Για κάποιους το γνωστικό αντικείμενο της Νομικής οδηγεί σε ένα από τα πλέον κορεσμένα επαγγέλματα, για κάποιους άλλους, όμως, η επιστήμη της Νομικής βάζει τα θεμέλια για την εργασιακή καταξίωση σε πολλούς επαγγελματικούς τομείς.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά άλλωστε το γεγονός ότι την περσινή χρονιά οι βάσεις εισαγωγής έπιασαν… ταβάνι, ενώ αυξήθηκαν σημαντικά και οι πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων, οι οποίοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι Νομικές σχολές εξασφαλίζουν εργασία.

Το σημερινό «Έθνος – Παιδεία» παρουσιάζει τις σπουδές και τις προοπτικές για τους αποφοίτους των τριών Νομικών σχολών της Ελλάδας και αναφέρεται στους πολλούς εναλλακτικούς δρόμους στην αγορά εργασίας.

Οι προσλήψεις δικηγόρων στο Δημόσιο συνεχίζουν να γίνονται με φειδώ, παρά το γεγονός ότι η εκδίκαση υποθέσεων καθυστερεί όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα χιλιάδες απόφοιτοι Νομικών σχολών να περιμένουν τη δική τους ευκαιρία για να σταδιοδρομήσουν.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι πρώτες προτιμήσεις στα τρία τμήματα Νομικής παραμένουν στα ύψη και οι υποψήφιοι που έχουν αποφασίσει να σπουδάσουν τη Νομική επιστήμη δεν το βάζουν κάτω και κάνουν όνειρα για το αύριο.

Ενδεικτικό της υψηλής ζήτησης που παρατηρείται κάθε χρόνο για τις τρεις σχολές (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής) είναι το γεγονός ότι οι πρώτες προτιμήσεις το 2012 έφτασαν τις 4.667 (από 3.801 το 2011), ενώ οι προσφερόμενες θέσεις δεν ξεπέρασαν τις 1.107.

Συγκεκριμένα, δυσκολότερη είναι η πρόσβαση στη Νομική σχολή της Αθήνας, καθώς οι πρώτες προτιμήσεις ανήλθαν σε 2.673 και οι θέσεις σε 360. Αποτέλεσμα ήταν να εισαχθεί μόλις το 13,4% των υποψηφίων και λίγοι από όσους έμειναν εκτός να… βολευτούν με την εισαγωγή στα τμήματα της Θεσσαλονίκης ή της Κομοτηνής. Για το πρώτο, πάντως, η εισαγωγή για όσους το επέλεξαν ως πρώτη προτίμηση ήταν εξίσου δύσκολη, αφού άνοιξε τις «πύλες» του τμήματος μόλις το 18,5%. Ειδικότερα, 1.694 υποψήφιοι επέλεξαν το τμήμα στην κορυφή του μηχανογραφικού, με τις θέσεις να φτάνουν τις 315.

Το πιο εύκολο έργο είχαν οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονταν για τη σχολή της Νομικής που εδρεύει στην Κομοτηνή. Διατέθηκαν για την κατηγορία του 90% των θέσεων 432, ενώ οι πρώτες προτιμήσεις ανήλθαν σε 300. Οι υπόλοιπες 132 θέσεις καλύφθηκαν από υποψηφίους που δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αναφορικά με τις βάσεις εισαγωγής, το όριο των 18.000 μορίων ακόμη και για το τμήμα της Θράκης έχει ξεπεραστεί και πλέον τουλάχιστον οι δύο σχολές… φλερτάρουν με τα 19.000 μόρια. Για το τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών η βάση διαμορφώθηκε στα 18.879 μόρια, για το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης οι υποψήφιοι χρειάστηκαν 18.715 και για το Δημοκρίτειο Θράκης 18.276 μόρια.

Οι σπουδές
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ο φοιτητής της Νομικής σπουδάζει τους διάφορους κλάδους του διεθνούς, ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου, του ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου και του ιδιωτικού, δημόσιου και ποινικού δικαίου με τις υποδιαιρέσεις τους: το δημόσιο διεθνές δίκαιο, που αφορά τους διεθνείς οργανισμούς και τις διεθνείς έννομες σχέσεις μεταξύ κρατών αλλά και ιδιωτών, το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο, που μελετά το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το συνταγματικό δίκαιο, που ρυθμίζει την οργάνωση του κράτους και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, το διοικητικό δίκαιο, που διέπει την οργάνωση και τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και τις σχέσεις της με τους πολίτες, το ποινικό δίκαιο, που ρυθμίζει την εξουσία της πολιτείας για τον καθορισμό και την τιμωρία των αξιόποινων πράξεων, το αστικό δίκαιο, που ρυθμίζει τις έννομες σχέσεις μεταξύ ιδιωτών, το εργατικό δίκαιο, που έχει ως αντικείμενο τη ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, το εμπορικό δίκαιο, που ρυθμίζει τις εμπορικές πράξεις και τις σχέσεις μεταξύ εμπόρων, το δικονομικό δίκαιο, που καθορίζει τα όργανα και τη διαδικασία απονομής της πολιτικής, ποινικής και διοικητικής δικαιοσύνης, την ιστορία του δικαίου, την κοινωνιολογία του δικαίου, τη φιλοσοφία του δικαίου κ.λπ.

Ο φοιτητής μαθαίνει το περιεχόμενο των επιμέρους κλάδων του δικαίου και εξοικειώνεται με την ερμηνεία των σχετικών διατάξεων. Παράλληλα του παρέχονται οι γενικότερες γνώσεις για να μπορεί να αντιλαμβάνεται τον σκοπό κάθε νομοθετικής ρύθμισης και τα συγκρουόμενα συμφέροντα που επιδιώκει κάθε φορά ο νομοθέτης να συγκεράσει με τη συγκεκριμένη διάταξη. Οι σπουδές στο τμήμα Νομικής επιδιώκουν να εφοδιάσουν τους πτυχιούχους με τις απαραίτητες γνώσεις των διάφορων κλάδων του δικαίου, να τους εξοικειώσουν με τη νομική σκέψη και να τους καταστήσουν ικανούς να εφαρμόζουν και να ερμηνεύουν με επιτυχία τις νομικές διατάξεις.

Εξειδίκευση
«Εργαλείο» η απόκτηση μεταπτυχιακού

H απόκτηση περαιτέρω εξειδίκευσης σε έναν από τους τομείς της Νομικής επιστήμης αποτελεί χρήσιμο «εργαλείο» για όσους θέλουν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον.

Στο σημερινό αφιέρωμα στις Νομικές σπουδές, το «Έθνος – Παιδεία» παρουσιάζει τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών που λειτουργούν στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, στη σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών λειτουργούν Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στους παρακάτω τομείς:

  • Α’ Ιδιωτικού Δικαίου
  • Β’ Ιδιωτικού Δικαίου
  • Δημοσίου Δικαίου, Εξειδικευμένο Δημόσιο Δίκαιο
  • Ποινικών Επιστημών
  • Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου (Ιστορία, Φιλοσοφία, Κοινωνιολογία, Εκκλησιαστικό)
  • Διεθνών Σπουδών

Στη σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) απονέμει τίτλους στις παρακάτω επιμέρους επιστημονικές κατευθύνσεις:

  • Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου
  • Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών
  • Διεθνών Σπουδών
  • Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου
  • Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου
  • Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών
  • Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.)

Τέλος, στη Νομική σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που εδρεύει στην Κομοτηνή, λειτουργούν Π.Μ.Σ. στις παρακάτω κατευθύνσεις:

  • Κατεύθυνση Ιδιωτικού Δικαίου
  • Κατεύθυνση Δικαίου των Επιχειρήσεων και Εργασιακού Δικαίου
  • Κατεύθυνση Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών
  • Κατεύθυνση Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης
  • Κατεύθυνση Διεθνών Σπουδών.

22.000 οι δικηγόροι της Αθήνας
Σε 22.000 ανέρχονται οι δικηγόροι της Αθήνας, σύμφωνα με στοιχεία από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας.

Η πλειοψηφία των δικηγόρων (λίγο πάνω από 12.000) είναι γυναίκες, ενώ σχεδόν 10.000 είναι άντρες. Επισημαίνεται ότι κάθε χρόνο εισέρχονται στο επάγγελμα περίπου 1.500 νέοι δικηγόροι.

Αποθαρρυντικά, πάντως, είναι τα στοιχεία για τη συνεχόμενη μείωση του αριθμού των συμβολαίων και κατά συνέπεια του δικηγορικού εισοδήματος. Έτσι, το 2011 ο αριθμός των συμβολαίων ανήλθε σε 40.280, ενώ το 2010 ήταν 61.679 και το 2009 70.361. Μεγάλος μέρος των δικηγόρων δεν είχε ούτε μία παράσταση το περασμένο έτος, ενώ μόνο 2.473 δικηγόροι από τους 21.649 είχαν από μία έως δύο παραστάσεις.

Οι δρόμοι που ανοίγονται για τους πτυχιούχους
Ο πτυχιούχος της Νομικής σχολής, με την επιστημονική συγκρότηση που του εξασφαλίζουν οι επιτυχείς σπουδές του, μπορεί να απασχοληθεί στα διάφορα νομικά επαγγέλματα, δηλαδή να γίνει δικηγόρος, δικαστής, συμβολαιογράφος ή εισαγγελέας, να σταδιοδρομήσει ως διπλωμάτης, να στελεχώσει τη Δημόσια Διοίκηση ή να εργαστεί ως νομικός σύμβουλος σε ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.ά. Αναλυτικά:

Δικαστικοί λειτουργοί: Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει κανείς στον δικαστικό κλάδο είναι να φοιτήσει στην Εθνική Σχολή Δικαστών για τρία χρόνια και αφού έχουν περάσει τρία χρόνια από τη λήψη της άδειας εξάσκησης της δικηγορίας.

Η Εθνική Σχολή Δικαστών εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και οι εξετάσεις προκηρύσσονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης στα τέλη Μαΐου κάθε έτους.

Διπλωμάτες: Όσοι επιθυμούν να ακολουθήσουν διπλωματική καριέρα, θα πρέπει να φοιτήσουν στη Σχολή του Διπλωματικού Σώματος.

Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται από το υπουργείο Εξωτερικών μία φορά τον χρόνο, ενώ εκτός από το πτυχίο, απαιτείται η άριστη γνώση της αγγλικής και της γαλλικής γλώσσας.

Συμβολαιογράφοι: Θεωρείται ένα από τα λεγόμενα «κλειστά» επαγγέλματα, καθώς οι θέσεις των συμβολαιογράφων είναι ελάχιστες. Απαιτείται πτυχίο Νομικής, διετής άσκηση δικηγορίας, ο υποψήφιος να έχει συμπληρώσει το 28ο έτος της ηλικίας του. Επίσης, ο υποψήφιος θα πρέπει να πετύχει στον διαγωνισμό που διενεργείται κάθε χρόνο για την κάλυψη κενών θέσεων.

Νομικοί σύμβουλοι: Επίζηλες θέσεις, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων συνοδεύονται από ικανοποιητικές αμοιβές. Οι απόφοιτοι Νομικών σχολών μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες ως νομικοί σύμβουλοι σε τράπεζες, πλήθος ιδιωτικών επιχειρήσεων, σε εταιρείες του δημόσιου τομέα, σε οργανισμούς, συνδικαλιστικούς φορείς κ.ά.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ ΕΘΝΟΣ