Σε ιστορικά χαμηλό οι δαπάνες για την παιδεία το 2018 !!

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔12/10/2014 - 00:16 | Author: Newsroom

Η υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης και η κατάργηση δημόσιων παροχών ενισχύει την ιδιωτική εκπαίδευση και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται δραματικά η ελληνική οικογένεια, ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Γιάννης Αμανατίδης.

Στο πλαίσιο της επιχειρούμενης ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης αναφέρθηκε και στις δυσμενείς εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στη συνέχεια τόνισε την εντυπωσιακή μείωση των δαπανών για την παιδεία, οι οποίες το 2018 πρόκειται να ανέλθουν στο ιστορικά χαμηλό ποσό των 4,3 δις. ευρώ.

Ο Γιάννης Αμανατίδης πρόσθεσε πως οι μνημονιακές επιπτώσεις στην παιδεία έχουν γίνει ήδη αισθητές στον εκπαιδευτικό κόσμο τόσο με τις χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες όσο και με τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και τα δυσαναπλήρωτα κενά δασκάλων και καθηγητών. Επιπλέον επεσήμανε πως ο κ. Λοβέρδος ‘’θα πρέπει να μην πατάει σε δύο βάρκες’’ και ότι θα πρέπει να δηλώσει ‘’αν πρόκειται να αλλάξει πολιτική και να συγκρουστεί ή αν θα συνεχίσει έτσι όπως έχει πει την μνημονιακή πολιτική των προκατόχων του’’.

Συνέχισε λέγοντας ότι τραγικοί αποδέκτες των πολιτικών λιτότητας είναι οι μαθητές, οι οποίοι αναγκάζονται να επιβιώνουν σε ένα επισφαλές και αβέβαιο περιβάλλον που γεννά άγχη και σύγχυση, αλλά και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι υφίστανται τα μέτρα των υποχρεωτικών μετακινήσεων, της διαθεσιμότητας και των πρωτοφανών οικονομικών περικοπών.

Ακόμη, αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα επιβαρυμένο παιδαγωγικό ρόλο των εκπαιδευτικών, αλλά και στο φαινόμενο της μαθητικής διαρροής, το οποίο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και φανερώνει το μέγεθος αποτυχίας των εφαρμοζόμενων εκπαιδευτικών πολιτικών.

Κλείνοντας, ο Γιάννης Αμανατίδης εξέφρασε την αντίθεση του στις μετανεωτερικές αντιλήψεις για την εκπαίδευση, που προσαρμόζουν βίαια το σχολείο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και της αγοράς και επανέλαβε τη θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για μια δημόσια και δωρεάν δημοκρατική παιδεία, απαλλαγμένη από τις νεοφιλελεύθερες επιταγές και τα μνημονιακά βαρίδια της συγκυβέρνησης.

Loading...
  • europalso

    europalso

    ideascentral