Σία Αναγνωστοπούλου: Να σταματήσει εδώ η διαμάχη για τα Θρησκευτικά

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔24/09/2016 - 17:11 | Author: Newsroom

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος διαμάχης ανάμεσα στην εκκλησία και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, για το μάθημα των θρησκευτικών» η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.

Από την Πάτρα, η αναπληρώτρια υπουργός είπε ότι τα μαθήματα που διδάσκονται στα σχολεία είναι θέματα της Πολιτείας, τονίζοντας ότι «η πολιτεία είναι υπεύθυνη απέναντι στους πολίτες για το τι είδους μόρφωση θα προσφέρει και κανένας υπουργός δεν αποφασίζει από μόνος του το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων».
Αντίθετα, συνέχισε, «υπάρχουν επιστήμονες, επιστημονικοί φορείς και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που εισηγούνται στο υπουργείο τι πρέπει να αλλάξει, ανάλογα με την κοινωνική πραγματικότητα την πρόοδο στις επιστήμες κ.α».
Αναφερόμενη στο μάθημα των θρησκευτικών, είπε ότι μπορεί να γίνει πάρα πολύ ελκυστικό για τους μαθητές.
Όπως πρόσθεσε, «μέχρι τώρα είχαμε βρει αυτό το μεσοβέζικο τρόπο, να δίνεται απαλλαγή από το μάθημα», αλλά τόνισε ότι «τα θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα άλλα και μπορεί να αναπτύξει την κριτική ικανότητα των μαθητών, εάν αποκτήσει όλες αυτές τις ιδιότητες που έχει ένα μάθημα, το οποίο στηρίζεται στην επιστήμη».
Τόνισε ότι «η επιτροπή που συστάθηκε με θεολόγους, τα πορίσματα της σχολής Θεολογικών σπουδών του Αριστοτελείου πανεπιστημίου και το πιλοτικό πρόγραμμα σε διάφορα σχολεία, κυρίως στην Αλεξανδρούπολη, μας έδειξε ότι αυτό το μάθημα, με αλλαγές στο περιεχόμενο, μπορεί να γίνει πάρα πολύ ελκυστικό και να τονώσει αυτό που πρέπει να προσφέρει μία πολιτεία σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, όπως είναι πλέον η ελληνική.»
Δηλαδή, συνέχισε, να τονώσει, όχι μόνο το εθνικό αίσθημα, αλλά το εθνικό αίσθημα μέσα από την εξοικείωση του άλλου, διότι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της εποχής μας.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί η Εκκλησία θεωρεί ότι απειλείται, όταν ο υπουργός Παιδείας αποφασίζει να εφαρμόσει αυτό που οι ίδιοι οι θεολόγοι, δηλαδή η επιτροπή, τού έχει εισηγηθεί».
Καταλήγοντας η Σία Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε πως «νομίζω ότι είναι μία διαμάχη που πρέπει να σταματήσει εδώ, για το καλό όλων μας».
Loading...
  • europalso

    ideascentral