Με όπλα την αναγνώριση των πτυχίων τους και τις χορηγίες υποτροφιών, διεκδικούν εισακτέους σε σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους

Κομμάτι από τη μεγάλη πίτα των υψηλόβαθμων υποψηφίων που εισάγονται σε σχολές υψηλής ζήτησης αλλά μακριά από τον τόπο διαμονής τους διεκδικούν τώρα τα ελληνικά κολέγια!

Οπλα τους στη διεκδίκηση αριστούχων από τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια είναι η επίσημη πλέον αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων που χορηγούν τα πανεπιστήμια του εξωτερικού με τα οποία συνεργάζονται και, κυρίως, το υψηλό κόστος ζωής για έναν υποψήφιο που πέρασε σε πανεπιστήμιο της περιφέρειας. Ετσι, ορισμένα κολέγια άρχισαν να χορηγούν υποτροφίες επιδοτώντας ακόμα και σε ποσοστό 75% τους ενδιαφερομένους που έχουν περάσει σε μια σχολή υψηλής ζήτησης όπως λ.χ. η Νομική, χτυπώντας έτσι μια νέα αγορά που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν καν να προσεγγίσουν.
Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κολεγίων Κώστας Καρκανιάς, υπήρχαν δεκάδες περιπτώσεις νέων οι οποίοι είχαν περάσει σε κάποιο περιφερειακό ΤΕΙ, το οποίο όμως δεν ήταν πραγματική τους επιλογή και το παρατούσαν (παρότι οι σπουδές ήταν δωρεάν) για να εγγραφούν σε κάποιο κολέγιο, πληρώνοντας δίδακτρα, ακόμα και την εποχή που δεν υπήρχε αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων. «Από τους σπουδαστές μας, ποσοστό 30% στις μεταπτυχιακές σπουδές είναι απόφοιτοι δημόσιων πανεπιστημίων, ενώ πάνω από 5% υπολογίζω το ποσοστό των σπουδαστών μας που παράτησαν κάποιο περιφερειακό ΤΕΙ η και Τμήμα ΑΕΙ για να σπουδάσουν σε μας», προσθέτει.
Τώρα με τα νέα δεδομένα που έφερε ο πόλεμος των πτυχίων – ύστερα από την σχεδόν αυτόματη επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων όσων κολεγίων αποτελούν αναγνωρισμένα παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων – η στόχευση περιλαμβάνει και τους αριστούχους.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Ενας υποψήφιος από την Αθήνα λ.χ. που θέλει να γίνει δικηγόρος και εισήχθη στη Νομική Θράκης θα χρειαστεί περίπου 8-10.000 ευρώ τον χρόνο για να σπουδάσει και να ζήσει στη μακρινή Κομοτηνή. Αν απευθυνθεί όμως στο κολέγιο που του δίνει την υποτροφία ως αριστούχου (αφού θα έχει πιάσει περίπου 18.000 μόρια) θα του χρειαστούν λιγότερα από 3.000 ευρώ και δεν θα χρειαστεί να φύγει από το σπίτι του. Τα ανάλογα θα μπορούσαν να συμβούν και σε πολλές άλλες περιζήτητες ειδικότητες που παρέχονται στην Ελλάδα και από πανεπιστήμια – ΤΕΙ και από κολέγια, όπως λ.χ. σπουδές μηχανικών, οικονομικές σπουδές, διοίκηση επιχειρήσεων, ψυχολογία, μάρκετινγκ, επιστήμες υπολογιστών, ναυτιλιακά, λογιστική, μόλις και άλλα κολέγια εντείνουν τον ανταγωνισμό προς τα περιφερειακά πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Είναι προφανές ότι το δέλεαρ είναι σημαντικό, δεδομένων των εξελίξεων με τα πτυχία, τα οποία έχουν ήδη αναγνωριστεί με πράξη του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων χωρίς χρέωση πρόσθετων μαθημάτων. Οσον αφορά την εγγραφή στα βιβλία ασκουμένων και την απόκτηση της δικηγορικής ιδιότητας στην Ελλάδα, οι κάτοχοι πτυχίου Νομικής του δημόσιου γαλλικού Πανεπιστημίου Paris 13 με φοίτηση στο κολέγιο IdEF στην Ελλάδα εγγράφονται στα βιβλία ασκουμένων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας με την ίδια διαδικασία που ισχύει για τους πτυχιούχους ελληνικών νομικών σχολών, δηλαδή με απλή προσκόμιση του πτυχίου.
TA NEA – Νίκος Μάστορας