Συγκριτικά των ΕΕΠ-ΕΒΠ στα Ιόνια Νησιά κατά τα σχολικά έτη 2016-17 και 2017-18

Της Ελένης Κονιδάρη
Ψυχολόγου(ΠΕ23) και Προϊσταμένης στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Κεφαλονιάς
Το 2016 η α’ φάση ΕΒΠ έγινε στις 13/10 και αφορούσε 21 προσλήψεις, ενώ η α’ φάση ΕΕΠ έγινε στις 31/10 και αφορούσε 28 προσλήψεις. Η β’ φάση ΕΒΠ έγινε στις 19/12 και αφορούσε 9 προσλήψεις, ενώ η β’ φάση ΕΕΠ που έγινε επίσης στις 19/12 αφορούσε σε 26 προσλήψεις. Συνολικά το 2016-17 στα Ιόνια είχαμε 30 προσλήψεις ΕΒΠ και 54 ΕΕΠ, σύνολο 84. Σημειώνεται ότι χάριν συντομίας έχουν περιληφθεί στη β’ φάση και ορισμένες διάσπαρτες προσλήψεις που έγιναν το ενδιάμεσο διάστημα λόγω αποχωρήσεων, εγκυμοσυνών κτλ. Κρατάω μικρή επιφύλαξη διαφοράς 1-2 προσλήψεων που μπορεί να ξέφυγαν.

Το 2017-18 το 90% των προσλήψεων που είναι 63 γίνεται στις αρχές Σεπτεμβρίου, και με το υπόλοιπο 10% αναμένεται να φτάσουν περίπου τις 70 εν καιρώ. Ο αριθμός αυτός υπερκαλύπτει την περσινή α’ φάση που ήταν συνολικά 54 προσλήψεις αλλά υπολείπεται κατά 14 προσλήψεις από τις περσινές συνολικές που ήταν 84. Οι προσλήψεις ΕΒΠ φέτος εκτιμάται ότι θα είναι 23+2 (το 10%) = 25, δλδ 5 λιγότερες από πέρσι που ήταν 30. Οι προσλήψεις ΕΕΠ φέτος εκτιμάται να είναι 40+4 (το 10%) = 44, δλδ 10 λιγότερες από πέρσι που ήταν 54. Αριθμητικά το ΕΕΠ πλήττεται διπλάσια από το ΕΒΠ, αλλά αναλογικά πλήττεται λίγο μόνο περισσότερο απ’ ότι το .

Από πλευράς δομών φέτος έχουμε τις εξής μεταβολές: α) Αναστολή λειτουργίας Ειδικού Νηπιαγωγείου Ζακύνθου, β) Έναρξη λειτουργίας Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Κεφαλληνίας, γ) Δήλωση κενών από το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Κέρκυρας, πράγμα που δε συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Αναφορικά με την κατανομή, σαφές πρόβλημα έχουν οι ΕΔΕΑΥ όπου για να λειτουργήσει έστω και μία σε κάθε νησί θα χρειαζόταν 8 προσλήψεις, ενώ διατίθενται 6, πράγμα που δείχνει ότι ο μπαλτάς πέφτει αδιακρίτως δημιουργώντας παραδοξότητες. Πολύ θετικό είναι το γεγονός ότι τα ΚΕΔΔΥ θα σχηματίσουν όλα διαγνωστικές ομάδες από την α’ φάση, ωστόσο με τις στοιχειώδεις μόνο ειδικότητες. Το ΕΕΠ για ΣΜΕΑΕ φαίνεται να είναι πολύ ανεπαρκές καθώς σε καμιά περίπτωση 19 πιστώσεις δεν επαρκούν για τις βασικές ανάγκες των δομών. Το ΕΒΠ για ΣΜΕΑΕ φαίνεται να είναι ικανοποιητικό, αντιθέτως με το ΕΒΠ για γενικά σχολεία που φαίνεται να είναι ελλιπές. Ωστόσο ιδίως οι εκτιμήσεις για ΣΜΕΑΕ και Γενικά Σχολεία γίνονται με κάθε επιφύλαξη και μπορεί να μην είναι ορθές, καθώς δεν γνωρίζουμε τα κενά που ζητήθηκαν από το ΠΥΣΕΕΠ ώστε να έχουμε αντικειμενική εικόνα των ελλείψεων.

Συνολικά, σαφώς είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα χρονικά οι προσλήψεις ΕΕΠ και ΕΒΠ γίνονται στην αρχή του σχολικού έτους, ωστόσο το οριζόντιο «μαχαίρι» θα δημιουργήσει προβλήματα και από τώρα αλλά και καθ’ οδόν σε διάφορες δομές. Προσωπικά με προβληματίζουν ιδιαίτερα οι ΕΔΕΑΥ που επι χρόνια καρκινοβατούν δίχως να στηρίζονται, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην καθιερώνονται αλλά αντίθετα σταδιακά να απαξιώνονται. Κατά την δική μου κρίση, οι ΕΔΕΑΥ είτε πρέπει να στηριχθούν και ο αριθμός τους να αυξηθεί εκθετικά, είτε πρέπει να καταργηθούν και το έργο τους να αποδοθεί με άλλον τρόπο.

Περιμένουμε το ΠΥΣΕΕΠ να κοινοποιήσει στον ΣΕΕΑΠΙΝ τον πίνακα των κενών που έστειλε στο Υπουργείο ώστε να σχηματίσουμε εικόνα για το γιατί για άλλη μια χρονιά είμαστε ουραγοί των πιστώσεων, και ασφαλώς να οριστεί την Δευτέρα 4/9 ΠΥΣΕΕΠ για την κατανομή των πιστώσεων και τις προσλήψεις.

Καλή αρχή της σχολικής χρονιάς για όσους συναδέλφους προσληφθούν και υπομονή για τους υπόλοιπους!