Συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας για τις καταλήψεις στα σχολεία του Ρεθύμνου…

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔10/10/2014 - 23:46 | Author: Newsroom

Τεταμένο συνεχίζει να είναι το κλίμα στην εκπαιδευτική κοινότητα του Νομού για τρίτη εβδομάδα, με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά μετά από μια μικρή παύση ημερών…

Υπενθυμίζεται πως τα σχολεία του Ρεθύμνου είναι αυτή τη στιγμή τα μοναδικά στην Κρήτη και την Ελλάδα που τελούν υπό κατάληψη γεγονός που γέννησε προβληματισμό και στο Υπουργείο Παιδείας το οποίο ζήτησε να μάθει το λόγο από το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Ανδρέα Ταξάκη.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ
Μετά από ένα έντονο διήμερο συζητήσεων σχετικά με τις πρωτοφανείς καταλήψεις στο Ρέθυμνο που πραγματοποιήθηκαν τόσο με τους καθηγητές και διευθυντές των σχολείων όσο και με τους μαθητές και τους γονείς, πάρθηκε η απόφαση να καταγραφούν αναλυτικά τα συνολικά αιτήματα των μαθητών του Ρεθύμνου και να κατατεθούν στον Υπουργό Παιδείας από την ίδια την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Ρεθύμνου κ. Ματίνα Χατζάκη-Βολτυράκη.

Η κ. Χατζάκη πρόκειται σήμερα να μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας προκειμένου να του καταθέσει επιστολή με τα αιτήματα των Ρεθεμνιωτών μαθητών.

Η ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο κοινοποιήθηκε από την Ένωση Γονέων Μαθητών Ρεθύμνου στους Βουλευτές Ρεθύμνου, της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέα Ξανθό, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον Περιφερειακό Διευθυντή Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Απόστολο Κλινάκη, την Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, τον Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γεώργιο Μαρινάκη, το Τμήμα Παιδείας-Δια βίου Μάθησης-Εθελοντισμού κ. Γεώργιο Γεωργαλή, το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, κ. Ανδρέα Ταξάκη, τα Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Ρεθύμνου, την Ε.Λ.Μ.Ε. Ρεθύμνου και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ρεθύμνου.
Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται:
«Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Η Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου Ρεθύμνου, κατόπιν συνάντησης, η οποία έλαβε χώρα την Τετάρτη 07/10/2014, με τα Δ. Σ. των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που τελούν υπό κατάληψη, αντιπροσωπείες μαθητικών συμβουλίων, εκπαιδευτικούς, διευθυντές, τον Αντιδήμαρχο του Τμήματος Παιδείας και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, συναποφάσισε και διεκδικεί τα ακόλουθα:

• Ένα Νέο Γυμνάσιο και ένα Νέο Λύκειο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες προκειμένου να προαχθεί η ουσιαστική γνώση.

• Αύξηση της χρηματοδότησης για τις σχολικές επιτροπές του Δήμου Ρεθύμνου.
Έως ότου υλοποιηθούν όλα τα προαναφερθέντα, διεκδικούμε τα εξής:
• Βελτίωση της Τράπεζας Θεμάτων, αν όχι κατάργησή της.

• Ανακοίνωση της εξεταστέας ύλης της Γ’ Λυκείου για το επόμενο έτος, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του χρόνου.

• Άμεση ενημέρωση της A’ και B’ Λυκείου σχετικά με τα επιστημονικά πεδία που θα ισχύσουν στην Γ’ Λυκείου

• Μείωση του όγκου της εξεταστέας ύλης, ώστε να δίνεται η δυνατότητα εμπέδωσης.
• Ορισμό της ύλης της A’, Β’ και Γ’ Λυκείου έγκαιρα και έγκυρα από τον Αύγουστο.

• Συνυπολογισμό της βαθμολογίας και των τριών τάξεων του Λυκείου ΜΟΝΟ επί ίσοις όροις, δηλαδή τα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων να είναι κοινά για όλα τα Λύκεια της χώρας, όπως γίνεται στις Πανελλήνιες Εξετάσεις ή τουλάχιστον να γίνεται ταυτόχρονα η κλήρωση των θεμάτων για όλα τα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά.

• Αυστηρό έλεγχο των προσώπων που καταθέτουν τα θέματα στην Τράπεζα Θεμάτων (απαιτούμε να προέρχονται τα θέματα από καθηγητές που διδάσκουν το μάθημα)

• Άρση του αποκλεισμού στα διευρυμένα πεδία, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να επιλέγουν σχολές (τουλάχιστον 2 επιστημονικά πεδία, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα).

• Αναλυτικές και σαφείς οδηγίες για τον τρόπο εξέτασης στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας-Λογοτεχνίας της Γ’ Λυκείου και εν γένει όλων των μαθημάτων.
• Διδασκαλία των Πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων στο Δημόσιο Σχολείο σχετικά με τα ειδικά μαθήματα.

• Παροχή δωρεάν βιβλίων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και για όλα ανεξαιρέτως τα μαθήματα και έγκαιρη παράδοση αυτών.

• Αναβάθμιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης με νέα προγράμματα, νέα βιβλία, εξοπλισμένα εργαστήρια, κατοχύρωση δικαιωμάτων στην αγορά εργασίας, πρακτική άσκηση στα πρότυπα του εξωτερικού.

• Αναβάθμιση του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού με την επανίδρυση των γραφείων ΣΕΠ σε Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια.

• Άμεση τοποθέτηση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων (συμπεριλαμβανομένων και ψυχολόγων) στα σχολεία, προκειμένου να εκμηδενιστούν οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και να αντιμετωπίζονται άμεσα όσα προβλήματα προκύπτουν και χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης.

• Τοποθέτηση σχολικών φυλάκων, προκειμένου να προστατέψουμε τους μαθητές και να απομακρύνουμε τα ενδεχόμενο κλοπών και λοιπών βανδαλισμών.
Την επιστολή συνυπογράφουν:

Ο Αντιδήμαρχος του τμήματος Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου, κ. Γεωργαλής Γιώργος
ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, κ.Ταξάκης Ανδρέας
η Ε.Λ.Μ.Ε. Ρεθύμνου»

Ωστόσο, στο «χορό» των καταλήψεων προστέθηκε χθες το πρωί το Λύκειο Πανόρμου, το οποίο όπως ανέφεραν μαθητές του προχωρούν σε κατάληψη αντιδρώντας στις δηλώσεις του διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πως τα κενά στα σχολεία, μεταξύ των οποίων και το Λύκειο Πανόρμου, είναι καλυμμένα και πως όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι στη θέση τους, όπως ανέφερε ο κ. Ταξάκης μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση. Παράλληλα, τις καταλήψεις συνεχίζουν το 1ο Λύκειο, το Πειραματικό, το 2ο Λύκειο και το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ.

Στο μεταξύ, διαπληκτισμός μεταξύ μαθητών του 2ου Γυμνασίου σημειώθηκε χθες το πρωί για λόγους που παραμένουν άγνωστοι, το οποίο όμως έληξε σύντομα χωρίς περαιτέρω εντάσεις. Ωστόσο, ένας μαθητής αισθάνθηκε ελαφρά δυσφορία και κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους χωρίς να χρειαστεί τελικά η μεταφορά του στο Νοσοκομείο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να λήξει η κατάληψη στο 2ο Γυμνάσιο.
Πηγή

Loading...
  • europalso

    europalso

    ideascentral