"Σχετικά με την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής"

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔03/04/2018 - 20:30 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Δήλωση του Προέδρου του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου στις τριμερείς επιτροπές των Δήμων: Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Πεύκης – Λυκόβρυσης και Πεντέλης – Μελισσίων αναφορικά με την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης από το σχολικό έτος 2018 – 2019

(Ν. 4521/2018)

Με το άρθρο 33 του Ν. 4521/2018 που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ορίζεται ότι η φοίτηση των νηπίων 4 ετών γίνεται σταδιακά υποχρεωτική από το σχολικό έτος 2018-19. Στο συγκεκριμένο νόμο αναφέρεται επίσης ότι η φοίτηση των νηπίων 4 ετών στα νηπιαγωγεία θα γίνει υποχρεωτική σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας.

Η εξέλιξη αυτή:

αποτελεί δικαίωση για όλα τα παιδιά ηλικίας 4 – 5 ετών. Ο αποκλεισμός της ηλικιακής ομάδας των προνηπίων από την εκπαίδευση είναι έγκλημα εναντίον αυτών των παιδιών και ντροπή για ολόκληρο το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Η κοινωνική αδικία είναι απίστευτη, αφού υπάρχουν προνήπια που έχουν την τύχη να φοιτήσουν σε Νηπιαγωγείο και προνήπια τα οποία δεν φοιτούν. Η κατάληψη των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς από παιδιά 4 – 5 ετών που είναι εκτός εκπαιδευτικού συστήματος και ο αποκλεισμός μικρότερων παιδιών 0 – 4 ετών από δομές αγωγής και φροντίδας αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα, γιατί δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο αποκλεισμών παιδιών, ιδιωτικοποιήσεων κομματιών της εκπαίδευσης και φθηνών και ελαστικών σχέσεων εργασίας.

αποτελεί δικαίωση για τους/τις Νηπιαγωγούς και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα που για πολλές δεκαετίες είχαν ως αίτημα τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση και έδωσαν τον αγώνα για τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή της.

Η πολιτική απόφαση για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση αποκλειστικά στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο αποτελεί νίκη του εκπαιδευτικού – λαϊκού κινήματος και του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπ/κών της Π. Ε. και ευτελίζει στα μάτια των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας, όσους σε κοινοβουλευτικό ή συνδικαλιστικό επίπεδο συντάχτηκαν με την Κ.Ε.Δ.Ε. και τα ιδιωτικά συμφέροντα που ζητούσαν απόσυρση ή καταψήφιση της διάταξης! Αυτή η πολιτική απόφαση – της στήριξης και ενίσχυσης της δημόσιας παιδείας στον καιρό των μνημονίων – είναι σημαντική, γιατί κερδήθηκε η πρώτη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, την αποκέντρωση και το ξεκαθάρισμα του θολού τοπίου που εξέθρεψε «την «παιδαγωγική βιομηχανία» που εισπράττει από τις χειμαζόμενες ελληνικές οικογένειες εκατομμύρια ευρώ».

Διεκδικούμε – απαιτούμε την άμεση και καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλους τους Δήμους της χώρας, με την άμεση υλοποίηση της ίδρυσης επιπλέον νηπιαγωγείων με κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές και μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και την άμεση συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Υπουργείου Παιδείας – κυβέρνησης – Ο.Τ.Α.).

Σε ότι αφορά την περιοχή ευθύνης του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου απαιτούμε:

από τους Δημάρχους: Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Πεύκης – Λυκόβρυσης και Πεντέλης – Μελισσιών να μεριμνήσουν άμεσα για τις υλικοτεχνικές υποδομές (αίθουσες) που χρειάζονται για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης από το Δημόσιο Νηπιαγωγείο από το σχολικό έτος 2018 – 2019 στους Δήμους τους,
από τη Δ/νση Π. Ε. Β΄ Αθήνας να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (ιδρύσεις νέων Νηπιαγωγείων ή αναβάθμισης οργανικότητας Νηπιαγωγείων, ώστε να εγγραφούν στα Δημόσια Νηπιαγωγεία της περιοχής μας όλα τα νήπια και προνήπια ηλικίας 4 – 5 ετών κατά το σχολικό έτος 2018 – 2019,
από το ΥΠΠΕΘ και την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στους αναγκαίους διορισμούς Νηπιαγωγών και την εξασφάλιση πιστώσεων για την υλικοτεχνική υποδομή των Νηπιαγωγείων, ώστε να υπάρξει άμεση και καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2018 – 2019.
Συγκεκριμένα και με βάση τα στοιχεία της Δ/νσης Π. Ε. Β΄Αθήνας για να καθιερωθεί άμεσα η Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή & εκπ/ση στους Δήμους της περιοχής ευθύνης του συλλόγου μας υπάρχει ανάγκη ίδρυσης και λειτουργίας Νηπιαγωγείων στους Δήμους: Αμαρουσίου (6 επιπλέον τμήματα Νηπιαγωγείου – 6 νέες αίθουσες), Κηφισιάς (4 επιπλέον τμήματα Νηπιαγωγείου – 4 νέες αίθουσες), Πεύκης – Λυκόβρυσης (5 επιπλέον τμήματα Νηπιαγωγείου – 5 νέες αίθουσες), Πεντέλης – Μελισσίων (4 επιπλέον τμήματα Νηπιαγωγείου – 4 νέες αίθουσες). Όλες οι παραπάνω ανάγκες μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα με την εξεύρεση (ενοικίαση) κατάλληλων χώρων αιθουσών στους κατά τόπους Δήμους και την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών για ανέγερση νέων αιθουσών Νηπιαγωγείων σύμφωνα με τις πάγιες – χρόνιες διεκδικήσεις του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου για την ανέγερση νέων κτηρίων Νηπιαγωγείων & Δημοτικών Σχολείων στους Δήμους της περιοχής ευθύνης του (θα κατατεθεί σχετικό έγγραφο – υπόμνημα για το ζήτημα των ελλείψεων στις κτηριακές υποδομές των σχολικών μονάδων ανά Δήμο της περιοχής ευθύνης του συλλόγου μας στο άμεσο μέλλον) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, την κυβέρνηση και το ΥΠΠΕΘ.

Τώρα είναι η ώρα να αποδειχθεί από ποιους και σε ποιο βαθμό υπάρχει η πολιτική βούληση για την ουσιαστική και καθολική εφαρμογή της Δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Από τη δική μας πλευρά δηλώνουμε ότι είναι εφικτό άμεσα να ξεκινήσει η εφαρμογή της Δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2018 – 2019 στους παραπάνω Δήμους (Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Πεύκης – Λυκόβρυσης, Πεντέλης – Μελισσίων) και καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠ.Π.Ε.Θ. – κυβέρνηση – Ο. Τ. Α. – Ενώσεις & Συλλόγους Γονέων – Κηδεμόνων) να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων υπερασπιζόμενοι το Δημόσιο Νηπιαγωγείο και τη Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπ/ση με γνώμονα την υπεράσπιση και διεύρυνση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας (νηπίων και προνηπίων).

Ο Πρόεδρος του Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου

Δ. Α. Πολυχρονιάδης

Loading...


  • europalso   ideascentral