Στο ΕΣΠΑ και η Β/θμια από του χρόνου !!

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔07/10/2014 - 21:37 | Author: Newsroom

Στόχος του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι η διασφάλιση της πληρότητας των σχολικών μονάδων σε εκπαιδευτικό δυναμικό, καθώς και η απρόσκοπτη λειτουργία τους καθ’ όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους 2014 -15 αναφέρει σε γραπτή του απάντηση ο Υπουργός Παιδείας.

Σε αυτήν παρατίθενται αριθμητικά δεδομένα των διαθέσιμων πιστώσεων του Υπουργείου κατά την έναρξη του σχολικού έτους. Σύμφωνα με αυτά οι συνολικές πιστώσεις ανέρχονται σε 16.000.

Πιο αναλυτικά στις 28 Αυγούστου ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης 2000 πιστώσεων (20.000 ανθρωπομήνες) από τον τακτικό προϋπολογισμό. Επίσης στις 17 Σεπτεμβρίου εγκρίθηκαν 3000 προσλήψεις ήτοι 30.000 ανθρωπομήνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Όσον αφορά τις πιστώσεις του ΕΣΠΑ αυτές εγκρίθηκαν στις 8 Σεπτεμβρίου και ο αριθμός τους ανέρχεται στις 11.000.

Όπως έχει γράψει το news.gr, το υπουργείο έχει εξαντλήσει τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού καθώς προχώρησε σε προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.

Όσον αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει κατά καιρούς το Υπουργείο Παιδείας προκύπτει ότι έχουν αξιοποιηθεί περίπου 20.000 ανθρωπομήνες σε σύνολο 30.000.

Οι πιστώσεις του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που έχουν απομείνει σύμφωνα με πληροφορίες μας ανέρχονται σε περίπου 340 για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αφού το Υπουργείο διέθεσε 15970 ανθρωπομήνες σε αυτήν.

Σύμφωνα με τον αιρετό στο ΚΥΣΔΕ, κ. Κορδή, για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, οι πιστώσεις ανέρχονται σε 371 ενώ να σημειώσουμε ότι θα διατεθούν πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στην Ειδική Αγωγή που σύμφωνα με πληροφορίες του υποψηφίου για το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού κ. Βούγια ανέρχονται σε 150.

Στο παραπάνω αξίζει να προσθέσουμε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο διάθεσης πιστώσεων από τις δημόσιες επενδύσεις και στα Μουσικά Σχολεία καθώς αυτές του ΕΣΠΑ επαρκούν μόνο για πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.

Η εξάντληση των πιστώσεων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων δημιουργεί προβλήματα στην κάλυψη των κενών στη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η οποία δεν έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό σε γυμνάσια και λύκεια ξεπερνούν τα 1000 και τα χρήματα δεν επαρκούν για την κάλυψή τους.

Το υπουργείο ενδέχεται να εντάξει και τη Βθμια Εκπαίδευση στο ΕΣΠΑ αλλά αυτό σε περίπτωση που προχωρήσει θα πραγματοποιηθεί με το νέο έτος και πιθανόν τον Ιανουάριο.

Θυμίζουμε ότι και το προηγούμενο σχολικό έτος είχε δημιουργηθεί πρόβλημα με την κάλυψη των κενών της Β/θμιας Εκπαίδευσης λόγω της εξάντλησης των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού και τελικά το Υπουργείο προχώρησε στην πρόσληψη αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ με πρόγραμμα που δημιούργησε το Δεκέμβριο του 2013.

Καλόγηρος Βασίλειος news.gr

Loading...


  • europalso   ideascentral