Σχετικά με την τοποθέτηση καμερών στα σχολεία

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔20/08/2018 - 11:11 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Χανίων εκφράζει την βαθιά οδύνη και τα συλλυπητήρια των εκπαιδευτικών της περιοχής μας, στις οικογένειες των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και πολλά μικρά παιδιά, από την καταστροφική πυρκαγιά, που έπληξε περιοχές της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής. Εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους πυρόπληκτους μεταξύ των οποίων συνάδελφοι μας και οικογένειες μαθητών μας, που μέσα σε λίγες ώρες έχασαν κόπους μια ζωής

ΕΛΜΕ Χανίων

Παρά τις τιτάνιες και ηρωικές προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών που ρίχτηκαν στη μάχη της φωτιάς και των απεγκλωβισμών, ήρθαν ξανά στην επιφάνεια με τον πλέον τραγικό τρόπο η ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού και συντονισμού, οι διαχρονικές ευθύνες του κεντρικού και τοπικού κράτους, η σταθερή έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας και δασοπυρόσβεσης, που δυστυχώς συνέβαλαν καθοριστικά , σε μια ασύλληπτη τραγωδία.

Παρόμοιες τραγωδίες δεν είναι αναπόφευκτες. Η διαρκής υποτίμηση του περιβάλλοντος, η άναρχη οικοδόμηση μέσα σε δάση, σε ρέματα, ακόμα και μέχρι την άκρη της θάλασσας, η υπερεκμετάλλευση της γης και των παραλιών, η οικοπεδοποίηση, η εμπορευματοποίηση και οι νόμοι της αγοράς , οδηγούν σε τραγωδίες.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ στα πλαίσια της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς καλεί τους εκπαιδευτικούς άμεσα να δείξουν έμπρακτα και με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους και την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες των πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής. Το ΔΣ καταθέτει αρχικά ένα ποσό 500 ευρώ στην Ε΄ΕΛΜΕ Α. Αττικής. Τα χρήματα θα δοθούν μετά από καταγραφή για την άμεση κάλυψη αναγκών των συναδέλφων, των μαθητών και των οικογενειών τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Απαιτούμε :

Να παρθούν άμεσα μέτρα για τους πληγέντες και τις περιοχές που δοκιμάστηκαν από τη φωτιά και να υπάρξουν δεσμεύσεις υλοποίησής τους.
Να δοθεί πλήρης αποζημίωση των περιουσιών και των κατοικιών.
Να αναδασωθούν άμεσα οι καμένες εκτάσεις.
Να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της καταστροφής
Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.

Να γίνουν εκτεταμένα αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα σε όλη τη χώρα.

Η θέση της ΕΛΜΕ Χανίων σχετικά με την τοποθέτηση καμερών στα σχολεία

Ανακοίνωση για την τοποθέτηση καμερών σε σχολεία

Με αφορμή το ζήτημα της τοποθέτησης καμερών σε σχολεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Χανίων με το πρόσχημα των δολιοφθορών σε σχολικούς χώρους η ΕΛΜΕ Χανίων ξεκαθαρίζει τα εξής: Η τοποθέτηση καμερών λειτουργεί ανασταλτικά και κατασταλτικά στην ελευθερία κινήσεων και στην ελευθερία λόγου και της κριτικής, που αποτελούν την ουσία της εκπαίδευσης και της παιδαγωγικής ελευθερίας. Υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου και ενδέχεται να αποτελέσει μέσο ποινικοποίησης της συλλογικής δράσης της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, αλλά και της υπονόμευσης δημοκρατικών εργασιακών και ατομικών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Η πρόσφατη εγκύκλιος του Υπουργείου η οποία επιτρέπει την λειτουργία καμερών εκτός του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου δεν επιλύει κάποια από τις προβληματικές που μόλις περιγράφηκαν.

Αντίθετα, το ΔΣ θεωρεί ότι με την ηλεκτρονική παρακολούθηση εθίζονται οι μαθητές να δέχονται παθητικά τον έλεγχο της φυσικής παρουσίας και δράσης τους, σαν να είναι ύποπτοι, γεγονός που επιδρά αρνητικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και προσβάλλει βάναυσα την προσωπική τους αξιοπρέπεια, αλλά και την παιδαγωγική λειτουργία του σχολείου. Δεν μπορεί μέσα στον σχολικό χώρο όπου διαμορφώνονται οι προσωπικότητες των εφήβων να μπαίνει η λογική του « Μεγάλου Αδελφού ».

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην αποδεχθούν την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης καθώς και να γνωστοποιηθούν οι περιπτώσεις σχολείων στα οποία έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την εγκατάστασή τους.

Για την φύλαξη των σχολείων σε μονάδες στις οποίες έχουν παρατηρηθεί δολιοφθορές ή καταστροφές προτείνεται η πρόσληψη επαρκούς αριθμού μονίμων φυλάκων, για όλο το διάστημα που τα σχολεία είναι εκτός λειτουργίας. Πραγματική ασπίδα προστασίας για τα σχολεία με ταυτόχρονη σημαντική κοινωνική λειτουργία θα ήταν και η ολοήμερη λειτουργία τους με εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, ως αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα της γειτονιάς για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών μας και όχι μόνο. Ζωντανά σχολεία κυψέλες δημιουργίας σε μια ζωντανή, φωτισμένη, λειτουργική και ανθρώπινη πόλη και όχι έρημα σχολειά.

Δεν χρειαζόμαστε κτίρια και περιβάλλοντα με γκρίζους τοίχους και υπερμεγέθη κάγκελα, που πηδούν τα παιδιά για να παίξουν στις αυλές με κίνδυνο ατυχήματος και κάμερες παντού προσομοιάζουν με φυλακές. Καλλιεργούν αισθήματα αποστροφής στο σχολείο και θυμού στους μαθητές μας.

ΟΙ ΛΟΓΙΚΕΣ ‘ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ’ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!!

Loading...
  • europalso

    ideascentral