Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο θα διατηρήσει τα προγράμματα σπουδών που προβλέπουν δίδακτρα, ενώ σε κάποια νέα τμήματα η εισαγωγή θα γίνει χωρίς δίδακτρα με Πανελλαδικές

Τέλος δεν έχουν τα «μαγειρέματα» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ πλέον μπαίνει και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται να «προσαρτήσει» ορισμένα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Μάλιστα, κάποιοι έκαναν λόγο ακόμα και για θέσπιση Πολυτεχνικής Σχολής στο ΕΑΠ, πληροφορία που δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από κύκλους του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Το εγχείρημα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για συγχωνεύσεις του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο στοίχημα για τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, με τις αντιδράσεις να έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωση ενός πορίσματος. Τώρα ο υπουργός Παιδείας ανακατεύει γι’ ακόμη μια φορά την τράπουλα και εντάσσει στο «παιχνίδι» των συγχωνεύσεων και το ΕΑΠ, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα αποκτήσει νέα τμήματα, μέσω της συγχώνευσής του με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Στο… τραπέζι

Το νέο σχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες προβλέπει «σπάσιμο» του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, με ορισμένα τμήματα να προσαρτώνται στο Πανεπιστήμιο Πατρών και κάποια άλλα στο ΕΑΠ. Το ΕΑΠ θα διατηρήσει τα προγράμματα σπουδών που προβλέπουν δίδακτρα, ενώ σε κάποια νέα τμήματα η εισαγωγή θα γίνει χωρίς δίδακτρα με Πανελλαδικές.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα ενισχυθεί με νέα τμήματα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεχαστεί η δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τέταρτη Νομική, η οποία έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων, κυρίως από τη Νομική Θράκης που προειδοποιεί για υποβάθμιση της σχολής της.

Δεν προλαβαίνουν…

Κι ενώ όλα τα παραπάνω είναι ακόμα σε στάδιο συζήτησης, το υπουργείο Παιδείας βιάζεται να τα φέρει με νομοσχέδιο στη Βουλή. Το «ξεχείλωμα» των χρονοδιαγραμμάτων στο οποίο έχει προχωρήσει η πολιτική ηγεσία δυσκολεύει την υλοποίηση του σεναρίου να λειτουργήσουν τα δύο νέα Πανεπιστήμια (Πατρών και ΕΑΠ) με τη νέα τους μορφή από τον Σεπτέμβριο του 2019. Οι φετινοί υποψήφιοι αναμένουν μέσα στον Φεβρουάριο την ανακοίνωση των ημερομηνιών για την αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» όλα τα νέα τμήματα στο μηχανογραφικό δελτίο. Σημειώνεται πάντως ότι πέρσι, λόγω της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το υπουργείο Παιδείας είχε προχωρήσει σε μετάθεση των ημερομηνιών κατά λίγες μέρες αργότερα για να «προλάβει» την ένταξη του νέου Ιδρύματος στο μηχανογραφικό δελτίο.