Σχετικά με το πρόγραμμα σίτισης «σχολικά γεύματα» και τα σχέδια πρακτικών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔21/11/2017 - 12:22 | Author: Newsroom

ΣΥΛΛΟΓΟΣ Π.Ε. “Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ” – Στις 9/11 στάλθηκε νέο έγγραφο στα σχολεία το οποίο περιλαμβάνει τις οδηγίες για την εφαρμογή του προγράμματος «σχολικά γεύματα» σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες.

Μάθαμε λοιπόν ότι εκτός από τα διδακτικά μας καθήκοντα, ένας εκπαιδευτικός πρέπει πια να είναι τεχνολόγος τροφίμων, χημικός, διατροφολόγος αλλά και τραπεζοκόμος! Μην ανησυχείτε υπάρχουν σαφείς οδηγίες ως προς αυτό. Η ευθύνη για όλα τα παραπάνω, ανατίθενται σε εκπαιδευτικούς που θα ενταχθούν σε τριμελείς επιτροπές:

«Η Επιτροπή Παραλαβής κάθε σχολικής μονάδας παραλαμβάνει καθημερινά τα σχολικά γεύματα, φροντίζοντας για τον ποσοτικό (αριθμό πακέτων) και ποιοτικό έλεγχό τους. Πιο συγκεκριμένα, η ανωτέρω επιτροπή παραλαμβάνει δελτίο αποστολής από τον ανάδοχο, στο οποίο αναγράφεται η ποσότητα και η ώρα παράδοσης. Το προσωπικό που μεταφέρει και παραδίδει τα γεύματα θα διαθέτει κατάλληλα θερμόμετρα, ώστε κατά την παραλαβή και παρουσία της Επιτροπής Παραλαβής θα μετρά τις θερμοκρασίες των θερμοθαλάμων και των ψυκτικών θαλάμων. Οι θερμοκρασίες που πρέπει να τηρούνται για τα ζεστά γεύματα είναι μεγαλύτερες από 63 βαθμούς Κελσίου, ενώ για τα κρύα (σαλάτα) είναι από 0 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, η Επιτροπή Παραλαβής ελέγχει τις συνθήκες μεταφοράς των προς παράδοση τροφίμων, τη συνολική ποσότητα των παραδοθέντων γευμάτων, καθώς και το είδος του γεύματος.

Ιδιαίτερη προσοχή εφιστάται στον έλεγχο των μακροσκοπικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των γευμάτων, τα οποία πρέπει να είναι χωρίς ενδείξεις χρησιμοποίησης μειονεκτικών πρώτων υλών, απαλλαγμένα από ξένες ύλες και το χρώμα, η υφή, η οσμή και η γεύση τους να είναι χαρακτηριστικά του είδους και των συστατικών τους. Γεύματα τα οποία παρουσιάζουν σημάδια σήψης, ευρωτίασης (μούχλας) ή άλλης αλλοίωσης πρέπει να αποκλείονται από την κατανάλωση»!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Είναι ξεκάθαρο ότι το υπουργείο μας εμπαίζει και προσπαθεί να μετατοπίσει το βάρος των ευθυνών του για ακόμη μία φορά στις πλάτες μας. Ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα που θα γίνουν αποδέκτες της  οργής των γονιών σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Δεν θέλει να πάρει την ευθύνη, όπως όφειλε και βάζει υπεύθυνους τους εκπαιδευτικούς για μια ευθύνη που δεν έχουν καμία γνώση για να την πάρουν!!!

Τονίζουμε ότι:

·                                             Οι εκπαιδευτικοί δεν διαθέτουν ούτε τις γνώσεις ούτε την πιστοποίηση που απαιτείται έτσι ώστε να προβαίνουν σε «ποιοτικό έλεγχο των σχολικών γευμάτων».

·                                             Τίποτε από τα παραπάνω δεν υπάγεται στα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών.

·                                             Ο χρόνος υλοποίησης όλων των παραπάνω δεν υπάρχει, αφού οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν στις τάξεις και οι διευθυντές είναι επιφορτισμένοι με άλλα καθήκοντα που το ίδιο το Υπουργείο τους αναθέτει.

Τα ερωτήματα με τη τακτική του ΥΠΕΘ και του Υπουργείου Εργασίας είναι πολλά. Αποφεύγεται να γραφεί επισήμως ότι πρόκειται για γεύματα ΒΑΘΕΙΑΣ ΚΑΤΑΨΥΞΕΩΣ που ξαναζεσταίνονται. Η ποιότητα και η προέλευση των γευμάτων δεν μπορεί να είναι ευθύνη των εκπαιδευτικών που παραλαμβάνουν τα γεύματα! Σε περίπτωση που κάποιο παιδί πάθει τροφική δηλητηρίαση την αποκλειστική ευθύνη προς τον μαθητή και τους γονείς του, σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, φέρει η τριμελής επιτροπή που δεν έκανε τον απαραίτητα έλεγχο!

Την ίδια στιγμή, έχουν αγνοηθεί πλήρως οι όροι υγιεινής και ασφάλειας που επισημαίνουν τα σχολεία. Η διαδικασία σίτισης στα πλαίσια του σχολείου προϋποθέτει υποδομές (αίθουσες σίτισης, εξοπλισμός εστίασης, χώροι καθαριότητας) και απαιτεί προσλήψεις εργαζόμενων (τραπεζοκόμους, προσωπικό καθαριότητας). Οι μαθητές/τριες θα σιτίζονται στις αίθουσες που πριν έκαναν μάθημα χωρίς αυτές και τα θρανία να έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί όπως προβλέπουν οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής! Αλλά και για όλα αυτά τα σχολεία πρέπει να εισηγηθούν τα μέτρα που πήραν ώστε αυτό να καταστεί δυνατό. Τους προσκαλούμε στην περιοχή μας, που μέχρι και η τελευταία αίθουσα έχει καταληφθεί για εκπαιδευτικές ανάγκες και η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει χώρους για τη σίτιση ούτε καν των παιδιών των ολοημέρων, τα οποία καλούνται να φάνε στα ίδια θρανία που πριν έγραφαν, χωρίς καν να έχουν προλάβει να καθαριστούν!

Τέλος, επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι που προσπαθεί να στήσει το Υπουργείο και η κυβέρνηση εναντίον «των εκπαιδευτικών που αρνούνται να σιτιστούν οι μαθητές τους», να θυμίσουμε σε όλους τους πολιτικούς παράγοντες πως το ζήτημα της σίτισης των μαθητών, σε εποχές βαθιάς οικονομικής κρίσης όπως αυτή που ζούμε, είναι εξαιρετικής σημασίας. Τα φαινόμενα υποσιτισμού μαθητών, ως αποτέλεσμα των ασκούμενων μνημονιακών πολιτικών περικοπών και λιτότητας της σημερινής, αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, παίρνουν δραματική μορφή σε σχολεία όπου φοιτούν παιδιά λαϊκών οικογενειών και οικονομικών μεταναστών. Το ΔΣ του συλλόγου μας επανειλημμένα έχει τονίσει την ανάγκη σίτισης των μαθητών της περιοχής από φορείς όπως ο Δήμος ή το υπουργείο Παιδείας και όχι από προγράμματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας όπως του Λάτση ή του Νιάρχου.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε  το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει την εγκύκλιο και:

·                     Να περιλάβει στις δηλώσεις των γονέων την επιλογή οι μαθητές κατά την αποχώρησή τους από το σχολείο να παίρνουν μαζί τους το φαγητό, εφόσον αυτό φτάνει στις σχολικές μονάδες συσκευασμένο, ώστε να γευματίσουν στο σπίτι τους.

·                     Να φροντίσει για την ουσιαστική οικονομική ενίσχυση των σχολείων για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους.

·                     Να προχωρήσει στη θεσμική συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, για τα σχολεία όλης της χώρας, διασφαλίζοντας τους απαραίτητους χώρους  εστίασης, την πρόσληψη τραπεζοκόμων και  προσωπικού καθαριότητας.

·                     Η παράδοση των γευμάτων να είναι στην ευθύνη του αναδόχου, στον οποίο το Υπουργείο ανέθεσε το έργο και εξυπακούεται ότι έχει φροντίσει ώστε να διαθέτει  την απαραίτητη τεχνογνωσία και τις αναγκαίες πιστοποιήσεις

·                      Να αναλάβει το ίδιο την ανάληψη της ευθύνης για την ποιότητα και καταλληλότητα των γευμάτων με ελέγχους στην πηγή της παραγωγής και διανομής των γευμάτων από πραγματικά αρμόδιους και όχι από τους εκπαιδευτικούς.

Ταυτόχρονα, δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχτούμε την καταστρατήγηση των διδακτικών μας καθηκόντων και την παραβίαση του εργασιακού μας ωραρίου. Το ΥΠΕΘ μάλλον τρολάρει όταν θεωρεί ότι μπορούμε να τα κάνουμε όλα, να καθαρίζουμε θρανία, να ελέγχουμε τη θερμοκρασία, να στρώνουμε τραπέζια, να μοιράζουμε γεύματα, να μαζεύουμε και να καθαρίζουμε αμέσως μετά και την ίδια στιγμή να ενημερώνουμε, να συνεδριάζουμε, να παραδίδουμε βαθμούς. Δεν είμαστε πολυεργαλεία, κ. Γαβρόγλου! Η εικόνα των μεγάλων τραπεζαριών που τα παιδιά τρώνε ευχαριστημένα το μεσημεριανό τους, το οποίο προσφέρουν οι τραπεζοκόμοι, είναι της φαντασίας σας. Δεν θα γίνουμε άλλο λάστιχο. Να γίνουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού.

Καλούμε:

·                    τους συλλόγους διδασκόντων:

 

Στη συνεδρίαση που αφορά στη διαδικασία σίτισης, να επικαιροποιήσουν το πρακτικό, καταγράφοντας τα προβλήματα που προκύπτουν και δηλώνοντας ότι δεν συμμετέχουν στις τριμελείς επιτροπές, καθώς οι αρμοδιότητες που τους ανατίθενται δεν εμπίπτουν στα διδακτικά και διοικητικά μας καθήκοντα. Το Πρόγραμμα θα μπορούσε να λειτουργήσει με διανομή των γευμάτων στους μαθητές-τριες για να τα παίρνουν στο σπίτι τους, εφόσον αυτά έρχονται συσκευασμένα. Την ευθύνη ομαδοποίησης και διανομής στους μαθητές-τριες θα πρέπει να έχει η ίδια η Εταιρεία που τα φέρνει.

Να ενημερώσουν τους γονείς σχετικά με τις συνθήκες που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Να τους καλέσουν από κοινού να διεκδικήσουν την διασφάλιση κάθε κανόνα υγιεινής και ασφάλειας από εξειδικευμένο και κατάλληλο προσωπικό (τεχνολόγοι τροφίμων, τραπεζοκόμοι, προσωπικό καθαριότητας).

·                    Τους διευθυντές να συνταχθούν και να υλοποιήσουν την απόφαση των συλλόγων διδασκόντων, και να μην προβούν σε αντιδημοκρατικές ενέργειες ορίζοντας την τριμελή επιτροπή ερήμην των εκπαιδευτικών, αλλά έχοντας πρακτικό όπου κανείς δεν επιθυμεί να συμμετέχει στην τριμελή επιτροπή, να μεταφέρουν το θέμα στο διευθυντή εκπαίδευσης, που έτσι κι αλλιώς με βάση την Υπουργική Απόφαση παίρνει την τελικά απόφαση.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η πρόεδρος                                   Ο γραμματέας

        Ρέππα Ντίνα                            Σακαρετσάνος Λάμπρος

ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΥΜΕ  ΣΧΕΔΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

Loading...
  • europalso

    europalso

    ideascentral