ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο
Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, από τους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης, το νομοσχέδιο για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου.

Νωρίτερα, στη συνεδρίαση μίλησε ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Τόνισε πως οι συγχωνεύσεις δεν αποτελούν διαδικασία εξορθολογισμού, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά μια συνειδητή διαδικασία συρρίκνωσης και διάλυσης των υπαρχουσών κοινωνικών υπηρεσιών. Κατήγγειλε, επίσης, πως ακόμα και τα ιδρύματα που εμφανίζονται ότι εξαιρούνται από τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις, όπως το Εθνικό Ιδρυμα Κωφών, είναι ήδη υπό διάλυση, καθώς δεν έχουν τα απαραίτητα υλικά, θέρμανση και προσωπικό για να λειτουργήσουν επαρκώς.

Ο Χ. Χουρδάκης κάλεσε τους αναπήρους και τις οικογένειές τους να πιστέψουν στη δύναμή τους, στο συλλογικό αγώνα κάτω από τις σημαίες του συνεπούς αναπηρικού κινήματος, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, της λαϊκής συμμαχίας και να απαιτήσουν αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Ειδική Αγωγή.

Την αντίθεσή τους στην κατάργηση και συγχώνευση φορέων του Δημοσίου εξέφρασαν και άλλοι φορείς που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής (ΑΔΕΔΥ, Ενωση Ελλήνων Ερευνητών, ΕΛΟΤ, ΕΣΑΜΕΑ, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων, ΙΓΜΕ).

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης σχολίασε πως οι τοποθετήσεις των φορέων επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες και τους φόβους για το πού οδηγούνται αυτοί οι οργανισμοί και για τις συνέπειες που θα έχει η συγχώνευση ή η κατάργησή τους στις κοινωνικές παροχές, στο περιβάλλον και το ερευνητικό έργο. Προειδοποίησε, επίσης, πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο διευκολύνει την παράδοση των υποδομών και της περιουσίας των συγκεκριμένων φορέων στα επενδυτικά κεφάλαια. Ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε πως με διαχειριστικού χαρακτήρα προτάσεις δεν μπορεί να λυθούν τα προβλήματα και κάλεσε τους εργαζόμενους, τους ερευνητές, τα άτομα με ειδικές ανάγκες να αντιδράσουν συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική και να ανατρέψουν στην πράξη το νομοσχέδιο.

Ο αρμόδιος υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης, επανέλαβε τον ισχυρισμό πως με αυτό το νομοσχέδιο όχι μόνο δε θίγεται το κοινωνικό κράτος, αλλά αντίθετα γίνεται πιο σίγουρη και αποτελεσματική η αποστολή των σχετικών φορέων. Δήλωσε, επίσης, πως το ποιος φορέας οδηγείται σε συγχώνευση ή κατάργηση, δεν αποφασίστηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά από τα αρμόδια, για τον κάθε φορέα, υπουργεία.

Ριζοσπάστης, 18/12/2012