Στις 19:30 τo απόγευμα η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο – Θα παρευρεθεί και ο Νίκος Φίλης

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔05/10/2016 - 17:47 | Author: Newsroom

φωτο αρχείου
Στις 19:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Στη συνάντηση θα παρευρίσκεται και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ζήτησε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μετά το τέλος της συνεδρίασης της Ιεραρχίας το μεσημέρι της Τετάρτης. Επίσης ζητά και συνάντηση με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ Πάνο Καμμένο. Τον Αρχιεπίσκοπο θα συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Σπάρτης και Φθιώτιδος καθώς και ο νομικός σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής.

Επιθυμία του Αρχιεπισκόπου ήταν η συνάντηση να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας προκειμένου, στη συνέχεια, το πρωί της Πέμπτης που θα συνεδριάσει η Ιεραρχία να πάρει τις αποφάσεις της.

Σε ερώτηση του «Βήματος» εάν ετέθη όρος για τη συμμετοχή ή μη του υπουργού Παιδείας η απάντηση ήταν ότι «δεν ετέθη κανείς όρος. Το μόνο που ζητά η Ιεραρχία είναι να ανασταλεί η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών σύμφωνα με τις νέες οδηγίες».

Από το πρωί το κλίμα στην σύνοδο της Ιεραρχίας ήταν «πολεμικό». Στο στόχαστρο όλων των αρχιερέων βρέθηκαν ο πρωτίστως ο Νίκος Φίλης και δευτερευόντως ο πρωθυπουργός. «Θέλουν να απο-χριστιανοποιήσουν και να απο-ιεροποιήσουν την Ελλάδα», δήλωναν οι Μητροπολίτες Πειραιώς Σεραφείμ, Γλυφάδας Παύλος, Μεσογαίας Νικόλαος.

«Δεν πάμε σε κανένα γερμανικό πρώτυπο. Πρέπει να συγκρατήσουμε τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών όπως ήταν μέχρι τώρα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ.

«Μας παραπλάνησαν» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στους συντάκτες-θεολόγους των νέων σχολικών προγραμμάτων. «Εδώ και καιρό έπρεπε να έχουμε μιλήσει και να τοποθετηθούμε δημόσια» είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της 12μελούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας που ορίστηκαν για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον κ. Καμμένο είναι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος, κύριος αντίπαλος του κ. Ιερωνύμου στη διεκδίκηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος αντιπρόεδρος της 12μελούς Δ.Ι.Σ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είχε ταχθεί ανοιχτά κατά του νέου προγράμματος διδασκαλίας και επέκρινε, με τον τρόπο του, τους χειρισμούς που γινόταν από την πλευρά της Εκκλησίας, ο μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, επίλεκτο μέλος της Ιεραρχίας λόγω του επιστημονικού του επιπέδου, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με την λεγόμενη ομάδα των «παραδοσιακών» της Ιεραρχίας και από τους πρώτους που τοποθετήθηκε στο ζήτημα των θρησκευτικών, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς.
Τέλος, θα συμμετέχει και ο νομικός σύμβουλος της Ιεραρχίας, Θεόδωρος Παπαγεωργίου, ο οποίος γνωρίζει το σύνολο των θεμάτων.
Μαρία Αντωνιάδου
Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral