων που κατέχουν (α΄ βαθμίδας, αναπληρωτές, επίκουροι, λέκτορες), με την ίδια εργασιακή σχέση (τακτική θέση ή προσωποπαγή). Η υπαγωγή στο μισθολογικό καθεστώς του πανεπιστημιακού θα γίνει από 1/9/2018.

• Ιδρύονται στα ΑΕΙ τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, στα οποία θα οργανώνονται διετή προγράμματα για αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Σε αυτά θα διδάσκουν και καθηγητές του ΑΕΙ.

• Τα ερευνητικά πανεπιστημιακά ινστιτούτα θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι την 31η/12/2019. Εως τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες αξιολόγησής τους. Εάν δεν «περάσουν» την αξιολόγηση, θα ενσωματωθούν στους ΕΛΚΕ.

• Συστήνονται επιτροπές ηθικής της έρευνας σε κάθε ΑΕΙ, που θα ασκούν ένα είδος «προληπτικού ελέγχου ηθικής καταλληλότητας» στα ερευνητικά έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν.