Τα λίγα εξεταζόμενα μαθήματα ενισχύουν το ρίσκο της αποτυχίας και άρα τις βαθμολογικές βουτιές.

Αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας για τις επιδόσεις των υποψηφίων με το νέο σύστημα εισαγωγής, το οποίο μοιάζει με εκείνο των Δεσμών πριν από 30 χρόνια, καθώς, όπως και τότε, τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι μόλις τέσσερα (από έξι έως πέρυσι).

Στα ύψη αναμένονται οι

Αυτό έχει ως συνέπεια σύμφωνα με την οι βάσεις περιζήτητων σχολών να κινηθούν σε υψηλά επίπεδα –π.χ. οι κεντρικές ιατρικές φέτος θα ξεπεράσουν τα 19.000 μόρια– αλλά και βάσεις σχολών χαμηλής ζήτησης, με μεγάλη βαθμολογική αποτυχία, να καταβαραθρώνονται.

Ειδικότερα, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μετείχαν συνολικά 103.402 τελειόφοιτοι και απόφοιτοι λυκείου για 69.985 θέσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Από τα στατιστικά των βαθμών πρόσβασης για τη μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων, των Γενικών Λυκείων (77.671 υποψήφιοι για 57.991 θέσεις), και βάσει εκτιμήσεων στην «Κ» του μαθηματικού – αναλυτή Στράτου Στρατηγάκη, ανά επιστημονικό πεδίο σχολών, προκύπτουν τα εξής:

alt


• 1ο, ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών: Το 39% των υποψηφίων δεν ξεπέρασε το 10, βαθμολογικό αλλά και ψυχολογικό όριο για την ποιότητα της εκπαίδευσης. Οι βάσεις των περιζήτητων σχολών θα κυμανθούν στα ίδια ή ελαφρώς πτωτικά επίπεδα. Πέρυσι, η Νομική Αθηνών ήταν στα 18.223 μόρια.

• 2ο, θετικών και τεχνολογικών επιστημών (πολυτεχνεία, φυσικομαθηματικές κ.λπ.): Οι εκτιμήσεις μιλούν για σταθερότητα ή συγκρατημένη πτώση για τις υψηλόβαθμες σχολές, με ανώτατο όριο τα 18.500 μόρια. Ενδεικτικά, πέρυσι η Σχολή Η/Υ ΕΜΠ είχε βάση τα 18.540 μόρια. Βεβαίως, η πτώση θα διευρύνεται στις χαμηλότερης βαθμολογικής κλίμακας σχολές θετικών και τεχνολογικών επιστημών, φθάνοντας τα 1.500 μόρια στις μεσαίες, και δη τις περιφερειακές.

• 3ο, υγείας: Οι Ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα επιστρέψουν πάνω από τα 19.000 μόρια. Οι υπόλοιπες ιατρικές θα κινηθούν πέριξ των 18.500 μορίων.

• 4ο, εκπαίδευσης: Το συγκεκριμένο πεδίο «πληρώνει» τις συνέπειες της «απομόνωσης». Αποτελείται μόνο από παιδαγωγικά τμήματα, για τα οποία το ενδιαφέρον έχει περιορισθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των μηδενικών προσλήψεων στη δημόσια εκπαίδευση. Η πτώση θεωρείται βέβαιη, ενώ εκτιμάται ότι οι βάσεις σε περιφερειακά τμήματα θα πέσουν ακόμη και κάτω από τα 10.000 μόρια.

• 5ο, οικονομίας-πληροφορικής: Λόγω των μέτριων επιδόσεων και της μειούμενης κάθε χρόνο ζήτησης, εκτιμάται πτώση, με το βαθμολογικό όριο να προσδιορίζεται στα 17.500 μόρια.

Τέλος, ανακοινώθηκαν χθες και οι επιδόσεις των ειδικών μαθημάτων (σχέδιο, αγγλικά, γαλλικά, μουσική κ.λπ.), των οποίων η σύγκριση με εκείνες του 2015 βοηθά τις εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων εισαγωγής στα αντίστοιχα τμήματα.

Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής μηχανογραφικών δελτίων και πλέον οι υποψήφιοι θα περιμένουν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, όταν θα εκδοθούν οι βάσεις εισαγωγής.

Διαβάστε :