Τις “ακραίες συμπεριφορές” που εμποδίζουν τη “νομική δέσμευση” της πολιτείας να προχωρήσει στην υλοποίηση της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων καταδικάζει το υπουργείο Παιδείας παίρνοντας θέση στο πλευρό της Κατερίνας Σταγιάννη, της διευθύντριας του 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, που κατήγγειλε προσωπικές απειλές κατά της ζωής της. Οι απειλές ήταν γιατί το σχολείο της από εβδομάδα θα φιλοξενήσει στα θρανία του μικρά παιδιά του πολέμου.

Η διευθύντρια του σχολείου έχει ήδη κληθεί από την αστυνομία για να καταθέσει για τα ρατσιστικού περιεχομένου σχόλια και βίντεο που αναρτώνται σε σελίδα στο Facebook. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτεπάγγελτη έρευνα από τις διωκτικές αρχές, προκειμένου να διερευνηθεί το σοβαρότατο περιστατικό, βάσει του σχετικού διαδικτυακού ηλεκτρονικού υλικού που έχει διακινηθεί. Η Κ. Σταγιάννη είχε καταγγείλει ότι ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου «καλεί τους μαθητές να βλέπουν ρατσιστικά βίντεο».

Το υπουργείο ανακοινώνει ότι “καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό και απερίφραστο τρόπο κάθε απειλή ή προσπάθεια εκφοβισμού των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας που εμπλέκονται με την εκπαίδευση των προσφύγων”. Με τις μνήμες του Ικονίου νωπές για χιλιάδες αλληλέγγυους εκπαιδευτικούς και γονείς, είναι φανερό πως δύο κόσμοι συγκρούονται πάνω από το προσφυγικό…

Δεύτερο κρούσμα

Σε ανακοίνωσή του, μετά τις καταγγελίες της διευθύντριας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Λάρισας «καλωσόριζε τα προσφυγόπουλα». Λίγο παραδίπλα στο Δημοτικό Σχολείο Τερψιθέας -το δεύτερο της Λάρισας που θα δεχθεί προσφυγόπαιδα- ο γονείς παραιτούνταν από το Δ.Σ. του συλλόγου.

Μια συντονιστική επιτροπή που συγκρότησαν στη συνέχεια, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, κατηγορούσε τον δήμο και την τοπική κοινότητα της Λάρισας ότι «εξυπηρετούν τα ιδεολογικά συμφέροντα της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης». «Η μεταφορά αυτών των παιδιών στο σχολείο Τερψιθέας αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά μας και, σε περίπτωση που υπάρξει έστω ένα κρούσμα υγείας, θα κινήσουμε δικαστικές διαδικασίες» ανακοινώνουν με ακραίο τρόπο.

“Νομική δέσμευση η εκπαίδευση των προσφυγοπαίδων”

“Η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού είναι σύμφωνη” με την εκπαίδευση των προσφυγοπαίδων τονίζει, στον αντίποδα, το υπουργείο Παιδείας, και συνεχίζει:

“Η παροχή εκπαίδευσης στα παιδιά των προσφύγων, ως δημόσιο αγαθό, αποτελεί νομική δέσμευση που απορρέει από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας όσο και ηθική υποχρέωση που απορρέει από τις αξίες του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Σε συμμόρφωση προς την ανωτέρω νομική και ηθική υποχρέωση το υπουργείο θα θωρακίσει με κάθε τρόπο τις εκπαιδευτικές διαδικασίες και ταυτόχρονα θα διασφαλίσει την ομαλή συνέχιση του εκπαιδευτικού προγράμματος των προσφυγόπουλων σε όλη την Ελλάδα”.

Κάλυψη του 80% των αναγκών

Σε αντίθεση με περιστατικά, όπως αυτό στη Λάρισα, στον αντίποδα φασιστικών επιθέσεων σε εκπαιδευτικούς, όπως αυτή στο Ικόνιο Περάματος, βρίσκεται η αλληλεγγύη εκπαιδευτικών, γονέων και πολιτών στα μικρά παιδιά που σταδιακά εντάσσονται στους κόλπους των σχολείων. Την Τετάρτη ήταν η πρώτη μέρα για τα προσφυγόπουλα που πέρασαν το κατώφλι του 1ου Γυμνασίου Συκεών και του 12ου δημοτικού Νεάπολης.

Σήμερα αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης στα δημοτικά σχολεία Πολυκάστρου και Αξιούπολης, Καβαλαρίου, και το 4ο Γυμνάσιο Λαγινώ. Σύμφωνα με τον στόχο, συνολικά 650 προσφυγόπουλα θα καθίσουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου στα θρανία σε σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Μέσα στον Φεβρουάριο θα έχει καλυφθεί πανελλαδικά το 80% των εκπαιδευτικών αναγκών των προσφυγόπουλων.

Εξετάζεται η συμμετοχή ιδιωτικών σχολείων στην εκπαίδευση

Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας εξετάζει τις προτάσεις μεγάλων ιδιωτικών σχολείων να παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε προσφυγόπουλα. Οι προτάσεις τους είναι διαφορετικές: άλλα σχολεία προσφέρουν υποτροφίες, άλλα εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, άλλα θέλουν να συστήσουν ΔΥΕΠ.

Ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο, εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει, χωρίς τίποτα να είναι οριστικό. Όσο για τις περιπτώσεις παιδιών προσφύγων που ήδη φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία, από το υπουργείο Παιδείας λένε ότι αυτό αφορά ελάχιστα παιδιά, που έχουν τα χρήματα να πληρώσουν κανονικά δίδακτρα